Hava Şehitlerini Anma Günü

 

Hava Şehitlerini Anma Günü

Atatürk’ün emriyle kurulmuş olan Türk Tayyare Cemiyeti’nin kuruluş yönergesindeki 36. madde ile 27 Ocak günü Türkiye Tayyare Şehitlerini Anma Günü olarak kabul edilmiştir. Daha sonra Türk Hava Kurumu’nun 1935 yılında aldığı bir kararla törenlerin 15 Mayıs Hava Şehitlerini Anma Günü olarak güncellenmesine karar verilmiştir.

Göklerine sahip çıkamayan uluslar bağımsız olamazlar.

Türkiye’nin ilk hava şehitlerinin mezarı Suriye’nin başkenti Şam’dadır. Şam’daki Selahattin Eyyubi Türbesi’nin hemen yanında bulunan küçük mezarlık, 1914 yılında İstanbul’dan yola çıkan Kahire üzerinden İskenderiye’ye ulaşmayı hedefleyen 2500 km’lik bir uçuş esnasında düşen iki uçakta hayatlarını kaybeden ilk Türk Hava Şehitlerine ait mezarlığa önce Fethi ve Sadık Bey defnedilmiş. Ardından ikinci ekipteki Nuri Bey’le uçağı Yafada Denize düşüp hayatını kaybedince onun naaşıda buraya defnedilmişti.

Bu ilk hava şehitlerinin anısına İstanbul Fatih-Saraçhane semtinde 1914 yılında bir anıt yapılmasına başlanmış ve anıt 1916 yılında bitirilerek törenle açılmıştır. Bu açılış töreni aynı zamanda ilk anma töreni olmuştur.

Hava Şehitlerini Anma Günü ile ilgili Güzel Sözler ve Mesajlar

  • Göklerine sahip çıkamayan uluslar bağımsız olamazlar.-Türk çocuğu; her işte olduğu gibi, havacılıkta da, en yüksek düzeyde, gökte seni bekleyen yerini az zamanda dolduracaksın. (Atatürk)
  • Gelecek göklerdedir.
  • İstikbâl göklerdedir. (Atatürk)
  • “Havacılığımız, bütün ordu ve donanmamız gibi vatanı korumaya hazır kahramanlardır. Büyük millet, bu soylu evlatlarıyla kendini mutlu sayabilir.”

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski