Müslüm Gürses

 

Müslüm Gürses

Müslüm Gürses ya da doğum adıyla Müslüm Akbaş (7 Mayıs 1953; Fıstıközü, Halfeti, Şanlıurfa - 3 Mart 2013, İstanbul), Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu. Dünya genelinde "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.

90'lı yıllardan itibaren bazı pop ve rock tarzındaki parçaları da repertuvarına katarak Kayahan'ın "Sarı Saçlarından Sen Suçlusun", Zülfü Livaneli'nin "Belalım, Çırak Aranıyor" Nilüfer’in "İnkar Etme, Olmadı Yar", Adnan Ergil'in "Böyle Ayrılık Olmaz, Hava Nasıl Oralarda?", Teoman’ın "Paramparça", Tarkan’ın "İkimizin Yerine", Bülent Ortaçgil'in "Sensiz Olmaz", Murathan Mungan'ın "Olmasa Mektubun", Kenan Doğulu'nun "Tutamıyorum Zamanı", Sezen Aksu'nun "Sorma, Vazgeçtim", Fikret Kızılok'un "Gönül" ve Şebnem Ferah'ın "Sigara" adlı çalışmalarını da seslendirdi.

1979 yılında ilk defa "İsyankar" filmiyle kamera karşısına geçen Gürses, toplam 40 sinema filminde rol almıştır.

Müslüm Gürses kartpostalı
Müslüm Gürses, 1986

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

  • Doğum adı: Müslüm Akbaş
  • Unvanı: Arabeskin Babası (Father of Arabesque)  • Müslüm Baba (Muslum Father)  • Arabeskin Kralı
  • Doğum tarihi: 7 Mayıs 1953
  • Doğum yeri: Fıstıközü, Halfeti, Şanlıurfa, Türkiye
  • Ölüm tarihi: 3 Mart 2013 (59 yaşında)
  • Ölüm yeri: İstanbul, Türkiye
  • Başladığı yer: Adana
  • Tarzlar: Arabesk  · Türk halk müziği  · Türk sanat müziği  · pop  · rock  · Azerbaycan müziği  · ilahi  · caz  · world music
  • Meslekler: Ses sanatçısı  · söz yazarı  · besteci  · oyuncu
  • Çalgılar: Bağlama, piyano
  • Etkin yıllar: 1965-2013
  • Müzik şirketi: Elenor  · Bayar  · Universal  · Pasaj  · Ulus  · Seyhan  · Emre  · İdobay  · Disco  · Kalan  · DMC  · Ada
  • Resmî site: muslumgurses.com.tr
  • Eşi: Muhterem Nur (Evlenme: 1986; Ölüm: 2013)

Hayatı

Çocukluğu

Şanlıurfa dönemi

Annesi Emine Hanım ile babası Mehmet Bey önceleri Tisa olarak bilinen ancak adı 1960'lı yıllarda Fıstıközü olarak değiştirilen Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı bir köyde tanışmıştır. 1951 yılında evlendiklerinde henüz 17 yaşındaydılar, yaşamları yoksulluk içinde geçmekteydi. 7 Mayıs 1953'te Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde Emine Hanım ile Mehmet Bey'in ilk çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.

Babası Mehmet Akbaş rençberlik yapmaktadır. Müslüm dünyaya gelince geçim sıkıntısı daha da dert olmaya başlamış ve çok geçmeden bu sıkıntılı dönemde Akbaş ailesinin Ahmet isminde bir çocuğu daha olmuştur. Bu köyde yaşamak onlar için çok zor olmaya başlayınca Emine Hanım akrabalarıyla konuşmuş ve daha iyi bir yaşam sürmeleri için taşınmaları gerektiğini söylemiş ve Akbaş ailesi ekonomik nedenlerden dolayı göç etmek zorunda kalmıştır.

Adana dönemi

Büyük umutlarla Adana Hürriyet Mahallesi'ne varmışlardı. Burada umutları tarifi olmayan acılara dönüşecekti. Yoksulluk yine aynı yoksulluktu. Bu mahalleye alışmaları zor olmamıştır. Baba Mehmet Akbaş çoktan alışmış ve kısa zamanda lakabı Deli Mehmet olmuştur. Emine Hanım çalışmaya başlamış, Müslüm ise o yokken kardeşi Ahmet'e bakmak zorunda kalmıştır. Daha o yaşlarda iken Müslüm'ün davranışları olgun bir erkek gibiydi, hiç çocuk olamamıştır. Okula başladığında bile yaşıtlarıyla hiç oynayamamış ve bir kenarda oturup oyun oynayanları seyretmiştir. Okuldan çıkınca da hemen eve koşup annesine yardım etmiştir. Bu dönemde bir kız kardeşi daha dünyaya gelmiş ve Müslüm'ün sorumluluğu daha da artmaya başlamıştır. Müslüm burada hayatı erken öğrenmek zorunda kalmış ve dirseğini okul sıralarında değil, kunduracıda terzi tezgâhında çürütmüştür.

Sanat yaşamı

Gürses, şarkıcılığa 1965 yılında, küçük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, aynı zamanda halkevine de gitti. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıktı. Ayrıca ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yılında Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katılmak istedi. Babası Mehmet Akbaş yarışmaya katılmasın diye oğlunun saçını kesti. Gürses yine de yarışmaya katılmış ve birinci olmuştur. Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses, kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum."

Soyadını da orada çalışırken “Gürses“ olarak değiştirirler.

1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosu'nda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli Emmioğlu / Ovada Taşa Basma plağıdır ve Ömür Plak, Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı.

İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya'nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik plak doldurdu: Giyin Kuşan Selvi Boylum / Hayatımı Sen Mahvettin ile Gitme Gel Gel / Haram Aşk.

Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken Plak firması ile ilk çıkış parçası olan Sevda Yüklü Kervanlar şarkısını içeren Sevda Yüklü Kervanlar (Gazelli) / Vurma Güzel Vurma isimli 45'lik plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır.

1971 yılında ise Hülya Plak firması ile ikinci çıkış parçası olan Ben İnsan Değil miyim? şarkısını içeren Ben İnsan Değil miyim / Seni Sevmek İçin Ölmek mi Lazım isimli 45'lik plağı çıktı.

1973 yılında Mamak'ta askerliğini yapmıştır.

Gürses, Palandöken Plak firması ile tam 13, sonra Bestefon Plak firması ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile 15 ve nihayet Çınçın Plak ile 2 adet 45'lik plak doldurdu.

1980 yılında Emre Plak firmasından Esrarlı Gözler albümünü çıkartmıştır. Albüm Türkiye ve Almanya başta olmak üzere tüm dünyaya arabesk tarz müziği tanıtan ve sevdiren en marjinal albümlerden birisidir. Albümde hareketli kabul edilebilecek hiçbir parça bulunmamaktadır. Gürses'in artık geniş kitlelere yayıldığı albümdür. Gecekondu kalabalıkları Orhan Gencebay'a Kral, Ferdi Tayfur'a Abi derken Gürses Baba lakabını almıştır.

Gürses, 80'li yıllardan itibaren arabesk ve Türk halk müziği tarzlarının yanında diğer tarzları da repertuvarına katmaya başladı. Artık albümlerinde Türk sanat müziği tarzında eserlere daha çok yer vermeye başladı. Ölüyorum Kederimden eserinin yeni tekrar seslendirdi ve Esrarlı Gözler albümünde yer aldı. Dalgalandım, Neyleyim Neyleyim, Mehtaplı Gecelerde, Kara Bulutları Kaldır Aradan, Unutamazsın şarkıları albümlerinde yer aldı. 1988 yılında Türk sanat müziği ağırlıklı olan Maziden Bir Demet albümü piyasaya sürüldü.

Müslüm Gürses'in Esrarlı Gözler albümü 19. haftasında 1. sırada
Müslüm Gürses'in Esrarlı Gözler albümü 19. haftasında 1. sırada

90'lar

90'lı yıllarda sıkça artan korsan albümleriyle yıllarca gündeme gelen Gürses artık gazetelere konu olmuştur. Bir gazetede Gürses'in sadece 6 ayda 20 kaset yaptığı yazılmıştır. 90'lı yıllar Gürses'in arabesk, Türk halk müziği ve Türk sanat müziği dışında yeni tarzları repertuvarına katmaya başladığı dönemdir.

1990 yılında Uğur Plak firmasından çıkardığı Benim Kaderim / Arkadaş Kurbanıyım albümüne ismini veren Benim Kaderim şarkısında pes ve tiz seslerin aynı anda okunmasıyla Türkiye'de ilk kez çift ses kullanılmıştır.

1991 yılından itibaren bazı pop, Azerice, ilahi tarzdaki şarkıları da repertuvarına kattı.Zülfü Livaneli'nin "Belalım, Çırak Aranıyor", Nilüfer’in "İnkar Etme", Adnan Ergil'in "Böyle Ayrılık Olmaz, Hava Nasıl Oralarda?", Kayahan'ın "Sarı Saçlarından Sen Suçlusun"; "Aygız", "Can Yar", "Ayrılık"; "Tövbe Etmek" şarkılarını seslendirdi.

1992 yılında Elenor Müzik etiketiyle yayımlanan Müslümce'92 albümünde yer alan Sen ve Ben şarkısı kayıtlara göre bu şarkıyı ilk Müslüm Gürses seslendirmiştir. Böylece bu şarkı Gürses ilk defa kendisinin seslendirdiği pop tarzındaki şarkı olmuştur. Şarkıyı daha sonra Seda Sayan ve İpek Pınar seslendirmiştir. Aynı yıl Gürses'in Bayar Müzik etiketiyle Zalim (Bir Bilebilsen) albümü yayımlanmıştır. Albüm Gürses'in en çok satan albümlerindendir.

1994 yılında Elenor Müzik etiketiyle Senden Vazgeçmem albümü yayımlandı. Albüm büyük bir etki yaratmış olup Gürses'in ilk kez kliplerinin yayımlandığı albümdür. Gürses bu albüm için "Senden Vazgeçmem", "Hangimiz Sevmedik", "Evlat", "Haydar Haydar" şarkılarına klip çekmiştir.

1995 yılında Japonya'daki bir ses laboratuvarında Japon ses mühendisleri tarafından Müslüm Gürses’in sesi incelenmiş ve yapılan testler sonrasında Gürses'in sesini yüzde yüz kusursuz kullandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Müslüm Gürses'in ses genişliği en az 3.5 oktavdır, bu ses genişliği operacılarda bulunmaktadır.

1998 yılında ise Gürses'in o dönemde 14 yıl boyunca albümlerini çıkardığı Elenor Müzik firmasıyla Müslüm Gürses Klasikleri albümünü yaptıktan sonra Gürses'in Elenor Müzik firmasıyla yolları ayrılmış ve 1999 yılında Ulus Müzik'e transfer olmuştur. Gürses'in Elenor Müzik firmasından yolları ayrılmasına rağmen 1999 - 2001 yılları arasında Garipler, Arkadaşım, Zavallım, Müslüm'ce Türküler 2001 ve Sadece (Türk Sanat Müziği) albümleri yayımlandı. Yayımlanan 50 şarkı Gürses'in 1999 yılından önce seslendirdiği şarkılardır. Gürses bu yıllarda Ulus Müzik ve Universal Müzik ile çalışmıştır.

2000'ler

2000'li yıllarda Gürses yine alışılagelmişin dışına çıkmaya devam etmiştir. 90'lı yılların başlarında pop tarzına geçiş süreciyle artık 2000'li yıllarda pop tarzı ön plana çıkmıştır. Popla birlikte rock, caz, world music tarzları da repertuvarına katmıştır.

2000 yılında Uğur Bayar'la son albüm çalışması olan Biz Babadan Böyle Gördük albümü Ulus Müzik etiketiyle yayımlanmıştır. Gürses bu albümle birlikte caz ve world music tarzlarını da repertuvarına katmıştır. Albümde yer alan Dayan Yüreğim şarkısını caz enstrümanları eşliğinde seslendirilmiştir. Albümde yer alan world music tarzındaki O Gitti Dönmeyecek şarkısında ise Doğu - Batı sentezleri kullanılmıştır.

2001 yılında Universal Müzik etiketiyle Dünya Yalan albümü yayımlandı. Albüm Gürses'in ses getiren albümlerinden olup albümde yer alan Nilüfer'in Olmadı Yar şarkısı tutmuş ve bu şarkıyla birlikte artık Gürses albümlerinde pop tarzı ön plana çıkmaya başlamıştır.

2002 yılında Bayar Müzik etiketiyle Paramparça albümü yayımlandı. Gürses Teoman'ın Paramparça şarkısını seslendirmiş ve artık rock tarzını da repertuvarına katmıştır. Gürses'i stüdyoda ziyaret eden Teoman, Gürses hakkında şunları söylemiştir: "Ben herkesi dinlemem ama Müslüm Gürses'in yeri ayrıdır. Onun müziğini ve felsefesini severim. Özellikle Usta ve Meselem şarkılarını çok beğenirim. Paramparça'yı da benden iyi yorumlayacağına eminim.” Süha Yavuz, proje hakkında ilk olarak Gürses'e Şebnem Ferah'ın "Deli Kızım Uyan” şarkısını söyletmek istediğini ancak Şebnem Ferah'ın bunu kabul etmemesi üzerine Teoman'a teklif götürmüş ve Teoman Ben o adama bayılırım. Süper yorumcu. diyerek yeni patlayan şarkısını Gürses'e vermiştir.

2003 yılında sözleri Sezen Aksu'ya bestesi Tarkan'a ait "İkimizin Yerine” şarkısını seslendirerek Dirlik Müzik etiketiyle İkimizin Yerine albümü yayımlandı.

2004 yılında Bülent Ortaçgil'in "Sensiz Olmaz”, Murathan Mungan'ın "Olmasa Mektubun” şarkılarını seslendirdi. Aynı yıl Kadırga Müzik etiketiyle yayımlanan Uyanma Zamanı / Kıyak Bitti albümünde Kemal İnci'ye ait ”Yalnızlar Rıhtımı” şarkısı da yer aldı.

2005 yılında Sun Müzik etiketiyle yayımlanan Bakma albümünde sözleri Orhan Veli Kanık'a müziği Altan İlter'e ait “Anlatamıyorum” eserine yer verdi.

1 Şubat 2006'da Gönül Teknem / Sen Olmayınca adlı albümü Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır. Daha sonra Gürses’in yazar Murathan Mungan’la hazırlıkları 2 yıl süren ortak projesi “Aşk Tesadüfleri Sever” 18 Nisan 2006’da Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı. Mungan’ın sözlerini yazdığı, David Bowie’den Garbage’a, Leonard Cohen’den Jane Birkin’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi. Albümde Müslüm Gürses'in Sezen Aksu düet şarkısı olan 'Sebahat Abla şarkısı bulunmaktadır.

Sonra 6 Şubat 2009'da yine Pasaj Müzik firmasından çarpıcı bir albüm olan "Sandık" albümü ile Müslüm Gürses sahnelere geri döndü. Bu albümde Kenan Doğulu'nun "Tutamıyorum Zamanı” şarkısı yer aldı. Albümde Gürses'in Öykü Gürman ile düet yaptığı Sarıl Bana şarkısı 3 günde 1,5 milyon satarak rekor kırmıştır.

2010 yılında 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın açılışında yer aldı. Aynı yıl kasım ayında yine Pasaj Müzik ile "Yalan Dünya" isimli bir albüme imza attı. Albümde Şebnem Ferah'ın "Sigara", şarkısı da yer Yahya Kemal Beyatlı'nın "Sessiz Gemi", Şehrazat'ın "Flu Gibi", Tuna Kiremitçi'nin "Mucize" ve Gürses 1991 yılında Bir De Benden Dinleyin albümünde yer alan "Belalım" şarkısını tekrar seslendirdi. Bu albüm Gürses'in hayattayken resmi olarak yayımlanan son albümü oldu. Aynı yıl çeşitli sanatçıların da yer aldığı Enbe Orkestrası'nın albümü için "Kalbim" şarkısını seslendirdi ve albümün ismi Kalbim olarak yayımlandı.

Gürses'in ölümünden sonra da albümleri yoğun ilgi görmeye devam etmiş ve ölümünden sonra ilk 4 günde en az 1 milyondan fazla sattığı söylenmiştir.

2013 yılında ise Gürses'in tamamlayabildiği son albüm olan Veda - Ervah-ı Ezelde albümü için Gürses hayattayken "Ölürsem albümün adını Veda koyun." şeklinde vasiyetinde bulunmuş ve ölümünden 40 gün sonra çıkan bu albüm, albüm satışlarının az olmasına rağmen sadece 2 saatte 25 bin satarak tükenmiştir.

Doğum tarihi karışıklığı

Gürses'in doğum tarihi kimliğinde 5 Temmuz 1953 olarak belirtilmiştir fakat Gürses 16 Eylül 1998'de Esra Ceyhan'ın sunduğu Esra Ceyhan Show programında ve 26 Ocak 2007'de Beyazıt Öztürk'ün sunduğu Beyaz Show programında gerçek doğum tarihini 7 Mayıs 1953 olarak açıklamıştır.

Geçirdiği trafik kazası

Gürses 1978 yılında Tarsus'tan Adana'ya dönerken alkollü araç kullanan şoförün yolda duran tırı fark edememesi sonucu büyük bir kaza gerçekleşerek şoför hayatını kaybetmiş, Gürses ise öldü sanılarak morga kaldırılmıştır. Sonra Gürses'in yaşadığı fark edildikten sonra hemen ameliyata alınmıştır. Gürses'e ameliyatta beynini koruyacak plaka takılmış ve alnına alacağı en ufak bir darbede kör olma hatta ölme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktı. Gürses bu plakadan dolayı sorulara geç cevap verecek olması nedeniyle insanlar Gürses'i alkollü zannetmiştir. Koku alma duyusunu tamamen, işitme duyusunu da %50 yitirmiş ve yavaş konuşmaya başlamıştır. Gürses geçirdiği kaza ile ilgili olarak şunları söylemiştir: "78-79 yılıydı. Tarsus'ta bir gazinoda konserim vardı. Şoför arkadaşımız beni her gece iş bittikten sonra evime götürüyordu. Yine gecelerden biri program bitti, arabaya bindik ama içimden bir ses arkaya otur dedi. Program yorgunluğundan olsa gerek sızmışım. Sonra yolda duran bir tıra çarpıyoruz. Yolda jandarmalar tesadüfen fark etmese ölebilirdim. Sonra alıp hastaneye götürmüşler… Ben ölümü yaşadım aslında… Bana göre yeniden hayata dönmüş olmam, Allah’ın bir lütfudur. Alın kemiğim un ufak olduğu için en küçük bir darbede ölebilir ya da kör kalabilirim… Ameliyatta alnıma beynimi koruyacak plaka gibi bir şey taktılar… O korkunç kazadan sonra koku alma duyumu yitirdim… Hiçbir kokuyu alamıyorum ne yazık ki şimdi… Çok kuvvetli parfümler ispirto kokusu veriyor bana… Ayrıca işitme duyumu da yüzde elli yitirdim… Çok ağır işitirim… Neyse, buna da şükür, yaşıyoruz işte…"

Jiletli konserleri

Gürses'in konserlerinde tarihte eşi ve benzeri dahi görülmeyen manzaralar ortaya çıkmıştır. Gürses konserlerinde taşkınlıklar yaşanmış, izleyiciler kendilerini jiletleyerek zarar vermişlerdir. Gürses, konserlerinde yaşanan taşkınlıkların üzerine Çocuklar yapmayın, kendinizi çok güç duruma sokuyorsunuz, yapmayın bunu yapmayın. Konser yaptığımızın farkına varamıyoruz, ne yapayım şimdi ben. dese de hayranlarına dinletememiştir. Müslüm Gürses konserlerinde taşkınlıkların yaşanması nedeniyle konser alanlarını birçok kez terk etmek zorunda kalmıştır. 12 Aralık 1999'da ise Gürses'in Sivas'ta verdiği konser sırasında henüz daha ikinci şarkısını seslendirirken yeterli güvenlik önlemlerinin alınmamasından dolayı kavgalar başlamıştır. Olayların yaşandığı sırada bir hayranı Gürses'e çiçek vermek istemiş ve hayranı ile korumalar arasında tartışma çıkmıştır. Çıkan tartışmada hayranının yumruğu Gürses'in suratına gelmiş ve hayranı tarafından gözü morartılmıştır.

Bıçaklanma olayı

Gürses bir gün Bursa'da verdiği konserde kendisine aşırı sevgi duymasından dolayı hayranı tarafından bıçaklanmıştır. Daha sonra Gürses kendisini bıçaklayan hayranından şikayetçi olmamıştır ve affetmiştir.

Dinleyici kitlesi

Gürses'in dinleyici kitlesi birçok araştırmaya konu olmuştur. Doktora tezleri dahi yazılmıştır (Mesela 2002/ Bağlam Yayıncılık: Caner Işık/Nuran Erol, "Arabeskin Anlam Dünyası ve Müslüm Gürses Örneği").

Ölümü

Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü Memorial Hastanesi'nde geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı ve solunum cihazına bağlandı. Gürses, 3 Mart 2013'te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu İstanbul Memorial Hastanesinde öldü. 4 Mart 2013 günü Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Müslüm Gürses'in mezarı
Müslüm Gürses ve Muhterem Nur'un Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunan kabri

Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi

Gürses'in ölümünden sonra Şanlıurfa Valiliği tarafından Gürses'in anısına müze yapmış ve 5 Ekim 2013'te Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi açılmıştır. Müzeyi yıl boyu ortalama 200 bin kişinin ziyaret ettiği söylenmiştir.

Ölümünden sonra yayımlanan şarkılar

Müslüm Gürses'in ölümünden sonra daha önce yayımlanmamış şarkıları ortaya çıkmaya devam etmektedir. Gürses'in Elenor Müzik etiketiyle yayımlanmaya devam eden Mahzendeki Şarkılar serisindeki şarkılar demo olup eserlerin üzerine müzik eklemesi yapılarak piyasaya sunulmaktadır. Şu ana kadar Gürses'in farklı müzik şirketleri üzerinden toplamda 46 yeni şarkısı yayımlanmıştır.

2013 yılında 13 yeni şarkısı yayımlandı. Bayar Müzik etiketiyle Kamyoncunun Şarkısı adlı tek şarkılık albümü yayımlandı. Gürses bu şarkıyı Mercedes-Benz firması için seslendirmiştir. Onur Akın'ın 25. sanat yılına özel olarak seslendirdiği Asi ve Mavi şarkısı Seyhan Müzik etiketiyle yayımlandı. Gürses'in bitirdiği son albüm olan Veda - Ervah-ı Ezelde 11 şarkıdan oluşan albümü Kadırga Müzik etiketiyle yayımlandı. Albüm 2 saat içerisinde 25 bin sattı.

2014 yılında Gürses'in Kadırga Müzik firmasındaki son şarkıları Benden Bu Kadar / Son Şarkılarım adı altında yayımlandı. Bu albümde Gürses'in 6 yeni şarkısı yayımlandı. Aynı yıl Elenor Müzik şirketinin patronu Muhteşem Candan, Gürses'e ait daha önce resmi olarak yayımlanmamış 104 şarkının olduğunu açıklamıştır.

2017 yılı Mahzendeki Şarkılar albüm serisinin başlangıcı oldu ve seri Elenor Müzik etiketiyle yayımlanmaktadır. Muhteşem Candan'ın bahsettiği şarkılardan 10 tanesi Mahzendeki Şarkılar adı altında yayımlandı. Gürses bu albümle 2017 yılına damga vurdu.

2019 yılında Mahzendeki Şarkılar serisinin 2. albümü olan Mahzendeki Şarkılar 2 albümü yayımlandı.

2020 yılında Gürses'in 1971 yılında Bestefon Plak şirketi için seslendirdiği söylenen Izdırap Yükümdür / Sahte Aşkına Elveda 45'lik plağı Topkapı Plak etiketiyle dijital platformlarda yayımlandı. Izdırap Yükümdür şarkısı Gürses'in 1990 yılında Elenor Müzik etiketiyle Meyhaneci / Kırık Sazım albümünde yayımlandı. Böylece bu şarkının ilk versiyonu ortaya çıkmıştır.

2022 yılında Mahzendeki Şarkılar serisinin 3. albümü olan Mahzendeki Şarkılar 3 albümü yayımlanmaya devam etmektedir. Bu albüm, serinin diğer 2 albümünden farklı olarak şarkılar her ay 1 veya 2 şarkı olarak dijital platformlardan yayımlanmaktadır.

Diskografi

Müslüm Gürses diskografi

Albümleri

Müslüm Gürses albümleri

Stüdyo albümleri

Müslüm Gürses'in stüdyo albümleri

YılAlbüm adıYapımcıBilgiler
1977Müslüm Gürses 1Çınçın Plak
Müslüm Gürses 2
1978Müslüm Gürses 3
1979Müslüm Gürses 4
Gazla Şoför
Merhamet Dileme Benden
BağrıyanıkSaner Plak
1980Esrarlı GözlerEmre Plak
1981Mutlu Ol YeterModern Plak
1982Tanrı İstemezseUzay Plak
1983AnlatamadımKale Plak
Müzik ZiyafetiAkdeniz Plak
1984YaranamadımElenor Müzik
1985Güldür Yüzümü
1986Sevda Yolu
KüskünümBayar Müzik
Yıkıla YıkılaElenor Müzik
1987Gitme
Talihsizler
Dünden Bugüne AnılarımlaSarp Plak
1988AldatılanlarÖzbir Müzik
Dertler İnsanıElenor Müzik
Maziden Bir DemetSedef Müzik
Vefasız AlemElenor Müzik
1989Bir Fırtına KopacakAkdeniz Plak
Bir Kadeh Daha VerSarp Plak
Mahsun KulElenor Müzik
1990Müslüm Gürses KonseriKonser albümü
Güle Güle GitBayar Müzik
Benim Kaderim / Arkadaş KurbanıyımUğur Plak
Hüzünlü GünlerDisco Plak
Meyhaneci / Kırık SazımElenor Müzik
1991Bir De Benden Dinleyin
Sen Neredesin Ben NeredeyimBayar Müzik
Yüreğimden Vurdun BeniSarp Plak
Her Şey YalanElenor Müzik
1992Müslümce'92
Zalim (Bir Bilebilsen)Bayar Müzik
1993Dağlarda Kar OlsaydımElenor Müzik
1994İnsaf / Kahire ResitaliUğur Plak
Senden VazgeçmemElenor Müzik
1995Bir Avuç Gözyaşı / Tövbe Etmek
Benim Meselem
1996Topraktan Bedene / İsyanım Var
1997Nerelerdesin?
Sultanımİdobay Müzik
Usta / Ne YazarElenor Müzik
1998Gönlünüze Taht Kuran Şarkılarla Müslüm Gürses Klasikleri
1999Garipler
Vay CanımUlus Müzik
ArkadaşımElenor Müzik
2000Zavallım
Biz Babadan Böyle GördükUlus Müzik
2001Müslüm'ce Türküler 2001Elenor Müzik
Dünya YalanUniversal Müzik
Sadece (Türk Sanat Müziği)Elenor Müzik
2002ParamparçaBayar Müzik
Müslüm Baba ile YolculukUniversal Müzik
Açık Hava Konserleri 1Konser albümü
Açık Hava Konserleri 2Konser albümü
Açık Hava Konserleri 3Konser albümü
2003Kaçamam Ki Kaderimden / Yanlış YaptınÖzdemir Plak
İkimizin YerineDirlik Müzik
YanarımBayar Müzik
2004Uyanma Zamanı / Kıyak BittiKadırga Müzik
2005BakmaSun Müzik
Ayrılık Acı Bir ŞeyGörüntüevi Müzik
2006Gönül Teknem / Sen OlmayıncaSeyhan Müzik
Aşk Tesadüfleri SeverPasaj Müzik
2009Sandık
2010Yalan Dünya
2013Veda - Ervah-ı EzeldeKadırga Müzik
2014Benden Bu Kadar / Son Şarkılarım
2017Mahzendeki ŞarkılarElenor Müzik
2019Mahzendeki Şarkılar 2
2022Mahzendeki Şarkılar 3


45'likler

Müslüm Gürses 45'likleri; Ömür Plak'tan 4, Sarıkaya Plak'tan 2, Palandöken Plak'tan 13, Bestefon Plak'tan 4, Hülya Plak'tan 15, Çın Çın Plak'tan 2, Saner Plak'tan 1 olmak üzere hayatı boyunca toplam 41 adet 45'lik plak çıkarmıştır. Ölümünden 7 yıl sonra 2020 yılında ise Müslüm Gürses'in 1971 yılında Bestefon Plak firmasına okumuş olduğu ancak o dönemde piyasaya çıkarılmayan 45'lik plağı 49 yıl sonra dijital olarak yayımlanmıştır.

YılAlbüm adıYapımcıBilgiler
1968Emmioğlu / Ovada Taşa BasmaÖmür PlakPlak No 5
Duman Dumana / Aşk Olmaz OlsunPlak No 6
Aşkı Senden Öğrendim / Aylar Geçiyor SensizPlak No 9
Gözümde Yaşlar Dinmiyor / Altın Kafestir Benim DurağımPlak No 10
1969Giyin Kuşan Selvi Boylum / Hayatımı Sen MahvettinSarıkaya PlakPlak No 5
Gitme Gel Gel / Haram AşkPlak No 6
Sevda Yüklü Kervanlar (Gazelli) / Vurma Güzel VurmaPalandöken PlakPlak No 745
Gezdim Dolaştım Gurbet Elleri / Özür Diliyorum SendenPlak No 763
Rakı Şarap Farketmez / Bir Fincan Kahve OlsamPlak No 764
Söyle Doktor / O Yeşil GözlerinPlak No 771
Sevgilim Perisin / Düştüm Senin AşkınaPlak No 772
1970Aşk Gölü / Beni AğlatanlarPlak No 785
Gönlümde Çiçekler / Günahım Dünyaya SığmazPlak No 786
Altın Kafes / Gözleri BelalıPlak No 789
Yalvarırım Felek Tutmaz / Yeter Tanrım YeterPlak No 796
Nasıl Özür Dileyim / Genç YaşımdaPlak No 798
Ulu Tanrım Bu Ne Çile / Pişman DeğilimPlak No 804
Bu Nasıl Dert / Teşekkür EdiyorumPlak No 805
Ağlayanlara Gülünmez / Aşk BilmecesiPlak No 813
1971Eştiğin Kuyuya Düştün / Kurban OlduğumBestefon PlakPlak No SS 11
Bilmeyerek Kırdım Seni / İç Bir Kahve SigaraPlak No SS 13
Bir Dilim Beyaz Peynir / Sensiz GecelerPlak No SS 18
Çivi Çiviyi Söker / Karşılıksız SevenlerPlak No SS 21
Ben İnsan Değil Miyim / Seni Sevmek İçin Ölmek Mi LazımHülya PlakPlak No 506
Ne Geçti Eline (Gazelli) / Bir Lokma EkmekPlak No 507
Adam Mı Oldun / Bal Mısın Şeker MisinPlak No 508
1972Sen Yoksun Diye / Bu Kadar İşkence GünahPlak No 578
Günahkar Mı Doğdum Bilmem / Kederliyim İçiyorumPlak No 618
Çilekeş (Yaşamak İstemiyorum) / Bu Günün Yarını VarPlak No 660
1973Kaybolan Günler / Yarap Al CanımıPlak No 713
Ümit Dünyası / Aşkı Seninle Tattı Bu GönülPlak No 752
Hayat Bir Kumarhane / Son DileğimPlak No 775
1974Hasret Rüzgarı / İnsafa Gel İnsafaPlak No 801
Mahzun / Ümit Ver ArtıkPlak No 826
1975Kaderde Varmış Ayrılmak / Kaderimin ZulmüPlak No 832
Ah (Gel De İçme) / Ölüyorum KederimdenPlak No 854
1977Mimar / Of YarapÇınçın PlakPlak No 501
İçiyorsam Sebebi Var (Böylesine) / Sevenler AcısınHülya PlakPlak No 883
Sevmezsen Olmuyor / YalvarışPlak No 887
1978Dünya Ne Hale Gelmiş / İsyankarÇınçın PlakPlak No 712
1979Sevenler Anlar / İntizar / Hüdai Tanımasa İdim (İsyankar Filminin Unutulmaz Şarkıları)Saner PlakPlak No 101
2020Izdırap Yükümdür / Sahte Aşkına ElvedaTopkapı Plak


Tekliler

Müslüm Gürses tekliler

YılAlbüm adıŞarkı adıYapımcıBilgiler
1979"Daha Ne Uyuyon Eşek Kafalı"Film müziği
1980"Gitti Canımın Cananı"Film müziği
1980"Deli Poyraz"Film müziği
1981"Tanrı İstemezse"Film müziği
1981"Ne Fayda"Film müziği
1986"Benim Kalbim Taş Değil" (Yunus Bülbül ile)Film müziği
2002"Bir Gönül Arıyorum" (Yunus Bülbül ile)Film müziği
2002"Bitmesin Mutlu Günler" (Yunus Bülbül ile)Film müziği
2002"Günler Sen Aylar Sen" (Yunus Bülbül ile)Film müziği
2004Neredesin Firuze"Sensiz Olmaz"Kalan Müzik
2004Söz Vermiş Şarkılar"Olmasa Mektubun"Ada MüzikFilm müziği
2005Balans ve Manevra"Paramparça'"Film müziği
2010"Ağır Abi" (Server Uraz ile)Film müziği
2010Kalbim"Kalbim"Doğan Music Company
2011Kızılbaş 2"Ah Hüseynim Vah Hüseynim"Kalan Müzik
2012Labirent"Vazgeçmek Kolay Mı?" (Ardem ile)Nada Müzik
2013Kamyoncunun Şarkısı"Kamyoncunun Şarkısı"Bayar Müzik
2013Onurlu Yıllar (25. Yıl Onur Akın Şarkıları)"Asi ve Mavi"Seyhan Müzik


Video klipler

Müslüm Gürses'in video klipleri; bu listede Müslüm Gürses'in albümlerine ve teklilerine ait video klipleri yer almaktadır. Gürses'in eski görüntülerinin kullanıldığı klipler listede yer almamıştır.

YılŞarkı adıAlbüm adı
1994"Senden Vazgeçmem"Senden Vazgeçmem
1994"Hangimiz Sevmedik"Senden Vazgeçmem
1994"Evlat"Senden Vazgeçmem
1994"Haydar Haydar"Senden Vazgeçmem
1995"Bir Avuç Gözyaşı"Bir Avuç Gözyaşı / Tövbe Etmek
1995"Benim Meselem"Benim Meselem
1996"Topraktan Bedene"Topraktan Bedene / İsyanım Var
1996"İsyanım Var"Topraktan Bedene / İsyanım Var
1996"Taht Kurmuşsun Kalbime"Topraktan Bedene / İsyanım Var
1997"Nerelerdesin?"Nerelerdesin?
1997"Usta"Usta / Ne Yazar
1998"Sabret"Müslüm Gürses Klasikleri
1999"Bakma Bana Öyle"Vay Canım
1999"Vay Canım Vay"Vay Canım
2000"Biz Babadan Böyle Gördük"Biz Babadan Böyle Gördük
2000"Ateş Donar"Biz Babadan Böyle Gördük
2001"Gönül Dağı"Müslüm'ce Türküler 2001
2001"Senin Kadar Hiç Kimseyi Sevmedim"Dünya Yalan
2002"Paramparça"Paramparça
2002"Ben İnsan Değil Miyim?"Açık Hava Konserleri 1
2003"İkimizin Yerine"İkimizin Yerine
2004"Sensiz Olmaz"Neredesin Firuze
2004"Uyanma Zamanı"Uyanma Zamanı / Kıyak Bitti
2005"Bir Kulunu Çok Sevdim"Ayrılık Acı Bir Şey
2006"Gönül Teknem"Gönül Teknem / Sen Olmayınca
2006"Vurmayın (Benim Derdim)"Gönül Teknem / Sen Olmayınca
2006"Bulursun Beni"Gönül Teknem / Sen Olmayınca
2006"Bir Ömür Yetmez"Aşk Tesadüfleri Sever
2009"Tutamıyorum Zamanı"Sandık
2010"Kalbim"Kalbim
2010"Sigara"Yalan Dünya
2011"Ah Hüseynim Vah Hüseynim"Kızılbaş 2
2012"(Ardem feat. Müslüm Gürses) Vazgeçmek Kolay Mı?"Labirent


Filmografisi

Müslüm Gürses filmleri; 40 filmde oynamıştır. Müslüm Gürses'in oynadığı filmlerin listesi aşağıdaki gibidir:

  • 1979: İsyankar
  • 1980: Bağrıyanık
  • 1980: Kul Sevdası
  • 1980: Zeytin Gözlüm
  • 1981: İtirazım Var
  • 1981: Mutlu Ol Yeter
  • 1983: Anlatamadım
  • 1984: Ağlattı Kader
  • 1984: Bir Yıldız Doğuyor
  • 1984: Çare Sende Allah'ım
  • 1984: Garibanlar
  • 1984: Sev Yeter
  • 1985: Güldür Yüzümü
  • 1985: İkizler
  • 1985: Kul Kuldan Beter
  • 1985: Oğlum
  • 1985: Yaranamadım
  • 1986: Beleşçiler
  • 1986: Çığlık
  • 1986: Kader Rüzgarı
  • 1986: Kısmetin En Güzeli
  • 1986: Küskünüm
  • 1986: Seher Vakti
  • 1986: Töre
  • 1986: Yıkıla Yıkıla
  • 1987: Hasret
  • 1987: Talihsizler
  • 1989: Yalan Dünya
  • 1990: Dertler İnsanı
  • 1990: Dünya Boştur
  • 1990: Yalnızlık Korkusu - Sarhoşum
  • 2002: Bir Akıllı Bir Deli
  • 2002: Can Kardeşler
  • 2002: Muhabbet Kuşları
  • 2002: Ömerçip
  • 2002: Sevmemeli
  • 2005: Balans ve Manevra
  • 2006: Amerikalılar Karadeniz'de 2
  • 2008: Esrarlı Gözler
  • 2011: Şov Bizinıs

TV programları

Müslüm Gürses'in TV programları

  • 1995: Bir Sessiz Adam
  • 2001: Müslüm & Yunus Show
  • 2008: Baba Show

Reklam filmleri

Müslüm Gürses'in oynadığı reklam filmleri.

  • 2007: Akbank Reklamı
  • 2007: Coca Cola Reklamı
  • 2007: Filli Boya Reklamı
  • 2008: Vestel Reklamı
  • 2010: Kadoil Reklamı
  • 2011: A101 Reklamı
  • 2011: Avea Reklamı
  • 2011: Panda Reklamı
  • 2012: CP Reklamı
  • 2012: Çaykur Reklamı

Vasiyeti

Gürses filminin çekilmemesini vasiyet etmiştir. Biyografisini film haline getirmek isteyenleri her defasında reddetmiştir. Gürses 2007 yılında ise bir film teklifini kabul etmiş fakat çekimlerin başlamasına birkaç ay kala Gürses, babası Mehmet Akbaş'ın annesi Emine Akbaş'ı öldürmesinin de filmde yer alacağına dair haberler çıkmasına kızarak finalde kendisinin de görüneceği filmi iptal etmiştir.

Aile içinde yaşanan dramın beyaz perdeye yansımasını istemeyen Gürses, Muhterem Nur'a sık sık "Bana bir şey olursa hayatımın filme çekilmesine izin verme" dedi. Gürses ölümünden önce gelen yeni teklifler üzerine Nur'a filminin çekilmemesini vasiyet etmiştir.

Filmi

Ketche ve Can Ulkay'ın yönettiği ve Müslüm Gürses'in hayatını konu alan Müslüm filmi, 26 Ekim 2018'de vizyona girdi. Filmde Gürses'in gençliğini Şahin Kendirci, yetişkinliğini ise Timuçin Esen canlandırdı. Müslüm filmi 6.5 milyona yakın seyredilerek Türkiye'de tüm zamanların seyirci rekortmeni filmleri listesinde 5. sırada, tüm zamanların seyirci rekortmeni dram filmleri listesinde ise 1. sırada yer almaktadır.

Filmindeki yanlışlıklar

Gürses'in hayatını konu alan filmde bazı yanlışlıklar bulunmaktadır.

  • Filmde Gürses'in Gülhane Konseri'nde bıçaklandığı gösterilmiştir ancak Gürses Bursa Konseri'nde bıçaklanmıştır.
  • Gürses'in Muhterem Nur ile evliliğinden sonra alkol alması sonucu Gürses'in kendini kaybedip Nur'a şiddet uygulandığı gösterilmiştir. Muhterem Nur Gürses'in alkol problemi hakkında 1983 yılında Hey Dergisi'ne yaptığı açıklamalarda şunları söylemiştir: "Şu an kişisel sorunlarımız var. Onları çözümler çözümlemez nikah masasına oturacağız. Gördüğüm tek kusuru alkole biraz fazla düşkün olmasıydı. Ne var ki el ele vererek onun da önüne geçtik. Böylece, bir zamanlar içki yüzünden aramızda çıkan ufak tefek tartışmalar da kendiliğinden ortadan kalkmış oldu."

1984 yılının ilk aylarında ise Gürses gazinoda çalışırken yanında Muhterem Nur da bulunurken Zeki Müren ziyaret etmiştir. Müren, Gürses hakkında Nur'a şunları söylemiştir: "Aferin sana Muhterem, bu derbeder adamı bir güzel düzene sokmuşsun."

2013 yılında ise Nur, bir röportajda Gürses'e içkiyi bıraktırması söylenmesi üzerine şunları söylemiştir: "İşte o zaman, Müslüm’le ömrümün sonuna kadar beraber olurum dedim. O kısa zamanda beni kurtardı; ben, onu kurtardım!"

  • Filmde Gürses'in babası Mehmet Akbaş oğlu yarışmaya katılmasın diye kunduracıda çalışırken saçlarının kesildiği gösterilmiş ancak babası Mehmet Akbaş oğlunun saçlarını uyurken kesmiştir.
  • Filmde yer alan kaza sahnesinde şoförün hareket halindeki tıra çarptığı gösterilmiş ancak kaza şoförün yolda duran tırı fark edememesi sonucu gerçekleşmiştir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski