Sarallar

 

Sarallar

Sarallar, İstanbul'da etkin olan Trabzon'un Of ilçesi kökenli bir organize suç örgütüdür. Emniyetin 2021 verilerine göre Burhanettin Saral ve Ümit Saral liderliğinde, 347 silahlı mensubu olup, Türkiye'de Alaettin Çakıcı'nın örgütünden sonra gelen en büyük ikinci organize suç örgütüdür. Siyasi olarak ülkücü çizgide bir yapıdır.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre 35-40 bin arası taraftarı olan geniş bir yapı olduğu belirlendi. Grup 90'lardan 2005'e kadar Hüseyin Saral tarafından yönetildi. Hüseyin Saral'ın 2005'te öldürülmesi üzerine, günümüzde grup liderinin Burhanettin Saral'ın olduğu; Ümit Saral, Yakup Kerem Saral, Alaattin İlyas Saral, Barış Saral ve Zafer Saral'ın ise yönetici kadrosunda olduğu belirlendi. Örgüte 2022'de devlet tarafından operasyon yapılıp 122 kişi adliyeye sevk edildi. Yapılan bu operasyonda iş adamı Erdal Acar'ın da Sarallar içinde yönetici pozisyonuna geldiği iddia edildi.

Sarallar, 2004'ten beri bir diğer Karadenizli mafya örgütü Şahinler ile yaptıkları kanlı çatışmalarla ünlüdür. Bu çatışmaya daha sonra İstanbul Bahçelievler Çeteleri olarak bilinen Şirinler ve Gülenler mafyası da Şahinlerden yana taraf olup çatışmalara dahil oldu.

4 mafya grubunun 2004'ten 2017'ye kadarki çatışmalarında basında yer alan verilere göre 20 kişi hayatını kaybetti. 1 kişi felç kaldı. Ölenler arasında, Saralların ilk lideri Hüseyin Saral, Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin, Şirinler çetesi lideri Kenan Şirin bulunmaktadır. Ayrıca Sedat Şahin, Alaettin Çakıcı, Erol Evcil ve Haluk Kırcı gibi büyük mafya liderlerinin avukatı olan Atalay Cebesoy da saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

  • Tarihler: 1990'lar-günümüz
  • Kurucular: Hüseyin Saral (2005'te öldürüldü)
  • Bağlılık: Sarıalioğlu Ailesi
  • Liderler:
    • Burhanettin Saral (lider)
    • Ümit Saral (yönetici)
    • Yakup Saral (yönetici)
    • Alaattin İlyas Saral (yönetici)
    • Zafer Saral (yönetici)
    • Barış Saral (yönetici)
    • Erdal Acar (yönetici)
  • Merkezler: Trabzon, Of
  • Etkin bölgeler: İstanbul, Türkiye
  • İdeoloji: Ülkücülük
  • Büyüklük: 347 silahlı üye, 35-40 bin arası taraftar
  • Rakipleri: Şahinler mafyası, Şirinler mafyası

Tarihçe

Ailevi kökenler ve mafya oluşumu

Sarallar olarak bilinen mafya oluşumu köken olarak, Trabzon'un Of ilçesinde yoğun bir aile olan Sarıalioğlu ailesinin içinde filizlenmiş bir yapıdır. Of'un seçim tarihi boyunca belediye başkanları hep bu aile mensupları içinden çıkmıştır. 90'larda Ankara Emniyet İl Müdürü olan Cevdet Saral da Sarıalioğlu ailesinin bir mensubur.

Saralların mafya kimliği ilk olarak 90'ların ortasında Hüseyin Ağa lakabıyla bilinen Hüseyin Saral ile ortaya çıktı. İstanbul DGM tarafından “Cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak, bu teşekkülün yöneticiliğini yapmak, adam öldürmek, yaralamak ve azmettirmek“ suçlarıyla hakkında tutuklama kararı bulunan Hüseyin Saral, 1998'de bir kuyumcunun 500 bin dolar dolandırılması ve 22 kilogram altının gasp edilmesiyle kolluk kuvvetlerinin radarına girdi. Mahkemece arama kararı bulunan Hüseyin Saral yurtdışına çıkıp kayıplara karıştı. Sevgilisi İkbal Nur Büyükkeskin'in sıkı takibiyle Hüseyin Saral'ın Romanya'da kaldığı tespit edildi. Türkiye-Romanya arasında akaryakıt kaçakçılığı yaptığı da tespit edilince, hakkında kırmızı bülten Interpol kararı çıkartılan Hüseyin Saral, Romanya hükümetinin ortak çalışmasıyla Nisan 2001 tarihinde tutuklanıp Türkiye'ye getirildi. Hüseyin Saral'ın daha sonra 2000 yılında 4 benzincinin öldürüldüğü bir olayla ilintili olduğu tespit edildi.

Tutuklandıktan sonra Hüseyin Saral'ın üzerine atılı olan suçlar Saral grubundan başkaları tarafından üstlenince Hüseyin Saral, 2001-2004 arasında bilinmeyen bir tarihte serbest bırakıldı.

Şahinler mafya örgütüyle çatışma

    Ana madde: Sarallar-Şahinler Çatışması

2004 yılında Hüseyin Saral liderliğindeki Saral mafyası ile Sedat Şahin'in lideri olduğu Şahinler mafyası arasında bir silahlı çatışma yaşandı. 2004 yılında yaşanan bu olayın etkileri günümüze kadar devam etmektedir.

Tümör operasyonu

Temmuz 2022'de İstanbul merkezli 13 ilde Sarallar'a 'Tümör Operasyonu' adı altında geniş çaplı bir operasyon yapıldı. Operasyon yapılanlar arasında eski Beşiktaş yöneticisi ünlü iş adamı Erdal Acar, MHP Merkez Yönetim Kurulu üyesi Şahin Gürz, şarkıcı Elif Karlı'nın eşi Ahmet Cengiz Karlı ve birçok Saral soyadlı örgüt mensubunun bulunduğu 122 kişi mahkemeye sevk edildi. Sorgulamalar 27 savcı tarafından yapıldı. Bu operasyonlarda örgütün önemli yöneticisi Alaattin İlyas Saral da tutuklandı. Ancak sonradan yapılan açıklamalarda Alaattin Saral'ın tutuklanmadığı ve firari olduğu belirtildi.

Bu operasyonda; Kurtlar Vadisi dizisinde Polat Alemdar kurgu karakteriyle nam yapan Necati Şaşmaz, oyuncu Erkan Petekkaya, spor yorumcusu Sİnan Engin ve şarkıcı Aylin Coşkun'un mağdur sıfatıyla emniyette bilgilerine başvuruldu. Bu ünlü simalar Erdal Acar tarafından kurulan racon masasında ara bulucu olaylarında mağdur oldukları belirtildi.

Kaynakça

  • wikipedia


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski