golden retriever

Golden retriever
Golden retriever
Golden retriever, oldukça popüler bir köpek ırkıdır. Aslen avda vurulan kuşları bulup getirmek için kullanılırlar. Ayrıca en sık rastlanan aile köpeklerindendir. Çok hoşgörülü ve baş etmesi çok kolaydır. Sahiplerinden de çok fazla beklentileri yoktur. Düzenli olarak yemek verildiği, egzersiz yaptırıldığı ve veteriner kontrolüne götürüldüğü sürece başka bir ihtiyacı olmaz. Golden retriever'lar genellikle insanlarla ve diğer köpeklerle iyi anlaşırlar. Tipik olarak korktuklarında havlarlar ama arkadaş canlısı olmaları iyi birer bekçi köpeği olmalarını engeller. Golden retriever'lar özellikle insanlarla iyi anlaştıkları ve çok sosyal oldukları için tercih edilirler. Bu nedenden dolayı sıklıkla rehber köpek olarak eğitilirler. Çok sabırlıdırlar ve çocuklarla araları oldukça iyi olan bir köpek ırkıdır. Bebek bakıcılığı bile yapabilirler. Görme engellilere de yardımcı köpek olarak verilen bir cinstir. ayrıca en zeki köpekler (IQ) testinde alman çoban köpeğinin 1. seçildiği testlerde 4. sırayı almıştır.


Diğer adlar: golden retriever, golden, retriever, rotriwer

Ülke: İskoçya-İngiltere

Sınıflandırma ve standartlar
FCI: 8. Grup 1. Bölüm #111
AKC: Sportif
ANKC: Grup 3 - (Av köpekleri)
CKC: Grup 1 - (Sportif köpekler)
KC (UK): Av köpeği
NZKC: Av köpeği
UKCAv köpeği

Köpek (Canis lupus familiaris)


Golden retrieve köpek ırkının tarihi

19. yy da tarih sahnesine çıkan bu köpek ırkı iskoçya civarında ortaya çıkmıştır. Golden Retriever 1865 yılında Brighton’ da batının tek sarı yavrusu olan “Nous” adında bir retriever’dı. Wavy Coated Retriever, Newfoundland ve Irish Setter‘in çaprazlanmasıyla elde ediliyordu.

“Nous” mükemmel bir yüzücüydü ve Guisachan’da yapılan av aktivitelerine çok çabuk adapte olmuştu. 1868 yılında “Nous”, günümüzde soyu tükenmiş olan, Tweed Water Spaniel ırkı “Belle” isimli dişi köpekle çiftleştirildi. “Belle” Tweed nehri yakınlarında, Ladykirk kasabasında oturan David Roberson‘dan temin edilmişti. “Belle“, “Nous” ile olan çiftleşmesinden 4 adet sarı dişi yavru doğurdu. “Ada“,”Primrose“, “Crocus” ve “Cowslip” isimleri verilen bu dört yavru, Lord Tweedmouth‘un Golden‘lerinin köklerini oluştururlar.


Golden retrieve köpek ırkının karakteri

Zeki, uslu, sevecen, eğitime müsait ve güvenilir kelimeleri ile golden retriever ırkı köpekleri tanımlamak yanlış olmaz. Golden'lar tam bir aile köpekleridir. Aile bireyleri ile kolay iletişim kurabilirler, çocuklara ve bebeklere karşı dost canlısı ve korumacı tavırları onları belkide dünyanın en çok tercih edilen aile köpeği yapmaktadır.

Bu iyi huylarının yanında kötü karakter yapılarından da bahsetmek gerekir ki bu durumlar tamamen sahiplerinin tutumuna bağlıdır; sevgisiz ve yalnız bırakıldıklarında yaramazlık yapmaya başlarlar. Hareketli ve aktif bir köpek ırkı oldukları için sürekli bir aktiviteye ihtiyaç duyarlar aksi halde beklentilerinizin aksi bir durum ile karşılaşmanız olasıdır. Aşırı sıcak kanlı yapılarından dolayı bekçi köpeği olma potansiyelleri neredeyse hiç yoktur. Avcılık konusunda yeteneklidirler bataklık, sulak ve kara da kolaylıkla çalışabilirler.


Golden retrieve köpek ırkının eğitimi

Birçok yeteneğe ve yüksek zeka seviyesine sahip olan golden retriever birçok konuda başarılı bir şekilde eğitim alabilir ve görevlendirilebilir. Bunlardan bazıları

  • İz sürme,
  • Avcılık,
  • Vurulan avı getirme,
  • Narkotik köpeği,
  • Patlayıcı ve bomba imha köpeği,
  • Akut,
  • Kılavuz köpeği

Eğitim konusunda kısaca dünyanın köpekler zeka seviyesinde 4.lüğe sahip bu köpek ırkı gayet başarılıdır ve iyi işler yapmaktadırlar. Golden'lar ayrıca sahibine aile bireylerine çok sadık oldukları için çocuk bakımı konusunda da yardımcı bir köpek ırkıdır.


Golden retrieve köpek ırkının bakımı

Bu köpek ırkı yemeği, aktiviteyi, sporu hatta yüzmeyi çok sever bunlara bağlı olarak ta temelde dikkat edilmesi gereken şeyler günlük olarak tüylerinin taranması (üst ve alt tüylerinin) ayrıca yemek konusunda onun değil sizin günlük yemek miktarını ayarlamanız gerekmektedir yoksa aşırı kilolu olabilirler ve bu durumda onlarda kalça problemleri yaratabilir. Mevsim değişimlerinde tüy dökmeleri normaldir korkulmamalı ve beslenme konusunda bu konu göz önüne getirilerek beslenmesi sağlanmalıdır.


Golden retrieve köpek ırkının beslenmesi

Yaklaşık 25 – 35 kg ağırlığında olan yetişkin golden retrieverlar aktif ve işçi sınıfı köpekler oldukları için yaşam durumuna (ne kadar aktif? çalışıyor mu? yavru mu? yaşlı mı? ) göre beslenmesi gerekmektedir. Uzun tüy yapılarına uygun ürünler tercih edilmeli ve unutulmamalı ki bu köpekler ne kadar aktif ise o kadar protein oranı iyi bir mama tercih edilmeli.


Golden retrieve resimleri





Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski