amazona guildingii

 

Amazona guildingii

Amazona guildingii, sarımsı beyaz, mavi ve yeşil başlı, yeşilimsi bronz üst kısım tüyleri ve menekşe mavisi yeşili olan büyük kanatlı, yaklaşık 40 cm uzunluğunda, çok renkli amazon papağanıdır.

Bilimsel sınıflandırması

Amazona guildingii dağılım haritası
Amazona guildingii dağılım haritası

Dağılım alanı

Bu tür, Küçük Antiller'deki Karayip adası Saint Vincent'ın yoğun ormanlık dağlarına endemiktir. Beslenme düzeni esas olarak meyveler, fındık, çiçekler ve tohumlardan oluşur. Dişi genellikle bir ila iki yumurta bırakır.

Fiziksel özellikleri

Kuş, sarımsı beyaz, mavi ve yeşil başı, yeşilimsi bronz üst kısımları, gri ayakları, kırmızımsı gözü ve menekşe mavisi-yeşil kanatları olan 40 santimetre uzunluğunda, çoğunlukla yeşil, çok renkli amazon papağanıdır. Kuyruk tüyleri mavidir ve geniş sarı uçları vardır. Gri ayakları ve kırmızımsı gözleri vardır. Her iki cinsiyet de benzer. Gençlerin daha hafif tüyleri ve kahverengi irisi vardır.

Amazona guildingii önden görünüşü
Amazona guildingii önden görünüşü

Korunma durumu

Saint Vincent (ada) Botanik Bahçeleri içinde yer alan Nicholas Wildlife Aviary Complex bu türü korumak için üreme ve koruma programı sürdürüyor.

Barbados'taki uzun kapalı Graeme Hall Doğa Koruma Alanı'nda küçük bir popülasyon vardır. Bununla birlikte, son birkaç yıl içinde papağanlara en az bir saldırı düzenlendi, biri öldürüldü, böylece 2010'da sığınak sahibi Barbados Hükümeti'ni kıyıdan uzak bir adaya taşıyabilir mi diye sordu. Yıllarca süren değişimlerden sonra Barbados Hükümeti hala bu konuda karar vermek zorunda. Bu arada sığınak, yerel polisin hiçbir şey yapmadığı bildirilen, artan kaçak avlanma ve baskınlardan muzdarip.

Amazona guildingii yandan görünüşü
Amazona guildingii yandan görünüşü

Tehditler

Yemek için avcılık, kafes kuş ticareti için tuzağa düşürme ve habitat kaybı bu türün azalmasının başlıca nedenleriydi. Ormansızlaşma, ormancılık faaliyetleri, muz yetiştiriciliğinin genişlemesi, odun kömürü üretimi, ticaret için genç kuş arayan avcılar tarafından kesilen yuva ağaçlarının kaybı ve kasırga ve volkanik püskürmeler gibi doğal olayların sonucu olmuştur.

Getirilen dokuz şeritli armadillo (Dasypus novemcinctus), büyük ağaçların altını oymasına neden olarak uygun yuva ağaçlarının sayısını azaltır. Tayvan hükûmeti tarafından finanse edilen ve uygun habitatın geniş alanlarını tahrip edecek ve ormansızlaşma oranlarını artıracak bir kros yolu planlanmaktadır.

Ayrı alt popülasyonların genetik izolasyonu endişe için başka nedenler de gösterebilir.

Barbados'taki Graeme Hall Korunağındaki esir kuşların küçük nüfusu çok yüksek risk altındadır. Bunun nedeni, Barbados Hükümeti'nin St. Vincent Hükûmeti ve Graeme Hall Korunağı'nın sahibiyle birlikte çalışarak uyuşukluğundan kaynaklanıyor.

Sığınakta artan baskınlar ve kaçak avlanma, sığınağın su kaynağının kasıtlı olarak kesilmesi ve baskınlar meydana geldiğinde yerel polisten çok az destek ya da hiç destek olmaması, bu küçük nüfusun hayatta kalma olasılığını düşürür.

Tüm bu katkıda bulunan faktörler nedeniyle, bu tür IUCN Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi'nde hassas türler arasında listelenmiştir. CITES Ek I ve II'de listelenmiştir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski