kaniş












Kaniş
Yeşilbaş getiren bir standart kaniş

kaniş hakkında bilgi nedir sözlük anlamı ne?

isim, hayvan bilimi, Fransızca caniche
Uzun, kıvırcık tüylü bir cins köpek:
      "Köpek siyah beyaz karışık uzun tüylü bir kaniş, kedi kaplan postlu, yeşil gözlü bir tekir." - Ömer Seyfettin



Kaniş, Alman kökenli olduğu düşünülen bir köpek ırkı. Bununla birlikte Fransa'da çok popüler olmuş ve Fransa'nın milli köpeği kabul edilmiştir. Kanişler ilk olarak su retrieverı olarak üretilmişlerdi ve kürkleri sudaki hareketlerini kolaylaştırmak için özel bir şekilde tıraş ediliyordu. Günümüzde sirk hayvanı ve mantar bulucu olarak da kullanılırlar.

Dünyanın en zeki köpeklerinden biri kabul edilen kanişin 3 farklı çeşidi vardır: standart, minyatür ve oyuncak (süs) kanişi.


Köpek cinsleri denilince ilk akla gelenlerden biri tabi ki kaniş. Dünyanın en çok tanınan ve birlikte yaşanan köpek ırkları arasında yer alan kaniş sevimli görünümünün yanı sıra en akıllı köpek ırkları listesinin de Border Collie’nin ardından ikinci sırasında. Gururlu, zarif, zeki ve sevimli kanişlerin etkileyici köpekler olduğunu yadsımak tabi ki mümkün değil. Kaniş için artısı çok eksisi az bir köpek ırkı demek pek de yanlış olmaz.İşte karşınızda kanişler hakkında her şey.

Alman sanatçı Albrecht Dürer ve İspanyol ressam Goya’nın kaniş köpeklerin de yer aldığı resimleri.
Alman sanatçı Albrecht Dürer ve İspanyol ressam Goya’nın kaniş köpeklerin de yer aldığı resimleri.


Kaniş ırkının kökeni kesin olarak bilinmiyor

Kaniş ırkının menşei Almanya mı yoksa Fransa mı kesin olarak bilinmiyor. Yaygın kanı ırkın Almanya kökenli olduğu ancak Fransa’da popüler hale geldiği. 142-1528 yılları arasında yaşamış olan Alman sanatçı Albretch Dürer’in resimlerinde kaniş köpeklerine yer verdiği biliniyor. 1746-1828 yılları arasında yaşamış olan ünlü İspanyol ressam Francisco Goya’nın da kanişleri resmetmiş olması ırkın 18. Yüzyılda İspanya’da da tanınan popüler bir köpek olduğunu kanıtlıyor.


Kanişin üç farklı boyu var

Kaniş ırkının üç farklı boyu var, standart kaniş, minyatür kaniş ve oyuncak kaniş. Irkı 1887 yılında tanıyan American Kennel Club’a göre standart kaniş en eski kaniş boyu, minyatür ve oyuncak kanişler daha sonra ortaya çıkmış.

  • Standart kanişlerin ağırlığı erkeklerde 20-32,  dişilerdeyse 20-27 kilo arasındadır. Standart kanişlerin yükseklikleriyse 38-62 santim arasında değişir.
  • Minyatür kanişlerin ağırlıkları 6,8-7,71 kilo arasındadır. Yükseklikleriyse ortama 30 santimdir.
  • Oyunca kanişlerin ağırlıklarıysa 2,72-4,8 kilo arasındadır. Yükseklikleriyse ortalama 25-26 santimdir.



Kanişlerin tüyleri kıvırcıktır

Kanişlerin fiziksel özellikleri içinde en önemlisi kıvırcık tüyleridir. Sert sayılabilecek kıvırcık kürkleri siyah, kayısı rengi, beyaz, krem rengi, gri, samur, mavi, gümüş rengi, siyah-beyaz, kahverengi ve kızıl olabilir. Kanişlerin gözleriyse tipik olarak koyu renklidir. Oval biçimli gözleri kayısı kanişlerde amber rengi, kahverengi kanişlerde koyu amber olabilir ama bunlar istisnadır, kanişlerin gözleri çoğunlukla koyu renklidir.


“Poodle” kaniş demek

Son yıllarda oldukça sık duymaya başladığımız “poodle” kelimesi aslında kaniş demek. Yani bir yerde “minyatür poodle” ya da “toy poodle” yazdığını görürseniz kastedilen kaniş köpeklerden başkası değil.


Kanişler en uzun yaşayan köpekler arasında

Kaniş cinsi köpeklerin en önemli avantajlarından biri yaşam sürelerinin uzunluğu.  Her üç boydaki kanişlerin ortalama ömrü 15 yıl, ancak kanişlerin iyi bakımla çok daha uzun yaşayabildiği biliniyor. 20 yıl 258 gün yaşayarak “dünyanın en uzun süre yaşayan köpekleri” listesine adını yazdıran Seamus bir toy poodle yani oyuncak kanişti.


Kanişler köpekler aleminin “Einstein”ı

Kanişleri özel kılan bir unsur da dillere destan zekaları. Bu köpekler için “köpekler aleminin Einstein’ı” diyenler bile var çünkü gerçekten hem çok akıllı hem de çok zekiler. En zeki köpek cinsleri listesinin ilk sırasında border collie var, ikinci sırayıysa kanişler alıyor. Köpeklerde zeka seviyesi uyumluluk, kolay eğitilebilirlik gibi çeşitli kriterlere bağlı olarak belirleniyor, bunu da eklemeden geçmeyelim.


Kaniş karakteri

Kanişler adeta insanları mutlu etmek için tasarlanmış köpeklerdir. İnsanlarla ve diğer köpeklerle kaynaşmaya hevesli, mutlu, arkadaş canlısı olan kanişler mizah anlayışlarıyla da tanınırlar. Dikkat çekmeyi çok severler. Kanişler:
  • Çok kolay adapte olabilirler.
  • İnanılmaz sevgi doludurlar.
  • Apartman hayatına çok uyumludurlar.
  • Biraz havlama eğilimleri olabilir, bazı kanişlerin çok havlayabileceğini de belirtelim.
  • Kedilerle de anlaşabilirler.
  • Çocukları çok severler.
  • Oyun oynamaya bayılırlar.
  • Yabancılarla genellikle iyi anlaşırlar.
  • Yalnız kalmaktan tek kelimeyle nefret ederler.






Kaniş yavrusu
Kaniş yavrusu

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski