ibne

İbne, pasif eşcinsel erkek anlamında argo bir söz. Eşcinsel olmayan erkek bireylere hakaret olarak da kullanılır. Bununla birlikte, LGBT toplulukta sıkça kullanılan bir LGBT argosudur.

"Velev ki İbneyiz" yazılı bir pankart taşıyan Barbaros Şansal.
İstanbul Onur Haftası etkinliklerinin bir parçası olarak her sene gerçekleştirilen LGBT Onur Yürüyüşü'nde "Velev ki İbneyiz" yazılı bir pankart taşıyan Barbaros Şansal.

{tocify} $title={İçindekiler}

Etimolojisi

Arapçadan Türkçeye geçen terim, aslen "oğlan" anlamına gelir. Türk Dil Kurumu'na göre anlamı "edilgin eş cinsel erkek"tir.

Kelime Kökeni

Arapça ibn إبن  "oğul, oğlan" sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için bin<sup maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

"pasif eşcinsel" [ TezhibK (1897) ]

Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve ibne kelimesinin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Westboro Baptist Kilisesi'nden bir grubun, eşcinsel karşıtı gösterisi: pankartta, "Tanrı ibnelerden nefret eder" yazmaktadır.
Westboro Baptist Kilisesi'nden bir grubun, eşcinsel karşıtı gösterisi: pankartta, "Tanrı ibnelerden nefret eder" yazmaktadır.

Hukukî boyut

Günümüzde ibne dengi terimlerin eşcinsel bireylere karşı kullanımı birçok Batı ülkesinde "nefret suçu" kabul edilir ve kullanıldığı takdirde cezai yaptırımlarla karşılaşılabilir. Örneğin Fransa'da ilgili ifadenin eşcinsellere kullanılması durumunda 22.500 € para cezası ile 6 aydan başlayan hapis cezası uygulanmaktadır.

Türk Ceza Kanunu'ndaki yeri

    Ana madde: Türkiye'de LGBT hakları

Türk Ceza Kanunu'nda eşcinsel ya da LGBT bireylerin cinsel yönelimlerine yönelik herhangi bir anayasada tanımlama veya konumlandırma mevcut olmamaktadır ancak TCK; Türkiye vatandaşı kişilere Türkiye Anayasası'nın 8. bölümünde Şerefe Karşı Suçlar başlığı altında; 125. "Hakaret" başlıklı maddeden 131. maddeye kadar yer verilmiş 125. maddenin 3. fırkasının B bentinde Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı işlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz hükmü yer almakta olup cezanın; hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılacağı belirtilmiştir.

TCK 216. "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" başlıklı maddesinin birinci fıkrasında şu hüküm yer almaktadır;

Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Hakaret amaçlı kullanımına örnekler

"Kapımda fotoğraf çekmek için bekleyen ibneler şimdi yazar olmuş, bir de bana sallıyorlar." (Sergen Yalçın , Türk teknik direktör)

Ayrıca bakınız

TDK sözlük anlamı nedir?

Arapça ubne

1. isim, kaba konuşmada Edilgin eş cinsel erkek, homoseksüel.

2. ünlem, kaba konuşmada hakaret yollu Kızgınlıkla söylenen bir söz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski