Dünya Tasarruf Bankaları Enstitüsü

 

Dünya Tasarruf Bankaları Enstitüsü (WSBI) logo

Dünya Tasarruf ve Bireysel Bankacılık Enstitüsü (İngilizce: World Savings Banks Institute, Kısaltması: WSBI), uluslararası bir bankacılık birliğidir. Şu anda dünya çapında 80 ülkede, yaklaşık 6760 tasarruf ve perakende bankasından oluşan 100 üyeyi bir araya getiriyor. 2018'in başında, WSBI üyelerinin toplam varlıkları 14.000 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti.

WSBI, Milano'daki Birinci Uluslararası Tasarruf Kongresi vesilesiyle 1924'te kuruldu. İkinci Dünya Savaşı'na kadar Uluslararası Tasarruf Bankaları Enstitüsü'nün merkezi Milano'da kaldı. Ancak Milano ağır bombalamalardan zarar gördüğü için Enstitü 1948'de Amsterdam'a taşındı.

1963'te, WSBI'nin kardeş kuruluşu olan 'Avrupa Ekonomik Topluluğunun Tasarruf Bankaları Grubu', birleşen Avrupa piyasalarından Avrupa Tasarruf Bankalarını temsil etmek üzere kuruldu. Bu kurumun adı 1988'de Avrupa Tasarruf Bankaları Grubu (European Savings Banks Group) olarak değiştirildi ve 2013'te Avrupa Tasarruf ve Bireysel Bankacılık Grubu olarak yeniden adlandırıldı.

Uluslararası Tasarruf Bankaları Enstitüsü, 1969'da yeniden, bu kez Cenevre'ye taşındı ve burada dağıldığı 1994 yılına kadar kaldı. Yerine 9 Haziran 1994'te Brüksel'de yeni oluşturulan Dünya Tasarruf Bankaları Enstitüsü (WSBI) kuruldu. O zamandan beri adlarını Dünya Tasarruf ve Perakende Bankacılık Enstitüsü ve Avrupa Tasarruf ve Perakende Bankacılık Grubu (WSBI-ESBG) olarak değiştirdiler. Brüksel'de bulunan ortak bir sekreterya altında faaliyet göstermeye devam ediyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski