Karl Korsch

 

Karl Korsch

Karl Korsch (Ağustos 15, 1886 – Kasım 21, 1961) Alman Marksist teorisyen. 1920'li yıllarda György Lukács ile birlikte Batı Marksizminin temelini atan en önemli figürlerden birisidir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

Hayatı

Karl Korsch Hamburg yakınlarındaki Tosdedt bölgesinin küçük bir köyünde 15 Ağustos 1886 yılında dünyaya gelmiştir. Karl'ın babası şehir bürosunda bir sekreter olarak görev yapmasına rağmen, özel yaşantısında Leibniz felsefesi üzerine derin araştırmalar yapıyordu. Baba Carl August yeni bir iş ve çocuklarının daha iyi bir eğitim almasını sağlamak amacıyla  köyünü terk etmeye ve Meiningen'e yerleşmeye karar verdiğinde Karl Korsch henüz 11 yaşındaydı. Karl, Meiningen'de ki eğitim hayatı boyunca genç yaşta olmasına rağmen yüksek entelektüel özellikler ve ciddi başarılar gösterdi.

1906 yılı başlarında, Korsch Münih,Cenevre ve Berlin üniversitelerine kabul edildi ve daha çok hukuk alanında olmak üzere birçok alanda çalışmalar yürüttü. Daha sonra Korsch, Karl Marx'ın felsefe üzerine yaptığı doktora çalışması ile bilinen Jena Üniversitesi'nde hukuk eğitimine başladı.  Okul yıllarında sol öğrenci gruplarına aktif bir şekilde katıldı ve bu gruplarda çeşitli görevler üstlendi. Okul gazetesinde editör olarak görev yaptı. Eduard Bernstein ve Karl Liebknecht gibi tanınan sosyalist teorisyenler ile çeşitli dersler ve oturumlar düzenledi. Tüm bu siyasal aktivitelere harcadığı yoğun vakit Karl'ın akademik hayatında hiçbir olumsuz etki bırakmadı ve 1911 yılında yüksek onur derecesi ile üniversiteden mezun oldu.

Eserleri

  • 1932: 'Geleitwort zu Kapital'. Berlin ('Introduction to Capital'); reprinted 1971 in Three Essays on Marxism.
  • 1935: 'Why I am a Marxist'. In: Modern Quarterly, Vol. IX no. 2, April 1935, p. 88 - 95 (part of a symposium with other contributions Why I am Not a Marxist by Alexander Goldenweiser, George Santayana and H. G. Wells, and Why I am a Marxist by Harold Laski); reprinted 1971 in Three Essays on Marxism.
  • 1937: 'Leading principles of Marxism: a Restatement'. In: Marxist Quarterly (published by the American Marxist Association), Vol 1/3, Oct-Dec 1937, p. 356 - 378; reprinted 1971 in Three Essays on Marxism.
  • 1938: Karl Marx, London: Chapman & Hall / New York: John Wiley & Sons. Originally published as part of a series "Modern Sociologists". Reissued 1963. Published in original German version 1967. Translated in Italian, French, Spanish and Greek. Many times reissued.
  • 1971: Three essays on Marxism, introduction by Paul Breines, New York: Monthly Review Press (This contains the essays 'Why I am a Marxist', 'Introduction to Capital' and 'Leading Principles of Marxism: a Restatement'). Also published in London 1971 by Pluto Press.
  • Marxism and philosophy, London: NLB, 1972.
  • Revolutionary Theory, edited by Douglas Kellner, Austin: University of Texas Press, 1977 (A good collection, with a 60 page introductory essay on Korsch's life and work by Kellner).
  • Ten Theses on Marxism Today

Kaynakça

  • According to WorldCat there has been a publication in 1936 (London)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski