poligon

 

poligon

Poligon, ok veya ateşli silah atışı uygulamaları için özel olarak inşa edilen tesistir. Açık veya kapalı alanlarda hizmet verebilir. Genellikle bir gözlemcisi bulunur. Hedefler çoğunlukla kâğıt veya plastikten yapılır.

poligon ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Fransızca polygone

1. isim Atış yeri.

2. isim, matematik Çokgen.

Geometri - 2000

45. Bol, yani bir çok kenarlarla çitlenmiş olan bir düzey parçasına “Poligon” denir. “Üçgen”, üç kenarlı bir poligondur. “Dörtgen”, dört kenarlı bir poligondur. “Beşgen”, beş kenarlı bir poligondur. “Altıgen”, altı kenarlı bir poligondur. “Yedigen”, yedi kenarlı bir poligondur. “Sekizgen” sekiz kenarlı bir poligondur, v. b.

Geometri - 2000

71. Çember, pek çok kenarlı düzgün bir poligon olarak düşünülebilir.

Geometri - 2000

77. Prensip: IV- Düzgün altıgenin kenarı dış dayirenin yarı çapına eşittir.

Geometri - 2000

78. Prensip; V- Bir poligonun kenarlarının sayısı ile açılarının toplamı arasındaki ilgi şöyledir: Poligonun kenarları sayısından 2 çıkarıldıktan sonra kalan sayı kadar iki dikey açı, o poligonun bütün açılarının toplamına eşit olur.

Geometri - 2000

79. Prensip. VI- Bir kirişin ortasından yükseltilen dikey, dayirenin merkezinden ve yayın ortasından geçer.

Kelime Kökeni

Fransızca polygone "1. çokgen, 2. askerlik biliminde bir savunma mevziinin dış köşelerini birleştiren çizgi, 3. atış alanı" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Yunanca polýs πολύς  "çok" ve Eski Yunanca gónos γόνος  "köşe" sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için poli+, gönye maddelerine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

"atış alanı" [ Mehmet Bahaettin, Yeni Türkçe Lugat (1924) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski