kodeks

 

Kodeks
Dîvânî el yazması

Kodeks (Latince: codex, çoğul codices) bir dizi kağıt, parşömen ya da papirüs gibi yazılabilir materyallerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitap. Günümüzde el ile yazılan kodekslere el yazması da denilmektedir.

Kodeks kelimesi, "ağaç gövdesi", "tahta blok" veya "kitap" anlamına gelen Latince caudex kelimesinden gelir. Kodeks, icat edilmesiyle birlikte hızlıca parşömen kaydırmanın yerini almaya başlamıştır.

Eczacılıkta tedavi edici etkisi kesin olarak kabul edilen ilaçların formüllerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, tanınma reaksiyonlarını, saflık kontrollerini, miktar tayinlerini ve saklama koşullarını içeren resmi kuruluş tarafından onaylı başvuru kaynağı anlamına gelir.

Petropolitanus kodeksi
Petropolitanus kodeksi

Derveni el yazması
Derveni el yazması

Da Vinci kodeksi
Da Vinci kodeksi

kodeks kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, tıp, Latince

Tedavi edici etkisi kesin olarak kabul edilen ilaçların formüllerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, tanınma reaksiyonlarını, saflık kontrollerini, miktar tayinlerini ve saklama koşullarını içeren resmî kuruluş tarafından onaylı başvuru kaynağı.

Kitaplıkbilim Terimleri Sözlüğü - 1974

İngilizce: codex

Üzerine yazı yazılmış olan parşömen, kâğıt gibi nesnelerin üst üste konması ve kenarlarından tutturulmasıyle oluşmuş eski bir kitap türü.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: codex

Farmakope.

İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü - 2014

İngilizce: codex, (pl.codices)

İlaç etken ve yardımcı maddelerinin formülleri, tanıma ve saflık testleri, hazırlanışları, kullanılışları, kullanılış doz sınırları ve dozaj şekilleri ile ilgili bilgi ve uygulama yöntemlerinin sistemli olarak yer aldığı resmî onaylı başvuru kaynağı.bk. farmakope

Kelime Kökeni

Fransızca codex pharmaceutique "resmen onaylanan ilaçlar katalogu" deyiminden alıntıdır. Fransızca deyim Latince cōdex, cōdic- "1. ağaç kütüğü, 2. yazı tableti, defter, özellikle büyük boy hesap veya karar defteri" sözcüğünden alıntıdır.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Resmi Gazete (1926) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski