arsenöz asit

arsenöz asit

Arsenöz asit (veya arsenik oksit; İngilizce: Arsenous acid), H3AsO3 formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Sulu çözeltilerde meydana geldiği bilinmektedir, ancak bu gerçek As(OH)3'ün öneminden uzaklaşmasa da saf bir malzeme olarak izole edilmemiştir.

IUPAC adı: Arsoröz asit

Diğer adlar: Arsenik asit

arsenik oksit

arsenöz asit 3D top çubuk model

Arsenöz Asidin Özellikler

As(OH)3, arseniğe bağlı üç hidroksil grubundan oluşan piramidal bir moleküldür. Arsenöz asit çözeltilerinin 1H NMR spektrumu, molekülün yüksek simetrisiyle tutarlı tek bir sinyalden oluşur. Buna karşılık, nominal olarak ilgili fosforöz asidi H3PO3, HPO(OH)2 yapısını benimser. Arsenöz asidin (P(OH)3) yapısal analogu, bu tür çözeltilerin çok küçük bir denge bileşenidir. As ve P bileşiklerinin farklı davranışları, yüksek oksidasyon durumlarının ana grup elementlerinin daha hafif üyeleri için daha ağır konjenerlerinden daha kararlı olduğu bir eğilimi yansıtır.

Arsenöz asidin bir totomeri arsonik asit olarak adlandırılan HAsO(OH)2'dir. İzole edilmemiş veya iyi karakterize edilmemiştir.

Fosforöz asit arsenöz asidin aksine dihidroksi tautomer olarak bulunur.
Fosforöz asit arsenöz asidin aksine dihidroksi tautomer olarak bulunur.

Arsenöz Asidin Sentezi

As(OH)3'ün hazırlanması suda arsenik trioksitin yavaş hidrolizini içerir. Baz ilavesi, arsenöz asidi arsenit iyonlarına [AsO(OH)2], [AsO2(OH)]2−, and [AsO3]3−'e dönüştürür.

Arsenöz Asidin Reaksiyonları

İlk pKa değeri 9.2 olduğunda, As(OH)3 zayıf bir asittir. Sulu arsenik trioksite atfedilen reaksiyonlar, arsenöz asit ve konjugat bazlarından kaynaklanır.

Arsenik trioksit gibi, arsenöz asit bazen amfoteriktir. Örneğin, arsenik triklorür, tribromür ve triiyodür üretmek için hidroklorik, hidrobromik ve hidroiyodik asitlerle reaksiyona girer.

As(OH)3 + 3 HCl ⇌ AsCl3 + 3 H2O
As(OH)3 + 3 HBr ⇌ AsBr3 + 3 H2O
As(OH)3 + 3 HI ⇌ AsI3 + 3 H2O

Arsenöz asidin metil iyodür ile reaksiyonu, metilersonik asit verir. Tarihsel olarak önemli olan bu dönüşüm Meyer reaksiyonudur:

As(OH)3 + CH3I + NaOH ⇌ CH3AsO(OH)2 + NaI + H2O

Alkilasyon As'de meydana gelir ve As'ın oksidasyon durumu III'den V'ye yükselir.

Toksikoloji

Arsenöz içeren bileşikler yüksek derecede toksik ve kanserojendir. Arsenöz asit, arsenik trioksitin anhidrit formu, bir herbisit, böcek ilacı ve rodentisit olarak kullanılır.

Hidrojen Bileşikleri


Tanımlayıcılar

CAS numarası: 13464-58-9
PubChem: 545
DrugBank: DB04456
ChEBI: CHEBI:49900
SMILES:
ChemSpider: 530


Özellikler

Molekül formülü: H3AsO3
Molekül kütlesi: 125.94 g/mol


Tehlikeler

Ana tehlikeler: Toksik, aşındırıcı


Belirtilmiş yerler dışında verilmiş olan veriler, Standart sıcaklık ve basınçtadır. (25 °C, 100 kPa)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski