İçmimarlar Odası

 

İçmimarlar Odası logosu

İçmimarlar Odası etkinliklerine 1954 yılında dernek olarak başlamıştır. 1976 yılında oda durumuna geçmiştir. Dünya'da oda durumuna geçen ilk içmimarlık meslek kuruluşudur.

TMMOB İçmimarlar Odası, dernek olarak 1954 yılında faaliyetlerine başlamış, 1976 yılında oda statüsüne geçmiş olup, dünyada oda statüsüne geçen ilk içmimarlık meslek kuruluşlarından biridir. 2011 Yılı itibari tam yetkili üye sıfatı ile katıldığı mesleğin küresel ve en büyük örgütü olan IFI (International Federation of Interior Architects / Designers) Uluslararası İçmimarlar / İçmekan Tasarımcıları Federasyonu’nda 2011-2013 dönemi yönetim kurulunda Türkiye içmimarlarını temsil etmektedir.

Türkiye'de içmimarlık eğitimi, Sanayi-i Nefise Mektebî’nde Dahilî Tezyinat dersleri ile 1926’da başlamış, Avusturyalı eğitimci Philip Ginther başkanlığında "Dahilî Tezyinat Atölyesi" 1929’da resmi olarak onaylanmıştır. 1883 yılında eğitime başlayan, resmi adı Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şâhâne olan Sanayi-i Nefise Mektebî 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi adını almış bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi adı ile eğitim vermektedir.

Bugün Türkiye'de 52, KKTC’de 5 olmak üzere toplam 57 üniversitede içmimarlık eğitimi verilmekte ve her yıl İçmimar, İçmimar ve Çevre Tasarımcısı olarak yetiştirilmek üzere, 3000 civarında kontenjan açılmaktadır.

Bakınız

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski