taş bülbülü

 

Taş bülbülü

Taş bülbülü (Irania gutturalis), sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından bir kuş türü. Türkiye'den Afganistan'a güneyde batı Asya'da üremekte olan ve doğu Afrika'da kışı geçiren göçmen böcekçil bir türdür. Avrupa'da çok nadir görülen bir türdür.

Çoğunlukla bazı yükseklikte, bazı çalılıklarla kuru kayalık eğimlerde ürerler. Bir fundada yuva yaparlar, yuvaya 4-5 yumurta bırakırlar. Kızılgerdan’dan daha büyüktürler. Üreyen erkeğin, kurşuni-gri üst parçaları, beyaz bir boğaz ve kaş bölgesi, siyah bir yüzü ve portakal rengi alt parçaları vardır. Siyah bir kuyruk ile kuvvetli gagaya sahiptirler. Dişiler sadedir, daha açık renktir. Çoğunlukla siyah, dışı gri bir kuyruğa sahip, böğürleri portakal rengine çalar ve bazı beyaz boğaz çizgileri vardır.

Bilimsel sınıflandırması


taş bülbülü ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: white threated robin, Almanca: Whisskehlsinger, Latin: Irania gutturalis

Ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, ardıç kuşugiller (Turdidae) familyasından, 16.5 cm kadar uzunlukta, Türkiye'de Trakya ve Anadolu'nun kuzey tarafları hariç diğer bölgelerde yazın kuluçkaya yatan, böceklerle beslenen, göçmen bir kuş türü. Akgerdan.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski