bröve

 

bröve

bröve kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, Fransızca brevet

Belli bir eğitimden sonra uçak kullanabilecek veya paraşütle atlayabilecek duruma gelmiş kimselere verilen yeterlik belgesi:

      "Birkaç yıl sonra 1935’te Türkkuşu kurulmuş ve Sabiha Gökçen Atatürk’ün yalnız rızası değil, teşviki ile de ilk Türk kızı olarak planörcü, paraşütçü ve sivil pilot brövelerini almıştır." - Burhan Göksel

Kelime Kökeni

Fransızca brevet "imtiyaz veya ödül içeren resmi belge" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca bref "kısa yazı, mektup, belge" sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için brifing maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Ömer Seyfettin, çeşitli eserleri (1930 yılından önce) ]

[ c (1936) : Her ikisi de Almanya'da planirle uzun müddet uçuş rekorunu kırmekte ve bröve almaktadırlar. ]

1 Yorumlar

  1. Bröve, bir askerin çok önemli bir askeri uzmanlık alanında, üstün bir ehliyet derecesi elde etmiş olduğunu göstermek üzere verilen bir çeşit mükâfat.

    Kara, deniz ve hava kuvvetlerine ait bröveler ile uzmanlık brövelerini içine alır. Aynı zamanda brövenin üzerinde yer alan MÖ 209 tarihi askeriyenin ilk temelinin atılış tarihidir. O tarihte Asya Hun Devleti'nin en ünlü hükümdarı Mete, onluk sistemi bulmuştur. Ayrıca brövelerin üstünde yer alan Atatürk resminin bulunma sebebi de Atatürk'ün "Hatt-ı müdafa yoktur, sath-ı müdafa vardır" sözüdür.

    Dört çeşit bröve vardır:

    Hava Kuvvetleri Brövesi
    Deniz Kuvvetleri Brövesi
    Kara Kuvvetleri Brövesi
    Jandarma Genel Komutanlığı Brövesi

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski