minarşizm

 

minarşizm

Minarşizm (aynı zamanda minimal devletçilik, küçük devlet veya sınırlı devlet liberteryenizmi olarak da bilinir), devletin tek meşru fonksiyonunun bireyleri saldırganlıktan, hırsızlıktan, sözleşmelerin ihlalinden ve dolandırıcılıktan korumak olduğunu ve devlet kurumlarının sadece askeriye, polis, yargı ve yasamadan ibaret olması gerektiğini savunan liberteryen siyaset felsefesidir. Bazı minarşistler vergilendirmeyi desteklerler. Minarşistler genellikle laissez-faire yaklaşımının ekonomik refahı arttıracağını düşünür.

{tocify} $title={İçindekiler}

İdeoloji

Minarşizm liberteryen değerler ve ilkelerden hareket etmekle birlikte, devletin ahlaken meşru olduğu veya özgürlüklerin korunması için gerekli olduğu sonucuna ulaşan, ancak her türlü devletin değil, sadece minimal bir devletin meşru olduğunu ileri süren anlayışı tanımlamada kullanılmaktadır. Harvardlı bir profesör olan Robert Nozick 1974 yılında Anarşi, Devlet ve Ütopya adlı eseriyle bu akıma önemli katkılarda bulunmuştur.

Etimoloji

Bir agorist olan Samuel Edward Konkin III, devletin zorunluluğunu savunan liberteryenlerin tanımlanması amacıyla minarşizm terimini icat etmiştir. Terim sınırlı devlet liberteryenizminin alternatif kullanımıdır.

Kelime görünüşte şöyle oluşturuldu: min(minimal)+ archy (hükûmet) + ism (sistem) - minimal hükûmet sistemi.

Objektivizm

Ayn Rand'ın felsefesi. Objektivizm mahkeme sistemiyle, polis ve askeriyeden sorumlu bir minarşist devletin kurulmasını destekler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski