az flotte aplikasyonu

 

az flotte aplikasyonu

Az flotte aplikasyon teknikleri, çoğunlukla bitim işlemlerinde kullanılan, asıl amacı enerji, kimyasal madde ve atık maddelerden tasarruf sağlayarak çalışabilmektir. Alınan flotte miktarı %15-20 ile %40 arası olduğunda az flotte aplikasyon tekniği söz konusudur.

Bu tekniğe göre AF % 35 ile kumaş kurutucuya girdiğinde 1 kg kumaş üzerinden ısı enerjisi ile uzaklaştırılacak olan suyun miktarı yalnızca 350 g’dır. Emdirme yöntemine göre AF = %75 ile çalışıldığında ise , 1 kg kumaş üzerinden buharlaştırılacak olan suyun miktarı 750 g olmaktadır.

Bu tekniklerin diğer önemli bir avantajı migrasyonsuz çalışmanın mümkün olmasıdır.Alınan flotte miktarı az olduğundan liflerin aşırı şişmesi mümkün değildir.Lifler aşırı şişmeyip, kapilar kanallar gereğinden fazla genişlemediği için aktarılan kimyasal madde kurutma sırasında su ile birlikte yüzeye taşınmayıp aktarıldığı yerde kalabilmektedir. Bu durum özellikle buruşmazlıkta sürtme dayanımlarının düşmesini önlemede çok etkilidir. Böyle bir çalışma sonucu migrasyon yani kimyasal maddelerin kurutma sırasında yüzeylerde, gereğinden fazla toplanması önlendiği için sürtme dayanımlarındaki düşüşler de önlenmektedir.

Az flotte aplikasyon teknikleri ile kumaşların nemlendirilmesi, yumuşatıcı, preperasyon maddelerinin aktarımı çok kolay ve ekonomik bir şekilde yapılabilmektedir. Az flotte aplikasyonundaki asıl amaç o kumaşın ve lifin kılcal emme doyma sınırını aşmayacak bir flotte aktarımı gerçekleştirmektir. Bu kural aynı zamanda migrasyon tehlikesine karşı alınmış en etkili tedbirlerden biridir.

Triatex MA aktarma yöntemine göre aplikasyonda özel yüzey yapısına sahip aktarma silindiri yardımıyla normal terbiye çözeltilerini düzgün bir şekilde aktarmak mümkündür.Bu yöntem özellikle buruşmazlık bitim işlemlerinde migrasyonu ve dolayısı ile sürtme dayanımlarındaki düşüşleri önlemek amacı ile geliştirilmiş bir çalışma şeklidir.

Püskürtme yöntemi ile aplikasyonda en çok biline Weko püskürtme tekniğidir.Kağıt sanayinden tekstile uyarlanmıştır. Flotte ince borucuklarla rotor sistemine gelmekte ve her biri 10 cm ene püskürtme yapan rotorlarla çalışılmaktadır.Çalışılan kumaş enine göre rotor sayısını arttırmak, ayarlamak mümkündür. Püskürtme yöntemi ile her ne kadar kimyasal madde aplikasyonları ve hatta boyama için önerilse de en çok kullanıldığı yerler yine kumaşların nemlendirilmesi işlemleridir.Ancak birçok yumuşatıcı ve preperasyon maddelerinin aplikasyonu bu yöntemlerle başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Püskürtme yöntemine göre aplikasyonda diğer ilginç bir çalışma tekniği ITMA 99 da gösterime sunulan Klieverik Firması’nın sıcak reaktif poliüretan maddesini kumaşa püskürterek çalıştığı bir kaplama tekniğidir. Bu çalışma tekniğinde kumaşın arkasından ayarlanabilir vakum etkisi uygulandığı için daha kontrollü ve temiz bir çalışma sistemi söz konusudur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski