geç boşalma

 

geç boşalma

Geç boşalma veya gecikmiş boşalma (İngilizce: delayed ejaculation), kişi kendi isteği dışında cinsel birlikteliği uzatmadığı halde boşalma duygusunu yaşayamamış olması durumudur.

Erkeklerde boşalma çoğunlukla orgazm ile birlikte görüldüğünden geç boşalan erkeklerde sıklıkla rahatlayamama, orgazm olamama duygusu yaşanmaktadır.

Bu durum cinsel sağlığı olumsuz etkilediği gibi gün içerisinde kişinin sosyal, iş yaşantısı ve aile içi iletişiminde sorunlara yol açabilmektedir.

Boşalma süresi ile ilgili net bir zaman dilimi bildirilmemiş olmakla birlikte literatür verileri bu şikayetle Androloji polikliniklerine başvuran hastaların çoğunluğunun 25-30 dk gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen halen boşalamayanların başvurduğuna işaret etmektedir.

Cinsel birliktelik süresinin uzaması bir müddet sonra erkekte cinsel dikkatin dağılması, hazda azalma, istek kaybolması gibi sorunlara yol açmaktadır.

Uzayan birliktelik beraberinde çoğu zaman sertleşme kaybı ile birlikte seyretmektedir zira bu kadar uzun süre peniste sertlik sağlanamamaktadır.

Bununla birlikte uzamış cinsel birliktelik kişide yorulma, başarısızlık duygusu, performans kaygısı gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.

İlaveten partner ile ilişkili tahriş, ağrı, kuruluk, istek azalması gibi sorunlara da yol açmaktadır.

Bu problem erkeklerin yaklaşık dörtte birinde tüm yaşam boyu görülebilen yaygın bir sorun iken kalanında sonradan ortaya çıkan bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.

Sonradan ortaya çıkan ve çoğunluğu oluşturan grupta psikolojik ve tıbbi pek çok faktör rol almaktadır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Geç boşalmanın nedenleri?

Bu bilgiler ışığında geç boşalma problemi 3 ana  başlık altında incelenmektedir:

  • Psikolojik sebepler
  • Tıbbi sebepler
  • Partner ile ilişkili sebepler

Psikolojik sebepler

Bu başlık altında pek çok sebep zikredilebilir.

  • Kişinin eşini fiziksel açıdan beğenmemesi (saç, yüz, kilo ya da herhangi bir vücut imgesi),
  • eşine karşı olumsuz düşünceler barındırıyor olması,
  • aile içi iletişim eksikliği,
  • ter kokusu,
  • ağız kokusu,
  • korunma yönteminin yetersizliği korkusu gibi

pek çok sebep ilişki sırasında cinsel ilgi ve dikkatin azalmasına dolayısı ile boşalmada gecikmeye yol açmaktadır.

Tıbbi sebepler

Bu başlık altında sıklıkla karşılaşılan tıbbi durum enfeksiyonlardır.

Ürogenital sistemin herhangi bir noktasında başlayan enfeksiyonlar bu duruma yol açabilmektedir.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hastalıkları, genitoüriner tüberküloz enfeksiyon hastalıklarının başını çekmektedir.

Antidepresanlar başta olmak üzere pek çok ilaç kullanımı da boşalmayı geciktirmektedir.

Bunun yanı sıra sinirsel iletiyi bozarak penisteki duyarlılığı ve hassasiyeti azaltarak boşalmayı geciktiren tıbbi durumlar da vardır.

Bu hastalıkların başında ise şeker hastalığı (diyabetes mellitus)gelmektedir. Şeker hastalarında yüksek şekere bağlı sinirsel uyarı iletimi azalmakta ya da kaybolabilmektedir.

Penis sinirlerinin de bu durumdan etkilenmesine bağlı olarak boşalma gecikebilmektedir.

Bunun yanı sıra multipl sklerozgibi nörolojik hastalığı bulunanlarda da geç boşalma görülebilmektedir.

Omurilik yaralanmalarısonrasında sinirsel ileti kaybına bağlı olarak ya da çeşitli ameliyatlarsonrasında  (pelvik bölge olarak bilinen leğen bölgesindeki organlar ya da penise yönelik yapılan ameliyatlar) da boşalma gecikebilmektedir.

Bazı hormonal dengesizlik durumlarında da geç boşalma görülebilmektedir.

Bu hastalıkların başında doğuştan cinsel hormonların azlığı ile seyreden ve tıbbi olarak hipogonadizmolarak isimlendirilen durum başı çekmektedir.

Bununla birlikte tiroid hormonlarının az çalışmasıda boşalmayı geciktiren bir başka tıbbi rahatsızlıktır.

Partner ile ilişkili sebepler

Partner ile ilişkili psikolojik durumların ötesinde fiziksel bozukluklara bağlı olarak da kimi çiftler geç boşalma şikayeti ile başvurmaktadırlar.

Sık aralıklı doğum, zor doğum, vajinal doğum, fazla sayıda düşük ya da doğum, pelvik organ prolapsusları (mesane sarkması, rahim sarkması, barsak sarkması vs) gibi durumlarda vajinal kanal ileri derece genişlemekte ve kasılabilirlik özelliğini kaybedebilmektedir.

Buna bağlı olarak cinsel birliktelik sırasında erkek partnerin penisine yeterli taktil uyarının sağlanamaması, erkek partnerde geç boşalma sorunu kendini gösterebilmektedir.

Azımsanmayacak derece olan bu tıbbi durumun ilaçlar ya da cerrahi yöntemlerle tedavisi sonrasında geç boşalma sorunu da ortadan kalkmaktadır.

Geç boşalma tedavisi

Geç boşalmada tedavi yukarıda bahsi geçen sebeplerden hangisi ile ilişkili olduğu durumuna göre değişmektedir. Tedavi sebebe bağlıdır. 

Geç boşalmaya yol açan ilgili sebep ortadan kaldırıldığında boşalma da normale çekilecektir.

Psikolojik sebeplerin yoğun olduğu durumlarda psikolojik bir tedavi esastır.

Tıbbi durumlarda ise enfeksiyonların tedavisi, şeker hastalığının tedavisi, tiroid bozukluklarının tedavisi vs. gibi altta yatan ilişkili durumun düzeltilmesiile geç boşalma tedavi edilebilmektedir.

Partnerle ilişkili tıbbi durumlarda ise çoğu zaman altta yatan sebep ilaçlar ya da çeşitli ameliyatlar ile ortadan kaldırıldığında erkek partnerdeki geç boşalma sorunu da çözümlenmektedir.

1 Yorumlar

  1. Bir randevuya erken gitmek kadar geç gitmekte sorundur. Zamanında her şey daha güzeldir. Bu konu geniş ve kişiler ve beklentilerle de ilgili. Kadından önce erkeğin gelmesi sorundur. Çünkü Kadın ve erkeğin yapıları da farklı, kadın arka arkaya gelebilir (orgazm) olabilir. Ama erkek geldikten sonra bir toparlanma süresi gerekir. Süreye çok takılmamak lazım, önemli olan süreden çok karşılıklı doyuma ulaşmaktır. Cinsellik çok girift bir konu psikolojiyle direk ilgili. Insanlar her ne kadar vücutlarıyla birlikte olsalar da olay beyinde düşüncede bitiyor. Cinsellik sadece sonuca odaklı olmamalı soyunduktan sonra başlayan ve boşalmayla biten bir şey değil. Boşaldıktan sonrada devam eder, etmeli. Saatler öncesinden başlayabilir yemek yerken konuşurken bakışırken sevişmeye başlamış olabilirsiniz.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski