Otto Weininger

 

Otto Weininger

Otto Weininger (Almanca: [ˈvaɪnɪŋɐ]; 3 Nisan 1880 - 4 Ekim 1903), Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda yaşayan Avusturyalı bir filozof. 1903'te 23 yaşında intihar etmesinin ardından popülerlik kazanan Geschlecht und Charakter (Seks ve Karakter) kitabını yayınladı. Çalışmalarının bir kısmı Nazi rejimi tarafından kullanılmak üzere uyarlandı (aynı zamanda onu suçlarken).Weininger, Ludwig Wittgenstein, August Strindberg, Julius Evola ve daha az bilinen eseri Über die letzten Dinge aracılığıyla James Joyce üzerinde güçlü bir etkiye sahipti.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

  • Doğum tarihi ve yeri: 3 Nisan 1880; Viyana, Avusturya-Macaristan
  • Ölüm tarihi ve yeri: 4 Ekim 1903 (23 yaşında); Viyana, Avusturya-Macaristan
  • Ölüm sebebi: Ateşli silahla intihar
  • Eğitimi: Viyana Üniversitesi (Doktora, 1902)
  • Çağı: 20. yüzyıl felsefesi
  • Bölgesi: Batı felsefesi
  • Okulu: İdealizm, Kantçı etik
  • Ana ilgi alanları: Felsefe, mantık, psikoloji, deha, cinsiyet, din felsefesi
  • Önemli fikirleri:
    • Bütün insanlar hem kadınlık hem de erkeklik unsurlarına sahiptir
    • Mantık ve etik birdir
    • Mantık özdeşlik ilkesine bağlıdır (A=A)
  • Etkilendikleri: Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer
  • Etkiledikleri: Arthur Trebitsch, August Strindberg, Ludwig Wittgenstein, James Joyce

Hayatı

Otto Weininger, 3 Nisan 1880'de Viyana'da Yahudi kuyumcu Leopold Weininger ve eşi Adelheid'in oğlu olarak doğdu. Temmuz 1898'de ilkokula gittikten ve ortaokuldan mezun olduktan sonra, Weininger aynı yılın Ekim ayında Viyana Üniversitesi'ne kaydoldu. Felsefe ve psikoloji okudu ve doğa bilimleri ve tıp dersleri de aldı. Weininger çok erken Yunanca, Latince, Fransızca ve İngilizce'yi, daha sonra İspanyolca ve İtalyanca'yı da öğrendi ve İsveççe, Danca ve Norveççe'yi pasif olarak öğrendi.

1901 sonbaharında Weininger, 1902'de profesörleri Friedrich Jodl ve Laurenz Müllner'ye tezi olarak sunduğu Eros and the Psyche adlı eseri için bir yayıncı bulmaya çalıştı. Ancak metni bir yayıncıya tavsiye etmeyen Sigmund Freud ile tanıştı. Profesörleri tezi kabul etti ve Weininger Temmuz 1902'de doktora derecesini aldı. Kısa süre sonra Protestan oldu.

1902'de Weininger, Richard Wagner'in Parsifal'inin bir performansına tanık olduğu Bayreuth'a gitti ve bu onu derinden etkiledi. Dresden ve Kopenhag üzerinden Christiania'ya (Oslo) gitti ve ilk kez Henrik Ibsen'in kurtuluş draması Peer Gynt'i sahnede izledi. Viyana'ya döndükten sonra Weininger derin depresyon nöbetleri geçirdi. Kendi hayatına son verme kararı yavaş yavaş zihninde şekillendi; arkadaşı Artur Gerber ile uzun bir tartışmadan sonra, ancak Weininger "henüz zamanı olmadığını" fark etti.

Haziran 1903'te, aylarca yoğun bir çalışmadan sonra , Viyana yayıncıları Braumüller & Co. tarafından "cinsiyet ilişkilerini yeni ve belirleyici bir ışığa yerleştirme" girişimi olan Cinsiyet ve Karakter – Temel Bir Soruşturma adlı kitabı yayınlandı. Kitap onun tezini içeriyordu. (XII) "Kadının Doğası ve Evrenle İlişkisi", (XIII) "Yahudilik", (XIV) "Kadın ve İnsanlık" olmak üzere üç hayati bölüm eklenmiştir.

Kitap olumsuz karşılanmasa da beklenen heyecanı yaratmadı. Weininger, Leipzig'de profesör ve On the Physiological Deficiency of Women kitabının yazarı Paul Julius Möbius tarafından saldırıya uğradı ve intihal yapmakla suçlandı. Derinden hayal kırıklığına uğradı ve görünüşte depresyonda olan Weininger, İtalya'ya gitti.

Viyana'ya döndüğünde son beş gününü ailesiyle birlikte geçirdi. 3 Ekim'de Ludwig van Beethoven'ın öldüğü Schwarzspanierstraße 15 adresindeki evde bir oda tuttu . Ev sahibine sabahtan önce rahatsız edilmemesi gerektiğini, çünkü çalışmayı ve geç yatmayı planladığını söyledi. Bu gece, biri babasına, diğeri ise kardeşi Richard'a hitaben iki mektup yazdı ve onlara kendini vuracağını söyledi.

4 Ekim'de Weininger kendini göğsünden vurarak ölümcül şekilde yaralanmış halde bulundu. Wiener Allgemeines Krankenhaus'ta (Viyana Genel Hastanesi) öldü ve Viyana'daki Matzleinsdorf Protestan Mezarlığı'na gömüldü.

Otto Weininger'in mezarı
Otto Weininger'in mezarı


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski