basit cümle

 

basit cümle

Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir.

  • Kahvaltı yapmayı çok severim.
  • Marketten bir koli yumurta aldım.
  • Hayat çok güzel.

Basit cümlelerde noktalama işaretleri ve bağlaçlar bulunabilir. Ancak bunlar bağlı cümle, sıralı cümle, bileşik cümle gibi daha karmaşık cümle yapılarını oluşturmamalıdır:

  • Sokağın sonundaki ayakkabı tamircisi, bu kasabadaki en eski ve köklü zanaatkârlardan birisidir. (basit cümle)


basit cümle ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, dil bilgisi

Tek yargı bildiren cümle, basit tümce.

Gramer Terimleri Sözlüğü - 2003

Türkçe: cümle-i basîte, İngilizce: simple sentence, Fransızca: phrase simple, Almanca: einfacher Satz

Bir düşünceyi bir duyguyu veya bir oluş ve kılışı tek bir yargı hâlinde anlatan ve en az bir yüklemden oluşan cümle türü: Bu yıl ağaçlar erken çiçeklendi. Elimdeki işi yarına kadar bitirmeliyim. Ben yalnız değilim. Sen iyi misin. Bu güller tam aradığım türdendir. vb. Buna göre basit cümleyi basit ad cümlesi ve basit fiil cümlesi olarak ayırabiliriz. Bunlara bk. Karşıtı birleşik cümle’dir.

Türk Dünyası Gramer Terimleri Kılavuzu - 1997

Azerbaycan Türkçesi: sadä cümlä; Türkmen Türkçesi: yöönekey sözlem; Gagauz Türkçesi: sadä cümlä;Özbek Türkçesi: sόdda gap; Uygur Türkçesi: addiy cümlä; Tatar Türkçesi: gadi cömlä; Başkurt Türkçesi: yabay höyläm; Kmk: prostoy cumla ~ *sayaw cumla ~ sıra cumla; Krç.-Malk.: boş aytım;Nogay Türkçesi: kabatsız yıyma; Kazak Türkçesi: jay söylem; Kırgız Türkçesi: cönököy süylöm ~ caysüylöm; Alt: tegin ermek; Hakas Türkçesi: olanay predlojeniye; Tuva Türkçesi: pödüün tomak;Şor Türkçesi: *tegen erek; Rusça: prostoye predlojeniye

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski