boykot

 

boykot

boykot kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Fransızca boycott

1. isim Bir işi, bir davranışı yapmama kararı alma.

2. isim Bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesme.

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015

İngilizce: boycott

Bir insan topluluğunun belli bir amacı gerçekleştirmek isteğiyle, karşı tarafı zorlamak ve ödün vermesini sağlamak için bir veya birkaç kişiyle ya da bir kuruluşla ekonomik, toplumsal vb. alanlarda ilişkilerini kesmesi eylemi.

Kelime Kökeni

İngilizce boycott "bir mal veya hizmeti satın almamak suretiyle yapılan direniş eylemi" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük J. Cunningham Boycott "İrlanda Toprak Birliğinin direniş eylemine hedef olan İrlandalı toprak sahibi (1832-1897)" özel adından türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

boykotaj [ (1908) ]

1 Yorumlar

  1. Boykot veya direniş (İngilizce: boycott ← Charles Boycott). Mesaj vermek istemek. Protesto girişimleri de boykota girmektedir. Bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle, belli bir amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesme.

    Etimolojik
    Boykot kelimesi İngilizceye İrlanda Toprak Savaşı sırasında gayrimenkul kira vekili olan Charles Boycott'un soyadından girmiştir.

    1880'de hasatların düşük olması yüzünden Lord Erne, topraklarında çalışan halka %10 indirim yapmayı teklif eder. Eylül ayında kiracılar yani çalışanlar %25 indirim olması için protesto ederler ve Erne bunu geri çevirir. Bu sırada Boycott 11 kiracının işine son verir. Charles Stewart Parnell, bir konuşmasında açgözlü kira vekilleri ve toprak ağalarıyla olan mülakatlar sırasında halka bu insanlarla iletişimlerini kesmelerini ve onları bir bakıma aforoz edercesine yok saymalarını önerdi. Bunu üzerine Boycott kendini tamamen izole bir halde buldu. İşçileri çalışmaz, yerel işadamları onunla ticaret yapmaz hatta postacı bile postalarını getirmez olmuştu.

    The Times'ın Boycott kelimesini kullanmasıyla birlikte bu durumun adı dünya çapında meşhur olmuş ve fiil olarak yerini almıştır.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski