dünya vatandaşlığı

 

dünya vatandaşı bayrağı

Dünya vatandaşlığı, yeryüzünde yaşayan insanların ırk, renk, dil ve inanç ayrımı olmaksızın dünyanın vatandaşları olduğu fikri veya bundan doğan kimliktir.

Tarihte bilinen ilk dünya vatandaşları arasında Sinoplu Diyojen yer almaktadır. Bir Atinalı Diyojen'e “Sen nerelisin ?” diye sormuş ve o da cevap vermiş: "ben bir dünya vatandaşıyım" (kozmopolitan) Siyasi filozof Thomas Paine "Dünya vatanım, tüm insanlar kardeşim ve iyilik yapmak dinimdir." diyerek kendini dünya vatandaşı ilan etmiştir. Albert Einstein ve Albert Camus gibi ünlü kişiler de hayatları boyunca dünya vatandaşlığı fikrini desteklemiştir.

Bahailik dünya vatandaşlığı idealini desteklediği bilinen dinlerden biridir.

Zeitgeist'ın üçüncü serisi kozmopolit yaklaşım sergiler. Ayrıca Jacque Fresco'nun bazı konuşmaları da dünya vatandaşlığı idealini yansıtmaktadır.

Dönemin Atina'sında gündüz vakti fenerle dolaşıp "dürüst bir adam aradığını" söyleyen Diyojen'e atfeden tablo, 1780'ler ressam JHW Tischbein
Dönemin Atina'sında gündüz vakti fenerle dolaşıp "dürüst bir adam aradığını" söyleyen Diyojen'e atfeden tablo, 1780'ler ressam JHW Tischbein

Dünya pasaportu

    Ana madde: Dünya pasaportu

Garry Davis 1948'de Paris'te, "dünya vatandaşı" olmak için ABD vatandaşlığından çıktığını ilan etmiştir. Davis, dünya pasaportunun yaratıcı ismi ve Dünya Servis Kurumu kurucusudur. Dünya Servis Kurumu 1954 yılında kurulmuştur. Vatikan, Dünya Pasaportunu desteklemektedir. Şimdiye dek 6 devletin bu pasaportu tanıdığını bilinmektedir. (Ekvador, Moritanya, Tanzanya, Togo, Burkina Faso ve Zambiya) Dünya pasaportuna sahip ünlü isimler arasında Julian Assange ve Edward Snowden da bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski