benekli sinekkapan

 

Benekli sinekkapan

Benekli sinekkapan (Muscicapa striata), sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından açık alanlarda yaşayan açık renkli, kahverengimsi bir sinekkapan türü.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Benekli sinekkapan yumurtası
Benekli sinekkapan yumurtası

Özellikleri

Başlığı kahverengi ve hafif çizgili, gözleri büyük ve koyu renk, sırtı desensiz kahverengi, kanatları ise daha koyudur ve açık renk göz alıcı telek kenarları vardır. Alt tarafı gümüş rengi-gri-kirli sarıdan oluşur ve göğsünde belli belirsiz, bulanık çizgiler vardır. Kuyruğu desensiz ve gri-kahverengidir. Koyu renkli gagası oldukça kalındır. Gencinin sırtı açık bej beneklidir. Sesi kendine özgü ve çok hafif titreşimli bir ‘zii’ ya da ‘zii-tiktik’; ötüşü tiz ve gıcırdamayı andıran düzgün aralıklı notalardan ibarettir.

Yaşam şekli

Orman kenarlarında, parklarda, bahçelerde, tenis kortlarında ve mezarlıklarda bol bol tüner. Çok kısa olan bacaklarının üzerinde dimdik tüner, kuyruğu ve uzun kanat uçları aşağı doğrudur (ötleğenin tipik yatay pozu gibi değil; ayrıca, yapraklar ve yeşillikler üzerinde dolaşmaz ya da hoplamaz). Uçan böcekleri yakalamak için kendine özgü şekilde birden havalanır ve tüneğine hemen geri döner.

benekli sinekkapan hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: spotted flyacatcher, Fransızca: gobe mouche gris, Almanca: Grauschnäpper, Latin: Muscicapa striata

Kuşlar (Aves) sınıfının, ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından, 15 cm kadar uzunlukta, sırtı kül kahverengi, karnı ak olan, Kuzey Afrika, Kuzey ve Ön Asya'da evlerin yakınında ve fundalıklarda yaşayan, Türkiye'nin tamamında yazın kuluçkaya yatan göçmen bir tür. Gri sinekkapan, çizgili sinekkapan.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski