büyük mavi balıkçıl

 

Büyük mavi balıkçıl

Büyük mavi balıkçıl (Ardea herodias), balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü.

Kuzey ve merkezi Amerika'da olduğu gibi Karayipler ve Galapagos Adalarında da bulunurlar, uzak kuzey ve çöller hariç beslenmek için susuz yüksek dağlarda yerleşim gösterirler.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Büyük mavi balıkçıl haritası
*Sarı=Yaz alanları, *Mavi=Kış alanları, *Yeşil=Yıl boyu, *Turuncu=Göç sırasında geçecek olduğu alanları gösterir.

Özellikleri

En büyük Kuzey Amerikalı balıkçıldır, baş-kuyruk uzunluğu 91–137 cm, kanat açıklığı 180 cm ve ağırlığı 2,2-3,6 kg kadardır. Genelde mavi-gridir, uçuş tüyleri siyah, uylukları kırmızı-kahverengi ve böğürlerin yukarısı kırmızı-kahverengi ve siyah çizgili bir çifttir; boyun, paslı-gridir, önlerindeki ince kuş tüyü siyah ve beyaz çizgili; baş soluk, yüzü neredeyse beyaz ve başın arkasında gözlere doğru gelen siyah bir çift tüyleri vardır. Daha aşağı boyunda tüyler, uzun ve tüy-gibidir; üreme mevsimin başlangıcında daha aşağı arkada da tüyleri vardır. Soluk sarımsı olan gaga, üreme mevsimimin başlangıcında kısaca portakal rengidir ve gri olan daha aşağı bacakta portakal rengidir. Olgunlaşmamış kuşlar, renk olarak daha soluktur, soluk siyahımsı-gri bir taç ve sadece zayıfça tanımlanan böğür deseni vardır; hiçbir tüyü yoktur ve gagası soluk gri-sarıdır.

Alt türleri

Beş alt türü vardır, bunlar:

  • Ardea herodias herodias Linnaeus, 1758. Kuzey Amerika'nın çoğu, aşağısı hariç.
  • Ardea herodias fannini Chapman, 1901. Güney Alaska'dan kuzeybatı Pasifik'e güneyde Washington; kıyılar.
  • Ardea herodias wardi Ridgway, 1882. Kansas ve Oklahoma Kuzey Florida'ya.
  • Ardea herodias occidentalis Audubon, 1835. Güney Florida, Karayipler adaları.
  • Ardea herodias cognata Bangs, 1903. Galapagos Adaları.

Alt tür occidentalis, tüy tonları, büyüklükleri ve sadece çizgili olmasıyla ayrılır, normal renkli kuşlar gibi olsalar da biliyoruz ki Büyük beyaz balıkçıl beyaz morfolojisiyle farklılığa sahiptir. Karada tuzlu su yakınlarında bulunan bu tür uzun süre ayrı bir tür olarak düşünüldü. Wurdemann's balıkçılı ise bilindiği kadarıyla beyaz morfoloji ile normal morfoloji arasında orta seviyede bir kuştur; sadece başı beyazdır.

Üreme dönemleri esnasında yüksek seslidirler; sert karga gibi sesleri vardır fakat ara sıra sesleri çıksa da hiçbir zaman belirli bir bölgede yerleşme mücadeleleri olmamıştır.

Yaşam ortamı

Büyük mavi balıkçıl, Kuzey Amerika'nın çoğu boyunca bulunur, Alaska, Britanya Kolumbiyası, Québec ve Yeni İskoçya'yı kapsar. Saha güneyde, Florida, Meksika ve Karayipler'den Güney Amerika'ya uzatılır. Büyük mavi balıkçıllariçin habitat alanları, taze ve tuzlu su bataklıkları, mangrov bataklıkları, sel basan çayırlar, göl kenarları veya sahil hatları olabilir ama onlar her zaman suyun yakınında yaşar. Genellikle, suyun yakınında duran ağaçlar veya çalılıklarda yuva yapar.

Beslenmesi

Büyük mavi balıkçıl için ilk yiyecek küçük balıklar olup kabuklu deniz hayvanları, böcekler, kemirgenler, amfibiler, sürüngenler ve küçük kuşları da yediği bilinmektedir. Genellikle yalnız beslenirler. Büyük uzunbacaklı kuşlardan olan büyük mavi balıkçıllar daha derin sularda beslenebilir. Gece ve gün esnasında sığ suda veya suyun kenarında beslenirler ama şafak ve günbatımında özellikle etrafında görülürler. Balıkçıllar, görüş ile yiyeceğini saptarlar ve genellikle tümünü yutarlar. Sığ su boyunca yürümek için uzun bacaklarını kullanırlar ve balık veya kurbağaları keskin gagalarını mızrak gibi kullanarak yakalarlar. Diyeti aynı zamanda, böcekler, yılanlar, deniz kaplumbağaları, kemirgenler ve küçük kuşları da kapsayabilir.

Göç

Doğuda, sahasının kuzey parçasında Kayalık Dağlardaki kuşlar göçmendir ve merkezi Amerika veya kuzey Güney Amerika'da kışlarlar. Güneye doğru güney Birleşik Devletler'den, ve Pasifik kıyılarında yıl boyu yerleşiktirler.

Grönland, Hawaii ve Azor Adalarında bir serseri olarak kaydedildiler.

Resimleri

Büyük mavi balıkçıl uçarken
Büyük mavi balıkçıl uçarken

Ardea herodias

Büyük mavi balıkçıl balık yerken
Büyük mavi balıkçıl balık yerken

Büyük mavi balıkçıl avlanırken
Büyük mavi balıkçıl avlanırken

Büyük mavi balıkçıl





Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski