aygır

 

Aygır

Aygır kısırlaştırılmamış (hadım edilmemiş) erkek attır. Aygırlar kendi türlerinin yapısına ve fenotipine sahiptir, ancak testosteron gibi hormonların varlığı nedeniyle dişi atlar ve hadım edilmiş erkek atlara kıyasla daha kaslı bir vücuda ve daha dik bir boyuna sahiptirler.

{tocify} $title={İçindekiler}

Üreme anatomisi

Aygırın üreme sistemi, cinsel davranışından ve ikincil cinsiyet özelliklerinden (büyük bir boyun gibi) sorumludur. Dış cinsel organlar şunları içerir:

  • Testis torbasına yatay bir şekilde asılmış olan testis. Ortalama bir aygırın testisleri yuvarlak şekildedir ve uzunluğu 8 ila 12 cm (3,1 ila 4,7 in), yüksekliği 6 ila 7 cm (2,4 ila 2,8 in) ve genişiliği 5 cm (2,0 in)dir;
  • Prepüs içinde olan penis, aynı zamanda "kılıf" olarak da bilinir. Aygırların damarsal penisi vardır. Erekte olmadığı sürece dik değildir, oldukça gevşektir ve prepüsün (kılıf) içinde yer almaktadır. Retraktör penis kası diğer türlere kıyasla az gelişmiştir. Erekte olmadığı sürece prepüsün içinde kalan penis, 50 cm (20 in) uzunluğunda ve 25 ila 6 cm (9,8 ila 2,4 in) çapındadır. Penis başı 15 ila 20 cm (5,9 ila 7,9 in) uzunluğundadır. Retraktör kası, penisin kılıf içine geri çekilmesini sağlar ve penisin kılıftan uzamasını sağlamak için gevşer. Ereksiyon esnasında, penisin hem uzunluğu hem de kalınlığı iki katına çıkar. Penis ucu 3 ila 4 kat daha uzun hale gelir.

İç cinsel organlar yardımcı seks bezlerini içerir. Bunlar boşalma sırasında sperme katkıda bulunurlar, ancak doğurganlık için gerekli değildirler.

aygırın genitoüriner sistemi
Bir aygırın genitoüriner sistemi

aygır
Aygırların ikincil cinsiyet özelliklerinin bir sonucu olarak, bu resimde görüldüğü gibi boyun sırtlarında önemli gelişmeler görülür.

aygır ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim

Damızlık erkek at.

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

İngilizce: stallion, Fransızca: Étalon, Almanca: Hengst

Atın erkeğidir.

Zanaat Terimleri Sözlüğü - 1976

At düveninde falakayı takmak için kullanılan demir. (Yurtbeyi *Çankaya -Ankara)

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: stallion

Sıfatta kullanılan damızlık erkek at.

stallion


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski