orgazm

 

orgazm

Orgazm (İngilizce: orgasm), uzun süreli cinsel uyarı sonucunda ulaşılan ve kişiye maksimum zevk veren fizyolojik ve psikolojik durumdur. Pelvis bölgedeki ritmik kas kasılması ile sonuçlanır. Orgazm, cinsel deneyimin en üst düzeyidir. Bu durum, genellikle erkeklerde ereksiyon (sertleşme) sonrası yaşanan cinsel boşalma, kadınlarda ise klitoriste sertleşme ve vajinada yoğun bir nemlenme ile gerçekleşir. Orgazm sırasında her iki cinste de kızarma, nefes ve kalp hızının artması, istemsiz kasılmalar, bazen de titreme gibi fiziksel etkiler beraber görülür. Orgazma cinsel ilişki ya da mastürbasyon ile ulaşılabilir. Orgazm durumu 10 ila 20 saniye arası kadar sürer. Ama kullanılan bazı ilaç ve kremlerle bu süre uzatılabilir.

Kadınlar, erkeklerden daha geç orgazma ulaşmalarına karşın, eğer gerekli uyarı verilirse erkeklerden daha kapsamlı (şiddetli) orgazm durumları yaşayabilmektedirler. Öte yandan, şayet kadınlara gerekli uyaranlar sağlanırsa, erkeklerden daha çabuk ve şiddetli orgazm hazzı yaşayabilirler. Bununla beraber, erkek orgazmından farklı olarak kadınlar, cinsel ilişki esnasında birden fazla kez orgazm yaşayabilmektedirler.

Psikiyatrist Wilhelm Reich, orgazmı, cinsel periyodun 4. basamağı olan "boşalma" terimi ile ifade eder.

İnsan orgazmları genellikle erkeklerde penisin ve kadınlarda klitorisin fiziksel cinsel uyarılmasından kaynaklanır. Cinsel uyarılma, kendi kendine uygulama (mastürbasyon) veya seks partneri (seksüel penetrasyon, sürtünme yoluyla cinsel ilişki veya diğer insan cinsel eylemi) ile olabilir. Orgazm sonrasında her iki cinste de salgılanan seratonin hormonu, mutluluk vericidir ve bu deneyimin iyi hatırlanmasında etkili olur.

İnsan orgazmını çevreleyen sağlık etkileri çeşitlidir. Cinsel aktivite sırasında, merkezi sinir sistemindeki değişikliklerin yanı sıra, prolaktin tarafından oluşturulan rahat bir durum da dahil olmak üzere birçok fizyolojik tepki vardır.

Bir kadının vajinasına giren bir erkek penisi (Leonardo da Vinci)
Bir kadının vajinasına giren bir erkek penisi (Leonardo da Vinci)

{tocify} $title={İçindekiler}

Orgazma ulaşmak

Orgazm zevki; vajinal seks, anal seks, oral seks, penetran olmayan seks veya mastürbasyon da dahil olmak üzere çeşitli aktiviteler sırasında elde edilebilir. Ayrıca vibratör veya erotik elektrostimülasyon gibi bir seks oyuncağının kullanılmasıyla da elde edilebilirler. Meme uçlarının veya diğer erojen bölgelerin uyarılmasıyla orgazma ulaşmak daha nadirdir.

Bunun dışında ergenlik döneminde erkeklerde sık olmakla beraber, kadınlarda da nadir de olsa uyku sırasında orgazm görülebilir veya zorla orgazm gibi psikolojik uyarılma yoluyla elde edilebilir. Sadece psikolojik uyarı ile orgazm, ilk kez omurilik yaralanması olan kişilerde rapor edilmiştir.

Her iki cinste erojen bölgeler
Her iki cinste erojen bölgeler

Cinslerde orgazmın oluşması

Erkeklerde orgazm

    Ana maddeler: Sertleşme ve Boşalma

Erkeklerde orgazma ulaşmanın en yaygın yolu, penisin fiziksel olarak uyarılmasıdır. Bunun ardından genellikle boşalma (ejakülasyon) gerçekleşir ve spermlerin bulunduğu meni sıvısı, penisin ucundan dışarıya atılır. Bu meni atılması sırasında idrar yolundaki kaslar 4 - 7 kere kasılarak kişiye haz verir. Ancak nadir de olsa erkeklerin boşalmadan orgazm olması da mümkündür. Çocuk cinselliğinden sonra, ergenlik öncesi erkek çocuklar da kuru orgazm yaşarlar. Kuru orgazmlar; retrograd ejakülasyon (meninin idrar kesesine kaçması) veya hipogonadizm sonucunda da ortaya çıkabilir.

Ayrıca erkekler, prostatın uyarılmasıyla da orgazma ulaşabilirler. Erkek orgazmının geleneksel görüşü, iki aşamadadır: orgazmı takip eden bir boşalma deneyimi, anında ve ardından gelen bir rahatlatıcı dönem.

Cinsel birleşme sonrası boşalma ile orgazma ulaşan bir erkek
Cinsel birleşme sonrası boşalma ile orgazma ulaşan bir erkek

Kadınlarda orgazm

    Ana madde: Kadınlarda boşalma

Kadınlarda orgazma ulaşmanın en yaygın yolu, klitorisin uyarılmasıdır. Özellikle eski araştırma yayınlarındaki bir yanılgı, vajinanın tamamen duyarsız olduğudur. Ancak vajinanın ön duvarında ve labium minör üst birleşim yeri ile üretra arasında özellikle hassas olan bölgeler vardır. G noktası olarak tanımlanan alan, orgazmı sağlar. Vajinanın sinir uçlarının en büyük konsantrasyonu, vajinanın alt üçte birlik kısmında (girişe yakın) bir yerdedir.

G noktası - Kadın üreme organının yandan görünüşü
G noktası - Kadın üreme organının yandan görünüşü

Orgazm için gereken uyaranlar;

  1. G noktasının uyarılmış olması
  2. Klitorise uygulanan sabit hızlı bir titreşim

Kadın orgazm esnasında miyometriyum kasında, uyarılma sonucu aşağı doğru yani vücudun dışına doğru dalgalar halinde kasılmalar yaşar. Bu esnada erkek orgazmındaki gibi dışarıya salgı boşaltılmaz. Bu erkeğin üreme organına yani sperm üretimine has bir durumdur. Kadınlarda her ay bir adet yumurta üretir ve regl döneminde vücuttan atılır yani erkeklerdeki gibi her cinsel birleşimde vücuttan çıkarılması gereken bir salgı söz konusu değildir. Kadınlarda sadece yumurtlama dönemi gibi zamanlarda veya cinsel yönden istekli olunması durumunda vajinada akıntı/ıslaklık oluşur.

Kadınlarda orgazm yaşanması için gereken en önemli faktörler;

  1. Cinsel yönden istekli olmak
  2. Zihnen stres ve baskıdan uzak olmak (Toplumsal veya bireysel baskıyla büyümek her cinsiyetten kişiyi orgazmdan uzaklaştırabilir.)
  3. Kendini tanımak / Deneyimlilik (Daha önce deneyimlemiş olmak tekrar orgazm yaşamayı çok kolaylaştırır.)
  4. Partnerle deneyimleniyorsa uyumlu olmak (Penis ve klitorisin arasındaki uyumsuzluğun yanı sıra cinsel zevkler arasındaki uyumsuzluk da orgazma ulaşmaya engel teşkil eder.)

Sağlık

Orgazm ve bir bütün olarak cinsel aktivite, birçok ana bedensel sistemin çalışmasını gerektirebilecek fiziksel aktivitelerdir. Orgazm olamama veya bol miktarda cinsel uyarıdan sonra orgazma ulaşmada düzenli olarak zorluk, anorgazmi veya inorgazmi olarak adlandırılır.

TDK sözlük anlamı nedir?

isim, Fransızca orgasme

Cinsel uyarım ve zevkin en yüksek noktası, doyum.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: orgasm

anat. Cinsel temasta zevkin zirvesi.

Tıp Terimleri Kılavuzu - 2010

cinsel doyum

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015

İngilizce: orgasm

##(dorukdoyum)##

Kelime Kökeni

Fransızca orgasme veya İngilizce orgasm "cinsel birleşmede zirve" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen orgásmos οργάσμος  sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca orgáō οργάω  "1. kabarmak, (meyve) olgunlaşmak, 2. (insan) coşmak, taşmak, taşkınlık yapmak" fiilinden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

[ m (1955) : cinsî heyecan, orgazm ve bunlara tesir eden ruhî amiller ]

Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve orgazm kelimesinin geçtiği yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski