ankraj

 

ankraj
St. Trophime Kilisesi, Arles (Fransa) manastırındaki stilize bir çapa plakası

Ankraj plakası, zemin plakası veya duvar pulu, bir bağlantı çubuğuna veya cıvataya bağlı büyük bir plaka veya rondeladır. Yığma yapıların dış duvarlarında yapısal güçlendirme amacıyla ankraj plakaları kullanılmaktadır. Görünür olduğu için birçok ankraj plakası dekoratif bir tarzda yapılmıştır.

Popüler stillerden biri yıldız çapadır - beş köşeli yıldız şeklinde dökülen veya dövülen bir çapa plakasıdır. Ankraj plakasının diğer isimleri ve stilleri deprem rondelası, üçgen rondela, S-demir ve T-kafasını içermektedir. Birleşik Krallık'ta, yay plakası dairesel sınırlamalar için kullanılan bir terimdir. Bağlantı çubuğu ise dikdörtgen sınırlamalar için alternatif bir terimdir.

Ankraj plakaları, bazen dövme demir veya çelik olmak üzere dökme demirden yapılmaktadır. Genellikle tuğla veya diğer duvar temelli binalarda kullanılmaktadır. Avrupa'daki birçok eski şehir, kasaba ve köyde ve New York, Philadelphia, St. Louis, Cincinnati ve Charleston, Güney Carolina gibi 18. ve 19. yüzyıl tuğla yapımının önemli mirasına sahip daha yeni şehirlerde bulunmaktadır. ve San Francisco gibi eski deprem eğilimli şehirlerde ve tüm Avrupa'da. Bağlantı çubuğu ve plaka tertibatı, duvar duvarını yanal eğilmeye karşı desteklemektedir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Tanım

Oxford İnşaat, Ölçme ve İnşaat Mühendisliği Sözlüğü'ne göre, bir ankraj plakası "diğer bileşenlerin ona bağlanmasını sağlayan bir bileşene bağlı bir plakadır."

Birçok ankraj veya ankraj türü olmasına rağmen, Mimarlık ve İnşaat Sözlüğü'ne göre, bir ankraj plakası şu şekilde tanımlanmaktadır: "İki duvarın birbirinden ayrılmasını önlemek için karşı duvara çelik bir rot ile bağlanan bir tuğla bina duvarının dış tarafında, Flaman kökenli dövme demir kelepçe; bu kelepçeler genellikle rakamlar şeklindeydi. yapım yılını veya sahibinin baş harflerini temsil eden harfler veya sadece hayali tasarımlardı."

Çoğu ankraj türü yalnızca çelikten yapılırken, ankraj plakaları ayrıca dökülmekte veya dökme demir içermektedir. Dış duvar pulu çoğunlukla dökme demir yıldızdan veya yassı çelik levhadan yapılmaktadır.

Tarihçesi

Roma teknolojisinde, kemerler arasındaki dışa doğru yatay kuvvetleri ortadan kaldırmak için kemerler arasında ahşap bağlantı kirişleri (veya bağlantı çubukları) kullanılmıştır.

Modern çağda, bağlantı çubukları demir veya çelikten yapılır ve tonozları, kemerleri ve genel olarak duvar yapılarını güçlendirmeye hizmet etmektedir. Takviyeli yığma duvarlar, zemin seviyesinde paralel duvarlar arasında bağlanan bir bağlantı çubuğu ile güçlendirilmektedir. Bu da yatay bir sıkıştırma durumu yaratmaktadır. Böylece duvarın kesme mukavemetini arttırmaktadır. Mevcut literatür çok zayıf olmakla birlikte, ankraj plakalarının ve bağlantı çubuklarının analizi üzerine bazı çalışmalar yapılmıştır. İnce bir kaplama olmasına rağmen duvarın stabilize edilmesine yardımcı olmak için ankraj plakalarına ihtiyaç duyan beton panellerle ilgili bir çalışma buna örnek olarak verilmektedir.

Bir ankraj plakasının sağladığı basınç sürekli olarak serttir. Bir çalışma, genişlikler 100 milimetreyi (3,9 inç) aştığında, daha geniş bir plakaya sahip olmanın avantajının azaldığını ve bu da optimum destek için bir genişlik eşiğini gösterdiğini ortaya çıkarmıştır.

Resim galerisi

Petaluma, California'da bir binada
Petaluma, California'da bir binada

Coventry Katedrali harabelerinde bağlantı çubukları ve ankraj plakaları
Coventry Katedrali harabelerinde bağlantı çubukları ve ankraj plakaları

Kuzey Ren-Vestfalya'daki bir kilisede çapa plakası
Kuzey Ren-Vestfalya'daki bir kilisede çapa plakası

Aşağı Saksonya'da X şeklinde duvar dübeli
Aşağı Saksonya'da X şeklinde duvar dübeli

Floransa'da bar tarzı duvar ankrajı
Floransa'da bar tarzı duvar ankrajı

New York'ta yıldız şeklinde bir çapa plakası
New York'ta yıldız şeklinde bir çapa plakası

St. Trophime Kilisesi, Arles (Fransa) manastırındaki bir çapa plakası
St. Trophime Kilisesi, Arles (Fransa) manastırındaki bir çapa plakası

Ayrıca bakınız

Ahır yıldızı (dekoratif)

Bir ahır yıldızı (veya ahır yıldızı, ilkel yıldız veya Pennsylvania yıldızı), bazı kısımlarda bir ahırı süslemek için kullanılan, genellikle beş köşeli bir yıldız şeklinde ancak bazen dairesel bir "vagon tekerleği" tarzında boyanmış bir nesne veya görüntüdür.

Yapısal bir amaçları yoktur. Ancak bir kapı eşiğine monte edilmiş bir at nalı gibi şanslı kabul edilmektedirler. Özellikle Pennsylvania'da yaygındırlar. Sıklıkla Alman-Amerikan çiftçi topluluklarında görülmektedirler. Ayrıca Kanada'da, özellikle Ontario eyaletinde bulunmaktadırlar.

Barnstar ankraj plakası
Barnstar ankraj plakası

Kavite duvarlarında dahili olarak kullanılan bağ (boşluk duvarı)

Boşluklu duvardaki bağ, tuğla veya çimento bloklardan yapılmış iç ve dış duvarları (veya yaprakları) birbirine bağlamak için kullanılan ve iki parçanın homojen bir birim olarak hareket etmesini sağlayan bir bileşendir. İnşaat sırasında boşluk duvarına yerleştirilir ve boşluğu kaplamaktadır. Kravatın uçları harca kilitlenecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca bağın tasarımına, dış yapraklardan iç yapraklara su transferini önleme araçları da dahil edilmiştir. Düz bağlarda bu bir bükülme olabilmektedir. Tel bağlarında bu, telde oluşan oluklar veya yine bir büküm olabilmektediri

Boşluk duvarı kravat şekli diyagramı
Boşluk duvarı kravat şekli diyagramı

Duvar ankrajları

Bu kategori, aşağıdaki 3 alt kategoriye sahiptir.

  • Ülkelere göre Duvar çapalar (15 °C)
  • Heraldry Duvar çapalar (2 C 53 F)
  • Yıldız çapalar (48 F)

duvar ankrajı
duvar ankrajı


Kelime Kökeni

Fransızca ancrage "demirleme, çapa atma" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca ancre "gemi demiri, çapa" sözcüğünden +age sonekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen ancora sözcüğünden evrilmiştir. Latince sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen ánkyra άγκυρα  sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *ank-ulo- "bükük şey, kanca, çengel" biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *ank- "bükmek, kıvırmak" kökünden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Kaynakça kayıp (1934) ]

Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve ankraj kelimesinin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski