fare keseli sıçanıgiller

fare keseli sıçanıgiller
Fare keseli sıçanıgiller
Fare keseli sıçanıgiller (Latince: Caenolestidae) Paucituberculata takımının en son temsilcileri olan keseli familyasıdır. Familya 3 cinse bölünen 6 türden oluşmaktadır.


Fare Keseli Sıçanıgillerin Bilimsel Sınıflandırması

Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Alt sınıf: Metatheria (Keseliler)
Üst takım: Ameridelphia (Amerika keselileri)
Takım: Paucituberculata
Familya: Caenolestidae (Fare keseli sıçanıgiller)
Trouessart, 1898

Güney Amerika'nın diğer kıtalara bağlantısı olmadığı Tertirer çağında Paucituberculata takımı birçok familya'yı içeren büyük bir grup oluşturuyordu. Panama kanalı ile Güney ve Kuzey Amerika'nın birleşmesinden sonra Etenelilerin Güney Amerika'ya yayılması ile gitgide azaldılar ve günümüze kadar tek bir familya varlığını korumayı başardı. Fare keseli sıçanları, keseli sıçangiller ile birlikte Ameridelphia üst takımını oluşturur. Chiloé keseli sıçanı haricinde, Amerika'nın bütün keselileri bu üst takıma aittir. Avustralya keselileri ile aralarında birçok farklar vardır. Örneğin fare keseli sıçanlarının spermleri daima çift olur.

3 cinse bölünen 6 tür tanılır:

  • Asıl fare keseli sıçanları (Caenolestes), 4 tür
  • Peru fare keseli sıçanı (Lestoros inca)
  • Şili fare keseli sıçanı (Rhyncholestes raphanurus)



Fare Keseli Sıçanıgillerin Yayılım

Fare keseli sıçanları Güney Amerika'nın batısında yaşarlar. And dağları civarında Kolombiya, Ekvador, Peru ve Şili'nin güneyinde bulunurlar.


Fare Keseli Sıçanıgillerin Özellikleri

Fare keseli sıçanlarının dış görünüşü sivri faregilleri andırır. Zaten Güney Amerika'da sivri fareler bulunmadığı için fare keseli sıçanları onların ekolojik boşluğunu doldurmaktadır. Aynı sivri fareler gibi, uzun bir kafaları vardır. 9 – 13 cm uzunluğa varırlar. Kuyrukları da tekrar o kadar uzun olur. Postları gür ve yumuşak, çoğunlukla kahverengi, gri veya siyahtır.


Fare Keseli Sıçanıgillerin Yaşam Şekli

Fare keseli sıçanları nemli, serin ve derin ormanlar'da yaşar. And dağları'nda yaygın olan cinsler 2000 ila 4000 metre arasında yükseklikte yaşar. Şili fare opossumu, deniz seviyesinden 1000 metre yüksekliğe kadar varan nemli ormanlarda yaşar.

Akşam ve gece saatlerinde aktif olurlar. Genelde yerde dolaşırlar, ama kuyruklarını destek olarak kullanarak ağaçlara da tırmanabilirler. Pek iyi göremezler, ama çok iyi koku alır ve duyarlar.

Böcek, solucan, ara sıra ufak bir omurgalı veya meyve ile beslenirler.

Üremeleri hakkında fazla bilinmemektedir. Dişilerin türden türe 4 - 7 arası memeleri vardır ama diğer keselilerde olduğu gibi bir kesesi yoktur.


Fare Keseli Sıçanıgiller ile ilgili Kitaplar
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999. ISBN 0-8018-5789-9

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski