kükürt taçlı kakadu

 

Kükürt taçlı kakadu

Kükürt taçlı kakadu veya sülfür kakadu, Avustralya ve Yeni Gine'de yaşayan büyük bir kakadu türü. Genellikle, Türkiye dahil çeşitli ülkelerde evcil hayvan olarak beslenmektedir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Cacatua galerita

Özellikleri

Sülfür taçlı kakadular, büyük beyaz kakadulardır. Vücut uzunluğu tahminen 50 cm civarındadır. Çok gürültücü kuşlar olmalarına rağmen evcil hayvan olarak beslenmektedirler. Başlarının üzerindeki sorguç ve kanatlarının altı kükürt rengindedir. Sarı taçlı kakadulara benzerler fakat karıştırılmamalıdırlar.

Erkek ve dişiler birbirine benzer fakat dişilerin irisleri kırmızı, erkeklerin ise koyu kahverengidir fakat göz renginden cinsiyet ayrımı güvenilir bir yöntem değildir.

sülfür kakadu
Uçuş esnasında bir sülfür kakadu

Habitat

Bu türün büyük bir kısmı Avustralya'nın kuzey ve güney bölgelerinde yaşamaktadır. Ayrıca Yeni Gine'de de yaşamaktadırlar. Egzotik ormanların yoğun olduğu ve tarlaların bulunduğu yerlerde popülasyonları yoğunlaşmıştır.


Evcilleştirilme

Sülfür taçlı kakadular ilk olarak çiftçiler tarafından evcilleştirilmişlerdir ayrıca ünlü biyolog Charles Darwin tarafından, Avustralya gezisinde çiftçiler tarafından evcilleştirildikleri kaydedilmiştir.

Çok zeki ve taklit yetenekleri oldukça gelişmiş olan bu kuşlar günümüzde yaygın bir biçimde evcil hayvan olarak beslenmektedirler.70 yıla ulaşabilen ömürleri de tercih edilmelerinde bir etkendir ancak bu kuşlar oldukça gürültücüdür. İlgiye düşkündürler ve eğer bir konudan rahatsızlık duyarlarsa bunu çığlık atarak belli ederler.

Beslenme

Sülfür kakadular fındık gibi yemişlerle, çeşitli meyvelerle, bitki tohumlarıyla beslenirler. Evcil papağanlar için satılan papağan yemi karışımlarıyla da beslenebilirler.

Özellikle sonbahar aylarında kolaylıkla yemek bulabildikleri yerel ağaçların üzerinde yaşar ve bu bitkilerin meyveleriyle beslenirler.

kükürt taçlı kakadu beslenmesi
Kükürt taçlı kakadu beslenmesi

Üremesi

Sülfür taçlı kakaduların üreme dönemleri yaşadıkları bölgeye göre değişebilir. Avustralya'nın kuzeyinde yaşayanlar ağustos ve ocak aylarında, güneyinde yaşayanlar ise mart ve eylül aylarında çiftleşirler.

Yumurtalarını ağaç kovuklarına(özellikle okaliptüs) bırakırlar. Yumurtadan çıkan yavrular ebeveynleri tarafında bakılır. Gelişen yavrular zamanla sürülere katılır.


Davranışı

Bu kakadular sosyal ve sürüler halinde yaşayan kuşlardır. Üreme dönemlerinde yüksek ağaçlarda yaşarlar. Günün erken saatlerinde büyük sürüler halinde gezerler.  Göçmen değillerdir fakat mevsimsel olarak, yakın çevrelerinde, yaşam alanlarını değiştirirler. Sonbahar ve kış mevsimlerinde çayırlara veya tarlalık alanlara inerler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski