Teosofi Derneği

 

Teosofi Derneği: Topluluğun mührü Swastika, Davut Yıldızı, Ankh, Aum ve Ouroboros sembollerini içeriyordu.

Teosofi Derneği, teosofi ile ilgili olarak Helena Petrovna Blavatsky tarafından kurulan derneğin adı.

{tocify} $title={İçindekiler}

Kuruluşu

Teosofi Derneği (Theosophical Society) 1875 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde H.P. Blavatsky, Henry Steel Olcott, William Quan Judge tarafından kurulmuştur. Derneğin ilk amacı medyum fenomenini araştırma ve açıklamaktı. Olcott ve Blavatsky'nin Hindistan'a gitmesinden sonra derneğin çalışmaları Doğu dinlerine kaydı ve Derneğin gündemine alındı.

Blavatsky, Key to Theosophy adlı yazısında derneğin amacını ırk, din veya itikat farkı olmaksızın Dünya dinleri ve bilimlerini, Aryan ve diğer kutsal metinleri, Doğanın gizemlerini ve insanda potansiyel psişik ve spiritüel güçleri her bakımdan araştırmak şeklinde ortaya koymuştur.

Bölünme

Blavatski'nin ölümünden kısa bir süre sonra Olcott ve Annie Besant ile Judge arasında çıkan anlaşmazlık 1895'te Judge'un onlardan ayrılıp derneğin Amerika şubesinin çoğu üyesiyle California Pasadena'da Theosophical Society'yi kurmasına Olcott ve Besant'ın da Hindistan'da Theosophical Society - Adyar'ı kurmasına yol açmıştır. Üçüncü bir grup da Pasadena grubundan 1909'da ayrılıp United Lodge of Theosophists or ULT'yi kurmuştur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski