Türkiye Felsefe Kurumu

 

Türkiye Felsefe Kurumu

Türkiye Felsefe Kurumu veya kısaca TFK, Türkiye'de insanların kamu ve özel hayat içerisinde felsefi bilginin farkına varmasını sağlamak; felsefenin toplumsal işlevini açığa çıkarmak ve Türkiye'deki felsefe çalışmalarını uluslararası kamuoyunda tanıtmak amacıyla 1974 tarihinde kurulmuş olan dernektir. 28 Ekim 1997 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan dernek statüsü almıştır.

Kuruluş: 1974 (48 yıl önce)

Tür: Sivil Toplum Kuruluşu

Yasal statü: Kamu Yararına Çalışan Dernek

Merkez: Ankara

Lider: İoanna Kuçuradi

Türkiye Felsefe Kurumu'nun Tarihi

Kurumun ortaya çıkışı, İoanna Kuçuradi'nin Varna'da 16.sı düzenlenen Dünya Felsefe Kongresine gittiğinde orada Türkiye'yi temsil eden bir felsefe kuruluşunun olmadığını fark etmesiyle başlamıştır. Kuçuradi ülkeye döndüğünde Ankara'daki üniversitelerde çalışan sekiz felsefeciyle bir araya geldi ve 'Felsefe Kurumu' adıyla 1974 yılında faaliyetlerine başladı. En yaşlı üye sıfatıyla kurumun ilk başkanı Nusret Hızır oldu.

Kurum, 1979 yılında "Türkiye Felsefe Kurumu" adını alarak Uluslararası Felsefe Kurumları Federasyonu üyesi oldu. Bu Türkiye'nin felsefe kongrelerinde ilk defa ülke düzeyinde temsil edilmesini sağlamıştır. Kurum kuruluşundan bu yana birçok konferans; seminer, anma töreni gibi etkinlikler düzenleyerek felsefe alanında katkı sunmaktadır.

1980 yılından beri başkanlığını İoanna Kuçuradi üstlenmektedir.

Türkiye Felsefe Kurumu'nun Bazı Faaliyetleri

  • İstanbul Seminerleri: 1989 yılından beri günümüze dek sürdürülen bu seminerler her yılın sonbahar aylarında yapılmaktadır. 2005 yılından itibaren üniversiteler ile işbirliği içerisinde düzenlenmektedir.
  • 1979 yılından beri Uluslararası Felsefe Kurumları Federasyonu (FISP) üyesidir.
  • 1992 yılında Çocuklar İçin Felsefe birimi kuruldu.
  • 1993 yılından itibaren Türkiye Felsefe Olimpiyatı'nı düzenlemektedir. Burada 1. ve 2. sırayı alan öğrenciler Uluslararası Felsefe Olimpiyatı'na katılım hakkı elde etmektedir.
  • Kurum, Türk Felsefesi veya Simurg; seminerler ve çeviri dizisi başta olmak üzere çeşitli kitaplar yayınlamaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski