Orion (uzay aracı)

 

Orion (uzay aracı)

Orion veya resmi adıyla Orion Çok Amaçlı Mürettebat Aracı (İngilizce: Orion Multi-Purpose Crew Vehicle, kısaca Orion MPCV) NASA'nın çok amaçlı uzay yolculukları için tasarlamakta ve denemekte olduğu yeni nesil mürettebat aracıdır. Amerikan uzay aracının alçak Dünya yörüngesi (LEO) ötesindeki hedeflere dört astronotluk bir ekibi taşıması amaçlanmıştır. Şu anda Uzaya Fırlatma Sistemini başlatmak için NASA tarafından geliştirilmekte olan Orion, Mars, asteroitler ve insani keşfi kolaylaştırmak ve gerekirse UUİ mürettebatı veya sarf malzemesi almak için tasarlanmıştır.

Proje NASA tarafından 24 Mayıs 2011 tarihinde açıklanmıştır. Tasarımı iptal edilen TakımYıldız Programından Orion Ekip Keşif Aracına dayanmaktadır. Orion iki ana modülden oluşmaktadır. Orion'un kumanda kapsülü Lockheed Martin firması tarafından üretilmiştir. Orion servis modülü Avrupa Uzay Ajansı tarafından Airbus Savunma ve Uzay şirketine yaptırılmıştır.

İlk insanlı uçuşun 2021 yılında yapılması planlanmıştır ancak sonradan 2023 yılına ertelenmiştir.

İlk uçuşunu 4 Aralık 2014 tarihinde insansız olarak test amaçlı yapılması planlansa da yaşanan teknik aksaklıklar ve hava koşullarının elverişsiz olması nedeniyle deneme 5 Aralık 2014'e ertelenmiştir. 5 Aralık 2014 Cuma günü yerel saatte sabah 07:05'te Delta IV roketi ile Orion'un ilk uzay yolculuğu başarılı bir şekilde başlamıştır. Yeryüzünden 3.600 mil (5.800 km) yükseklikte, dünya çevresinde 2 tur atan uzay aracı paraşütleri yardımı ile San Diego'nun 965 km güney batısında Pasifik Okyanusuna yerel saat ile 11:29'da iniş yapmıştır. Orion bu yolculukta 20.000 mph (32.000 km/sa) hıza ulaşmıştır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

  • Organizasyon: NASA
  • Fırlatma tarihi: 5 Aralık 2014 (test amaçlı insansız)
  • Taşıyıcı roket: Delta IV
  • Fırlatma yeri: Cape Canaveral
  • Kütle: 21.250 kilogram (46.850 lb)
  • Boyutlar: 3,3 m × 5 m

Geçmişi

Orion Mürettebat Keşif Aracı (CEV)

14 Ocak 2004 tarihinde, ABD Başkanı George W. Bush, Space Exploration için görüşün bir parçası olarak Mürettebat Keşif Aracı'nı (CEV - Crew Exploration Vehicle) açıkladı. CEV, kısmen Columbia Uzay Mekiği Kazasına bir tepki olarak Columbia Kaza Soruşturma Kurulu (CAIB) tarafından daha sonraki bulgular ve rapor ile ve Amerikan uzay programına Beyaz Saray'ın bir yorumu idi. CEV etkili bir uzay mekiği bir yedek olarak üretilen Lockheed Martin X-33 programının iptali sonrası önerilmişti ve kavramsal Yörünge Uzay Uçağı'nın (OSP) yerini almıştır.

2009 yılı itibarıyla Orion CEV tasarımı.
2009 yılı itibarıyla Orion CEV tasarımı.

Orion uzay aracı arkasında takılı bir tahrik evresi ile ATV-türevli dahili servis modülü
Orion uzay aracı arkasında takılı bir tahrik evresi ile ATV-türevli dahili servis modülü

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski