Dadacılık kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?
Dadacılık, -ğı
özel
1. isim Savaşa ve toplumsal düzensizliğe karşı başkaldırmadan doğan bir sanat akımı; Dadaizm:
"Ne de olsa yenik Almanya Dadacılığın en saldırgan biçiminin görüldüğü yerdir." - Önder Kosbatar
2. isim, edebiyat 1916'da dil ve estetik kurallarını tanımayan, kelimelerin anlamlarına değer vermeyen, anlatımda başıboş ve alabildiğine çağrışımlara dayanan bir yol izleyen, bile bile kapalılığa sapan bir çığır; Dadaizm.
Yazın Terimleri Sözlüğü - 1974
Fransızca: dadaisme
XX. yüzyıl başlarında Tristan Tzara ve arkadaşları tarafından Fransız yazınında geliştirilen bir akım. Dil ve estetik kurallarını tanımayan, sözcüklerin sözlük anlamlarına değer vermeyen, anlatımda başıboş ve alabildiğine çağrışımlara dayanan bir yol izleyen, bile bile kapalılığa sapan bir çığırdır. Çocukların "da-da" sözcüğünden alınmıştır.
Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü - 1968
Fransızca: dadaisme, dada, Almanca: Dadaismus
(Resim) (Fr. dada = çocuk dilinde tahta at) Savaşa ve beylik değerlere karşı olan, yalnız boyaya bağlı kalmayıp her çeşit gereci değerlendirme görüşünü benimseyen bir sanat akımı. a. bk. pop-art.
Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü - 1948
Fransızca: Dadaïsme
Yirminci yüzyıl başlarında T. Tzara ve arkadaşları tarafından Fransız edebiyatında meydana getirilmiş olup, dil ve estetik kurallarını tanımıyan, ifadede başı boş bir yol tutan, bile bile kapalılığa sapan bir çığır.
Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü - 1983
İngilizce: dadaism, Fransızca: dadaisme, Almanca: Dadaismus
Yirminci yüzyıl başlarında Tristan Tzara ve Richard Hülsenbeck'in yayımladıkları (1916) bildiriyle başlamış ve yedi yıl kadar sürmüş olan, dil ve estetik kurallarını, bunların denetlenmesini, mantık dizgesini tanımamış ve sözcük anlamlarına değer vermemiş bir akım. Alabildiğine bağımsız çağrışımlarla ilkel ve doğrudan anlatım biçimi arayan bir sanat çığındır. Çocukların «dah dah» sözcüğünden «dada»yı üretmişlerdir. Bunlarda değer tanımazlıkla birlikte bir başkaldırı da vardır. bk. gerçeküstücü tiyatro.