melas

 

melas

Melas; şeker fabrikalarında şeker pancarı ve şeker kamışı üretiminde fabrikasyon kademesinde şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubudur. Melas; alkol, maya ve yem sanayinde temel hammadde durumundadır, ayrıca ucuz olduğu için sitrik asit fermentasyonunda hammadde olarak da kullanılır. Sitrik asit, gıda sanayinde koruyucu madde ve limon tuzu olarak da kullanılır. İşlenen pancarın % 4’ü oranında melas elde edilir. Türkiye'de şeker kanunu gereği kota uygulaması sonucu melas üretimi giderek azalmaktadır. 2000 yılı 763.000 ton olan melas üretimi, 2003 yılında 520.000 tona düşmüştür. Melas hayvancılıkta (düşük sakkaroz oranlı melas) kömür sanayinde, gübre yapımında, yem üretiminde ve alkol üretiminde kullanılır.

melas ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, (l ince okunur), Fransızca mélasse

Şeker üretiminde, billurlaşan şeker alındıktan sonra kalan şekerli posa.

Kimya Terimleri Sözlüğü - 1981

İngilizce: melasses, Fransızca: mélasse, Almanca: Melasse

Şekeri, örüt şeker olarak ayrılmış olan şuruptan geri kalan ve % 50 şeker içeren kahverenkli koyu sıvı.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: molasses

Şeker pancarı veya şeker kamışından şeker elde edilirken oluşan, koyu ve zor akıcı pekmez görünüşlü, suda çözülebilen karbonhidrat bakımından zengin şeker sanayi yan ürünü.

Kelime Kökeni

Fransızca mélasse "şeker şerbeti, pekmez" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Portekizce melaço ""ballaşmış", şeker şerbeti, pekmez" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince mel "bal" sözcüğünden türetilmiştir. Latince sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *meld- biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *melit- "bal" kökünden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Tıngır & Sinapian, Istılahat Lugati (1892) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski