manda

 

manda

manda kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

manda (I)

isim, hayvan bilimi

Geviş getirenlerden, derisinin rengi siyaha yakın, uzun seyrek kıllı bir hayvan; su sığırı, camız, dombay, kömüş (Buffelus):

      "Suya dalan mandayı görüp imrenmiş." - Aka Gündüz

manda (II)

(ma'nda), Fransızca mandat

1. isim Bir görevi emanet etme, vekâlet verme.

2. isim, hukuk Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra az gelişmiş bazı ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek düzeye eriştirip bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Birleşmiş Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen vekillik.

Tarih Terimleri Sözlüğü - 1974

İngilizce: Mandate, Fransızca: mandat, Almanca: Mandat, Latin: Mandatum

1. Dünya Savaşından sonra, kimi az gelişmiş ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip bağımsızlığa kavuşturuncaya dek Uluslar Birliği (Cemiyet-i Akvam) adına yönetmek üzere kimi büyük devletlere verilen vekillik.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

bk. Afrika mandası, Hint mandası

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: Water Buffalo

Boynuzlugiller familyasının sığırlar alt familyasına ait evcil bir tür geviş getiren.

Kelime Kökeni

manda (I)

Farsça mānde مانده  "kalmış, bırakmış" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) māndan, mān- ماندن, مان  "1. kalmak, 2. benzemek" fiilinden türetilmiştir. menent maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak: "su sığırı" [ Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ]

manda (II)

Fransızca mandat "1. vekâlet verme, bir görevi emanet etme, 2. I. Dünya Savaşı ertesinde Milletler Cemiyeti bünyesinde oluşturulan bir yönetim biçimi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince mandatum "görev, ema­net" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince mandare ""eline vermek", ema­net etmek, tevdi etmek, görevlendir­mek" fiilinden türetilmiştir. Latince fiil Latince manus "el" ve Latince dare "vermek" sözcüklerinin bileşiğidir. manüel, data maddelerine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak: [ Mehmet Bahaettin, Yeni Türkçe Lugat (1924) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski