adrenalin

adrenalin kelimesinin sözlük anlamı nedir?

adrenalin
adrenalin
isim Fransızca adrénaline
isim Hekimlikte damarları daraltma, bronşları açma, kanamaları kesme vb. amaçlarla kullanılan, kan şekerinin yükselmesine yol açan böbrek üstü bezlerinin salgısı.

Adrenalin Kelimesinin Kökeni

~ Fr adrenaline / İng adrenalin böbreküstü bezlerinin salgıladığı hormon ☼ 1901 Yokichi Takamine, Jap. kimyacı. < Lat ad+ renes böbrek → renal

Tarihte En Eski Kaynak
[ c (1936) : müteaddid Adrenalin şiringaları yapmış ve bu enjeksiyonların da para etmediğini görünce ümidini kesmiştir. ]

Kelime Kökeni
Fransızca adrenaline veya İngilizce adrenalin "böbreküstü bezlerinin salgıladığı hormon" sözcüğünden alıntıdır. (İlk kullanımı: 1901 Yokichi Takamine, Jap. kimyacı.) Bu sözcük Latince renes "böbrek" sözcüğünden ad+ önekiyle türetilmiştir.



Adrenalinin moleküler yapısı
Adrenalinin moleküler yapısı
Adrenalin (Epinefrin), böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından öz bölgede salgılanan bir hormondur.

Doğada bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır. Etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle, acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir. Heyecan ve korku durumunda adrenalin salgılanması artar. Kan damarlarını genişletir. Acı hissini azaltır. Göz bebeklerinin büyümesiyle göze alınan ışık artar, daha net ve hızlı görüş sağlanır. Adrenalin hormonunun yarılanma ömrü iki dakikadır.

Adrenalinin salgılanması sırasında:

  1. İskelet kaslarına ait atardamarlarda genişleme, düz kas ve sindirim sistemine ait atardamarlarda daralma meydana getirir.
  2. Koroner arterler genişler,
  3. Kan basıncı yükselir,
  4. Kalp atış hızı artar,
  5. Göz bebekleri (pupilla) büyür,
  6. Kan şekeri (glisemi) yükselir.

Adrenalin'in tıpta kullanıldığı durumlar
  • Anaflaktik şok ve şiddetli alerjik reaksiyonlar
  • Akut astım krizi
  • Lokal anesteziklerin etki süresini uzatmak için
  • Bazı glokom çeşitlerinde (kronik açılı glokom)
  • Kardiak arrest (kalp aktivitesinin tamamen durması)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski