Timneh Afrika gri papağanı

 

Timneh Afrika gri papağanı

Timneh Afrika gri papağanı (Psittacus timneh), aynı zamanda Timneh jakosu olarak da bilinir, Batı Afrika'da yaşayan bir papağandır. Önceden jako türünün bir alt türü, Psittacus erithacus timneh, olarak sınıflandırılırken artık bir tür olarak kabul edilmektedir.

Bilimsel sınıflandırması


Fiziksel özellikleri

Ortalama boyu 23 ila 28 cm ve ortalama ağırlığı 250 ila 375 gram olan Timneh orta boyda bir papağandır. Tüy örtüsü alacalı gri renkte, yüzü beyaz ve gözleri soluk sarıdır. Psittacus cinsinin diğer üyesi Jako (P. erithacus) ile kıyaslandığında daha küçük boyutlu ve daha koyu gri renkli tüy örtüsüne sahiptir. Kuyruğu jako papağanının kızıl renginin aksine soluk bordo renklidir ve gagası boynuz renkli, ucu siyahtır. Jako gibi Timneh papağanı da zeki ve becerikli bir taklitçidir. Timneh papağanı insanlar arasında jako papağınına göre daha az asabi davranabilir ve daha uyumludur, ayrıca konuşmayı daha genç yaşta öğrenebilir.

Timneh jakosu
Kongo jakosundan ayırt edilmesini sağlayan soluk bordo rengi kuyruk

Dağılımı ve yaşam alanı

Timneh papağanı nemli Yukarı Gine ormanlarının batısı ile Gine-Bissau, Sierra Leone ve Mali'nin güneyinden doğuya doğru Fildişi Sahili'nde Bandama Nehri^nin en az 70 km. doğusuna kadar Batı Afrika savanlarının sınırlarındaki bölgelere endemiktir. Jako ile doğal dağılım alanları örtüşmese de esaret altında jako ile Timneh melezleri görülür.

Genellikle yoğun ormanlarda yaşar ama orman kenarlarında, açıklıklarda, savan ağaçlıklarda ve mangrovlarda da görüdükleri olur. Ekili alanlarda ve bahçelerde de bulunsalarda bu yaşam alanlarının sürdürülebilir bir popülasyon sağlayıp sağlamadıkları bilinmemektedir; kuşlar kurak mevsimde dağılım alanlarının kurak kesimlerinden mevsimsel olarak uzaklaşabilir.

Timneh Afrika gri papağanı dağılım haritası
Timneh Afrika gri papağanı dağılım haritası


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski