incir papağanı

 

Edwards incir papağanı
Edwards incir papağanı

İncir papağanı (Cyclopsittini), iki cins (Cyclopsitta ve Psittaculirostris) ve beş türden oluşan Psittaculidae ailesindeki küçük bir Avustralasyalı papağan oymağı. İncir papağanları Yeni Gine adasında ve çevresinde, Endonezya, Papua Yeni Gine ve tropikal Avustralya topraklarında bulunur.

İncir papağanları, kısa, kama şeklindeki kuyruklara sahip küçük, tıknaz, ağaçsı papağanlardır. Orantılı olarak büyük, geniş gagalara ve pürüzsüz dillere sahiptirler. Cyclopsitta diopthalma coxeni dışında, cinsel dimorfizm tipik olarak belirgindir. Cyclopsitta cinsindekiler genellikle Psittaculirostris'dekilerden daha küçüktür.

Tercih ettikleri habitatlar tropikal ve subtropikal yağmur ormanlarıdır, ancak kuşlar aynı zamanda çevredeki biyomlarda yiyecek aramada da bulunabilirler. Genellikle ağaç örtüsünün çok üzerinde, düz çizgiler halinde hızla uçarken görülebilirler. Diyetleri çoğunlukla meyvelerden, özellikle de adını almış olduğu incirden oluşur. Bunları nektar, polen, böcekler ve larvaların yanı sıra çeşitli diğer meyvelerle destekleyebilirler. İncir papağanları, içerisinde gelişmekte olan incir eşekarısı bulunan incir meyvelerini tespit edebilmekte olup, bu incirleri ekstra besin içeriği için hedeflemektedir. Belirli meyve ağaçlarını hatırlarlar ve aylar ve yıllar boyunca tekrar tekrar onlara dönerler.

Bilimsel sınıflandırması


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski