mavi gözlü kakadu

 

Mavi gözlü kakadu

Mavi gözlü kakadu, ayırt edici mavi gözlere sahip bir kakadu türü. Diğer tüm kakadular gibi zygodactyl ayak yapısına sahip ve kuvvetli bir gagaya sahiptirler. Kendilerine oldukça benzeyen diğer kakadu türlerinden dikkat çekici gözleri sayesinde ayrılabilir.

Bilimsel sınıflandırması

Mavi gözlü kakadu dağılım haritası
Mavi gözlü kakadu dağılım haritası

Özellikleri

Mavi gözlü kakadular yaklaşık olarak 50 cm uzunluğa sahiptirler. Tamamen beyaz vücutları ve oldukça güçlü siyah gagaları vardır. Gözlerinin çevresi açık mavi bir katmanla sarılıdır ve ismini de buradan almaktadır.

Erkeklerin iris renkleri koyu kahverengi, dişilerinse kırmızıdır ama bu bilgi güvenilir bir cinsiyet belirleme yöntemi değildir. Evcil hayvan olarak da beslenebilirler. 4 yaşında ergiliğe ulaşan bu kakadular 50 yıla kadar yaşayabilirler.

Sülfür taçlı kakadu ve sarı taçlı kakadu ile karıştırılmamalıdırlar. Mavi gözlü kakaduların sorguçları daha geride ve basıktır ayrıca gözlerinin çevresi sayesinde ayırt edilebilirler.

Cacatua opthalmica

Beslenme

Bu kakadular genellikle çeşitli kuruyemişlerle ve meyvelerle (dut gibi) beslenirler ayrıca bazı böcekleri ve larvalarını da yiyebilirler.

Blue-eyed cockatoo

Habitat ve Durum

Mavi gözlü kakadular Papua Yeni Gine ormanlarına özgü endemik bir türdür ayrıca Bismark Adaları'nda yaşayan tek kakadudur.

Yaşadıkları ormanlar yağ eldesi amacıyla tahribata uğramış ve bu durum kakadulara zarar vermiştir. Tahribat nedeniyle üreme düzensizlikleri meydana gelmiş ve popülasyon zayıflamıştır. Illegal kuş ticareti de popülasyonu iyice zayıflatmış ve 2008 yılında korunmasız türler (VU) arasına girmiştir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski