bıyıklı kamışçın

 

Bıyıklı kamışçın

Bıyıklı kamışçın, (Acrocephalus melanopogon), ötleğengiller (Sylviidae) familyasından bir kuş türü.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması


Özellikleri

Orta-boyutlardaki bu kuş 12-13.5 cmdir, benzer Kındıra kamışçınından ufakça daha büyüktür. Erişkinin, zarifçe çizgili kahverengi bir arkası ve beyaz alt parçaları vardır. Alın düzleşmiştir, çıkık bir beyazımsı kaş bölgesi, gri kulak örtü tüyleri vardır ve gaga kuvvetli ve sivri uçludur. Eşeyler aynıdır ama genç kuşlar daha fazla çizgilidir ve göğüste işaretleri vardır.

Bıyıklı kamışçın yumurtası
Bıyıklı kamışçın yumurtası

Davranış

Sazlar ve Cyperaceae gibi dik sucul bitki yaşamında bulunan bir türdür. 3-6 yumurta, Nisan'ın ortasında koyulur ve 14-15 gün boyunca kuluçkaya yatırılır. Yuva, sazlar veya Juncuslar içinde suda veya bir çalılıkta inşa edilir. Bu tür, genellikle tekeşlidir (Leisler & Wink 2000). Çoğu gibi böcekçildirler ve hem de su salyangozlarıyla beslenirler.

Yayılış

Güney Avrupa'da ve biraz içeride kuzey-batı Afrika'yla güney ılımlı Asya'da görülürler. Kısmen göçmendirler. Güney batı Avrupalı kuşlar yerleşiktir ve Asyalı form, Arabistan ve Hindistan'a göç eder. Çok nadir bir serseri olarak uzakta Polonya ve Danimarka'da görülürler.

Bıyıklı kamışçın dağılım haritası
Bıyıklı kamışçın dağılım haritası
Üreme
İkamet
Geçit
Üreme dışı

bıyıklı kamışçın hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: moustached warbler, Fransızca: luisinole àmoustaches, Almanca: Mariskensanger, Latin: Acrocephalus melanopogon

Ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, ötleğengiller (Sylviidae) familyasından, 13 cm kadar uzunlukta, sırt tarafı hafif kırmızımsı, siyah boyunu lekeli, böceklerle beslenen, Türkiye'nin Ege ve Akdeniz sahillerinde kışlayan, Anadolu'nun batı kısımlarında yazın kuluçkaya yatan ve Trakya'da göç esnasında görülen, göçmen bir tür. Büyük ırmak ardıcı, bıyıklı ardıç kuşu.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski