australopithecus afarensis

Lucy: Bulunan ilk Australopithecus afarensis
Lucy: Bulunan ilk
Australopithecus afarensis
Takma Adı: Lucy’s species
Yaşadığı Yer: Doğu Afrika ( Etiyopya, Kenya, Tanzanya)
Yaşadığı Zaman: Yaklaşık 3,85 ila 2,95 milyon yıl önce


Australopithecus afarensis , en uzun süre yaşamış ve en iyi bilinen öncül insan türlerinden biridir. Paleoantropologlar 300 den fazla bireyin kalıntılarını ortaya çıkardılar. Bulunan fosiller zamanımızdan önce 3,85 ile 2,95 milyon yıl arasına tarihlendi , bu tür yaklaşık olarak 900 bin yıl hayatta kaldı , yani bizim türümüzün yaşadığı sürenin dört katından bile fazla. Bu türün en bilindik keşifleri ; Hadar , Etiyopya (“Lucy” ve “ilk aile”) Dakika , Etiyopya’dan (“çocuk” iskeleti) ; ve Laetoli’den (bu türün fosillerinin yanı sıra belgelenmiş en eski bipedal yürümeye örnek ayak izleri) oldu.

Şempanzeye benzer bir şekilde , Au afarensis çocukları doğumdan sonra hızlı büyür ve günümüz insanından daha erken yetişkinliğie erişirdi. Bu tespitin anlamı Au afarensislerin büyüme sürelerinin günümüz insanına göre daha kısa olmasının , yetişlinlerin ebeynlik yapma sürelerini de kısaltması ve çocukluk dönemindeki sosyalleşmenin daha az olmasıdır.

Au afarensis hem insan hem de kuyruksuz iri maymun özellikleri taşımaktadır:

Kuyruksuz iri maymun özellikleri:

  • Yüz yapısı (düz burun , güçlü ve çıkık bir alt çene)
  • Baş iskeletinin beyni çevreleyen bölümü (küçük bir beyinle birlikte , genelde 500 cc den küçük , günümüz insanı beyninin 3te 1i büyüklükte)
  • Ağaca tırmanmaya adapte olmuş kavisli parmaklarla birlikte uzun ve güçlü kollar.

İnsan özellikleri:

  • Küçük köpek dişi
  • Genel olarak dik yürüyen ve iki ayak üzerinde durabilen bir vücut yapısına sahip.

Ağaç ve yer yaşamını birlikte sürdürebilmelerine yarayan adaptasyonları , iklim ve çevre değişikliklerine rağmen neredeyse 1 milyon yıl hayatta kalmalarını sağladı.


Australopithecus afarensis canlandırması
Australopithecus afarensis
canlandırması
Evrim Ağacı

Bu türün , Au anamensisin direkt soyundan geliyor olma ve daha sonraki Paranthropus , Australopithecus ve Homo türlerinin atası olma olasılığı yüksek.


Bulunuşu

Bulunuş yılı: 1974

Bu tür resmi olarak 1978’te , Hadar , Etiyopya ve Laetoli , Tanzanya’daki fosil keşifleri dalgasını takiben isimlendirildi. Sonradan , 1930’ların başlarında bulunan fosillerde bu türe dahil edildi.


Boy ve Ağırlık

Boy:
– Erkekler : Ortalama 155cm (4ft 11inç)
– Dişiler : Ortalama 105 cm (3ft 5inç)

Ağırlık:
– Erkekler : Ortalama 42 kg (92lbs)
– Dişiler : Ortalama 29 kg (64lbs)


Nasıl hayatta kaldılar?

Australopithecus afarensis genelde bitki ağırlıklı beslenirdi. Bu diyet , yapraklar , meyve , tohumlar , kökler , kabuklu yemişler ve böcekleri içeriyordu. Ayrıca yüksek olasılıkla , ara sıra kertenkele gibi küçük omurgalılarla da beslenirdi.

*Australopithecus afarensislerin ne yediklerini nereden biliyoruz?

– Paleoantropologlar , diş kalıntılarına bakarak Au afarensisin ne yediğini söyleyebilir. Dişlere ait mikro-aşınma çalışmaları bu türün ; yumuşak , şeker zengini meyvelerle beslendiklerini ancak diş boyutları be şekli ise bu türün ayrıca yemesi zor olan kırılgan yiyeceklerle de (zorunlu olarak meyve bulunmayan mevsimlerde) beslendiklerini gösteriyor.


Bilinmeyenler

Australopithecus afarensis ile ilgili henüz cevaplanmamış sonraki keşiflerde cevaplanabilme olasılığı olan sorular :

  1. Çad’da 3,5 milyon yıl önceye tarihlenmiş Au afarensise çok benzer bir fosil bulundu. Bu tür Afrika’nın merkezine kadar geniş bir alanda mı yaşamaktaydı?
  2. Au. afarensisin bipedal yürüyebilme yeteneği olduğunu biliyoruz. Ama günümüz insanından farklı yürüyor olmalılar , bu türün yürüme hareketi neye benziyordu?
  3. Au. afarensisler , günümüz insanı gibi çoğunlukla iki ayak üzerinde miydi , yoksa diğer Afrikalı kuyruksuz iri maymunlar gibi ağaca tırmanarak mı zamanını geçiriyordu?
  4. Bu tür , çevresel değişikliklerin çok sık yaşandığı bir zamanda ortaya çıkmalarına rağmen , değişen çevreye göre adaptasyonlar göstermiyor. Neden? Bunun nedeni , istedikleri zaman genelde yedikleri yiyecekleri bulabilecekleri yerlere gidebilecek olmaları mı? Ve ya onların yiyecekleri bir şekilde bu değişikliklerden etkilenmedi mi?
  5. Au. afarensisin , erkek ve dişilerinin vücut büyüklüklerinde seksuel dimorfizmin oldukça fazla olduğu görülüyor. Ancak diğer primat türlerinde seksuel dimorfizm vücut büyüklükleriyle birlikte , dişlerin de büyüklüklerindeki farklarla görülür. Fosil kayıtları gösteriyor ki ; erkek Au afarensis bireylerinin köpek dişleri , dişilerinkiyle çok benzer boyutlarda. Au afarensislerdeki erkek hakimiyeti , diğer primat türlerinin aksine büyük köpek dişlerine ihtiyaç duymuyor muydu?
  6. Dişleri ve çenesi , Au afarensisin sert besinleri çiğnemeye yetecek güçte olduğunu gösteriyor , ama dişlere ait mikro-aşınma çalışmaları , Au afarensis bireylerinin ayrıca yumuşak meyve ve bitkilerle de beslendiklerini gösteriyor. Çoğu bilim adamı Au afarensisin sert ve kırılgan besinlerle sadece , bitki bulmakta zorlandıkları zor zamanlarda beslendiklerini düşünürken , daha fazla mikro-aşınma çalışmaları sert besinlerle beslenme zamanlarının , bitkilerin azaldığı kuru mevsimlere denk gelmediğini gösteriyor. Sonuç olarak Au afarensislerin diş özelliklerinin beslenme alışkanlıklarıyla bağlantısı neydi?



Taksonomi

Üst âlem: Eukaryota (Ökaryotlar)
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Alt âlem: Eumetazoa (Gerçek dokulular)
Üst şube: Deuterostomia (İkincil ağızlılar)
Şube: Chordata (Sırt iplikliler)
Alt şube: Vertebrata (Omurgalılar)
İnfa şube: Gnathostomata (Gerçekçeneliler)
Üst sınıf: Tetrapoda (Dört üyeliler)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Alt sınıf: Theria (Doğuran memeliler)
İnfra sınıf: Placentalia (Eteneliler)
Takım: Primates (Primatlar)
Alt takım: Haplorrhini (Kuru burunlu maymunlar)
İnfra takım: Simiiformes
Parvorder: Catarrhini (Eski Dünya maymunları)
Üst familya: Hominoidea (İnsansılar)
Familya: Hominidae (Büyük insansılar)
Oymak: Hominini
Alt oymak: Hominina
Tür: Australopithecus afarensis

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski