Sarallar-Şahinler çatışmasının kronolojisi

 

Sarallar-Şahinler çatışmasının kronolojisi

Emniyet raporlarına göre Türkiye'de en büyük mafyalar listesinde ilk üçe giren Sarallar mafyası ve Şahinler mafyası arasında 2004-2017 yılları arasında birçok çatışma yaşanmıştır. Bu çatışmalara daha sonra İstanbul Bahçelievler Çeteleri olarak bilinen Şirinler ve Gülenler mafyası Şahinlerden yana taraf olup çatışmalara dahil olmuştur.

4 mafya grubunun 2004'ten 2017'ye kadarki çatışmalarında basında yer alan verilere göre 20 kişi hayatını kaybetti ve 1 kişi felç kaldı. Ölenler arasında, Saralların ilk lideri Hüseyin Saral, Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin, 'Şirinler' çetesi lideri Kenan Şirin bulunmaktadır. Sedat Şahin, Alaattin Çakıcı, Erol Evcil ve Haluk Kırcı gibi büyük mafya liderlerinin avukatı olan Atalay Cebesoy da saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir.

Sarallar-Şahinler çatışması

  • Tarih: 2004-2017
  • Yer: İstanbul
  • Yöntem:
    • Pusu
    • Silahlı baskın
    • Bombalı saldırı
    • Bıçaklı saldırı
  • Sonuç: 2017'den beri pasif

Taraflar

Sarallar
  • Şahinler
  • Şirinler çetesi
  • Gülenler çetesi


Öne çıkan kişiler

  • Hüseyin Saral (öldürüldü)
  • Burhanettin Saral
  • Ümit Saral
  • Alaattin İlyas Saral
  • Barış Saral
  • Yakup Kerem Saral
  • Zafer Saral
  • Sedat Şahin
  • Vedat Şahin (öldürüldü)
  • Cüneyt Koçak (öldürüldü)
  • Kenan Şirin (öldürüldü)
  • Zekeriya Kocaman (felç kaldı)


Sayı

  • 347 silahlı üye
  • 35-40 bin arası sempatizan
257 silahlı üye


Sonuç

6 ölü14 ölü, 1 yaralı


Çatışmaların kronolojisi

İlk çatışmalar (2004)

Kadıköy'de tefecilik yapan Kamber Ocaklı adlı şahıs, Sedat Şahin'den yüklü miktarda borç almıştı. Borçlarını erteleyince Ocaklı, Sedat Şahin tarafından sıkıştırıldı. Bu sıkıştırma üzerine Kamber Ocaklı, Saralların lideri Hüseyin Saral'dan yardım istedi. Hüseyin Saral'ın sağ kolu olan Mehmet Ali Büyüksarıoğlu ileriki yıllarda bu olayla ilgili mahkemede şu açıklamalarda bulundu; "O yıllarda Kamber Ocaklı'nın Sarallara da borcu vardı. Bizden 4 milyon 200 bin dolar borç almıştı. Borçlarını bir türlü ödeyememesine neden olarak Sedat Şahin'i gösteriyordu. Sedat Şahin'in kendisini sıkıştırması nedeniyle borçlarını ödeyemediğini söylemişti."

4 Ekim 2004 tarihinde Sedat Şahin'in sağ kolu ve yakın akrabası da olan Zekeriya Kocaman ile 4 adamı, Sarallardan Mert Altan Sarıyıldız ve birkaçı adamı Kamber Ocaklı'nın işyerinde toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda büyük tartışma yaşanıp olay silahlı çatışmaya döndü. Sarallardan Mert Altan Sarıyıldız, Sedat Şahin'in sağ kolu Zekeriya Kocaman'ı ağır yaraladı ve Kocaman felç kaldı.

Olaydan sonra Sedat Şahin, olayın baş sorumlusunu Saralların lideri Hüseyin Saral'ı gösterip intikam yemini etti. Günümüze kadar sürecek olan da ölümlü çatışmaların başlangıcı başladı.

Lider Hüseyin Saral'ın öldürülmesi (2005)

Şahinlerle yapılan toplantı ölümle sonuçlanıp, Sedat Şahin tarafından olayın faili Hüseyin Saral gösterilince, Hüseyin Saral aynı ay içinde İtalya'ya kaçtı. 29 Ekim 2004'te Hüseyin Saral üzerinde uyuşturucu bulundurmak nedeniyle İtalyan polislerince yakalandı. Bu olay üzerine Şahinlerin, Hüseyin Saral'ın İtalya'da olduğunu tespit etti. Hüseyin Saral 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra 26 Ocak 2005 tarihinde serbest bırakıldı. Haberi alan Sedat Şahin ve yakın adamı Dursun Ali ile beraber İtalya'ya gitti. Hüseyin Saral'ın yerini tespit eden Sedat Şahin, 31 Ocak 2005'te Hüseyin Saral'ı bir otoparkta çapraz ateşe tuttu. Hüseyin Saral olay yerinde öldü. Hüseyin Saral'ın yerinin Şahinler tarafından tespit edilmesi ile ilgili 2 teori öne sürülmektedir;

1- Hüseyin Saral'ın İtalya'da polisler tarafından yakalanması nedeniyle yerinin ifşa olduğu ve Sedat Şahin'in böylelikle Hüseyin Saral'ın kaldığı ülkeyi ve yeri tespit ettiğidir.

2-Diğer iddia, o dönem Hüseyin Saral'ın sağ kolu olan Mehmet Ali Büyüksarıalioğlu'nun Hüseyin Saral'a ihanet ettiği iddiasıdır. Yıllar sonra Hüseyin Saral'ın kaldığı yerin bilgisi Büyüksarıalioğlu tarafından Sedat Şahin'e bildirildiği iddia edildi. Öyle ki, olaydan 12 yıl sonra Hüseyin Saral'ın oğlu Hüseyin Mert Saral, babasının ölüm yıldönümünde 31 Ocak 2017'de, babasının ölümüyle ilgili istihbarat sağladığı iddiası nedeniyle babasının eski sağ kolu Mehmet Ali Büyüksarıalioğlu'nu silahla öldürdü.

Hüseyin Saral'dan sonraki liderler

Hüseyin Saral'ın cenazesi Atatürk havalimanına getirilirken Saral grubu, Hüseyin Saral'ın tabutu üzerinde intikam yeminleri etti. 2005 yılında Sarallar, Yakup Kerem Saral ve Ümit Saral önderliğinde iki tim oluşturdu. İki timin amacı Sedat Şahin ve yakın çevresine saldırılar düzenlemekti. Olaylar esnasında emniyet iki gruba operasyonları düzenledi. Saralların elinde Şahin grubuna mensup isimlerin bulunduğu bir ölüm listesi ele geçirildi. Bu listeden 2 kişi sonradan öldürüldü.

Sedat Şahin'in tutuklanması (2005)

Hüseyin Saral'ın öldürülmesinden sonra, İstanbul emniyeti Sahra Operasyonu adı altında Şahinler mafyasına operasyon düzenledi. Sedat Şahin Ocak 2005'te tutuklandı. 2011'de tahliye oldu.

Fatih Saral'ın öldürülmesi (2005)

Olayların şiddeti artmaya devam etti. 25 Mart 2005'te Şahinler mafyası, Hüseyin Saral'ın yakın akrabası Fatih Saral'ı arabasında bıçaklayarak öldürttüler.

Muzaffer Dağdeviren'in öldürülmesi (2005)

22 Eylül 2005'te Şahin'in adamlarından, Uğur Mumcu suikastı sanığı Muzaffer Dağdeviren, Vatan Caddesi'ndeki bir otomobil galerisinde çıkan silahlı çatışmada öldürüldü. Dağdeviren'in cenazesinde Şahin'in adamlarına yönelik saldırı hazırlığı yaptıkları öne sürülen Saral mafyasının liderlerinden Ümit Saral ile birlikte 14 kişi yakalandı.

Avukat Atalay Cebesoy'un öldürülmesi (2005)

23 Eylül 2005'te Sarallar, Sedat Şahin'in avukatı Atalay Cebesoy'un bürosuna saldırı yaptı. Cebesoy, vücuduna 5 kurşun isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti. Atalay Cebesoy aynı zamanda, Alaattin Çakıcı, Erol Evcil ve Haluk Kırcı'nın da avukatıydı. Aynı gün Sarallar, Beşiktaş'ta Şahinlere ait bir kafeteryaya da silahlı saldırı yaptı. Sedat Şahin'ın 3 adamı ağır yaralandı.

Cüneyt Koçak'ın öldürülmesi (2005)

24 Ekim 2005'te Sarallar, ölüm listesinde bulundurttuğu Sedat Şahin'in yakın çevresinden Cüneyt Koçak'ı öldürttü. Cüneyt Koçak sevgilisinin sürdüğü arabada saldırı alıp hayatını kaybetti. Koçak'ın kız arkadaşı ise yaralandı.

Cüneyt Koçak; Sedat Şahin'in silahlı kanadından olup, Hüseyin Saral'ın İtalya'da olduğu istihbaratını Sedat Şahin'e sağlayan biriydi.

Olaydan sonra Saralların liderlerinden Yakup Kerem Saral, Koçak'ın cinayetini kutlamak için adamlarını tebrik ettiği öne sürülerek yakalandı. Ümit Saral'dan sonra Saral mafyasının tepesindeki diğer ikinci önemli isim de yakalanmış oldu.

İşyeri ve hastane baskını (2005)

31 Ekim 2005'te Sarallara ait bir grup, Sedat Şahin'in adamları olduğu iddia edilen Bayrampaşa'daki Yükseliş İletişim adlı işyerine silahlı baskın düzenlendi. İşyeri sahipleri Harun Eryılmaz ve Savaş Ersin hayatını kaybetti. Aynı tarihlerde Sarallar, Ortaköy'de Sedat Şahin'in adamalarının işlettiği Çebi Tıp Merkezine el bombası attı. Bombanın patlamaması üzerine, 10 kişilik Saral grubu, kalaşnikof silahlarla ateş etti. Olayda ölen ve yaralanan olmadı.

Burhanettin Saral'ın örgütte ön plana gelmesi (2006)

31 Ocak 2005'te lider Hüseyin Saral'ın öldürülmesinden sonra Sarallar; Ümit Saral ve Yakup Kerem Saral önderliğinde iki time ayrılmıştı. Tarihler 2006 olduğunda emniyet her iki gruba da operasyonlar düzenliyordu. Yapılan araştırmalar sonrasında, 2005'te Şahinler mafyasına yapılan saldırı emirlerinin arka planda Burhanettin Saral tarafından verildiği tespit edildi. 11 Mart 2006'da Sarallara operasyon yapan emniyet mensupları Burhanettin Saral da dahil olmak üzer Sarallardan 30 kişiyi tutukladı.

Sami Hoştan'ın arabulucu olması (2006)

2005'te taraflar arasında karşılıklı saldırıların ve 7 ölümün yaşanması üzerine dönemin önemli mafyası Sami Hoştan Sarallar ve Şahinler arasında arabulucu olup taraflar arasında ateşkes antlaşmasına vesile oldu.

Sedat Şahin ve Yakup Kerem Saral'ın tahliye olması (2011)

Ocak 2011'de CMK 102'den hem Sedat Şahin hem de Saralların önemli isimlerinden Yakup Kerem Saral tahliye oldu. Sedat Şahin 2011'de İstanbul Akmerkez rezidansta bir daire kiraladı. Durumdan haberdar olan site yönetimi toplantı yapıp, Sedat Şahin tekrardan Sarallarla bir çatışmaya gireceği endişesi nedeniyle, Sedat Şahin'in kira sözleşmesini feshetti.

Şirinler mafyasının çatışmalara dahil olması (2013)

2013 yılına kadar Sarallar ile 'Şirinler' çetesi arasında akaryakıt kaçakçılığı üzerinden bir ittifak vardı. Şirinler mafyası ittifakı Sarallar mafyasının Ümit Saral koluyla yapmıştı. 2013'te Şirinler ve Sarallar arasında mali konuda anlaşmazlıklar çıkınca Şirinler ve Sarallar ittifakı bozdu. Yol ayrımı sonrası Şirinler mafyası Saralların baş düşmanı Şahinler mafyası ile ittifaka girince Sarallar, Şirinlere karşı bir pozisyona girdi.

Şirinler ile Sarallar arasında 2013-2017 arasında birçok silahlı çatışma yaşandı. Aralarında yaşanan çatışmalarda Şirinler mensubu 7 kişi öldü. Ölenlerden biri Şirinler mafyası lideri Kenan Şirin'dir.

Sedat Şahin'in müebbet hapis cezası alması (2013)

2 yıl dışarıda kalan Sedat Şahin'in mahkemesi devam ediyordu. 2013'te mahkeme Sedat Şahin'in Hüseyin Saral'ı ve başka 2 kişiyi öldürmek suçundan müebbet cezaya mahkum etti. Karar esnasında dışarıda olan Sedat Şahin, karar sonrası firari durumuna girdi.

Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin'in öldürülmesi (2014)

2006 yılında Sami Hoştan'ın araya girmesi ile Sarallar ve Şahinler mafyası 2014'e kadar ateşkes yapmıştı. Ancak anlaşmaya Saralların lideri Burhanettin Saral uyarken, Saralların ikinci adamı ve bir zamanlar Hüseyin Saral'ın da sağ kolu olan Yakup Kerem Saral antlaşmayı 2014'te bozdu. 2004'ten beri meydana gelen çatışmalar içinde soyadı Şahin olan kimsenin ölmemesi nedeniyle antlaşmanın geçerli olmadığını ileri sürdü.

24 Aralık 2014 tarihinde Vedat şahin ve iki koruması otoparkta silahlı saldırıya uğradı. Vedat Şahin ve bir koruması ölürken, diğer koruma ağır yaralandı. Saldırı emrinin yurtdışında firari olan Yakup Kerem Saral tarafından verildiği tespit edildi.

Vedat Şahin, Sedat Şahin'in kardeşiydi. 90'larda Sedat Şahin yurtdışında kaçak durumdayken Şahinler mafyasını tekrar toplayıp örgütlemişti. Örgütün finans işleriyle uğraşırdı. 2005'te Sarallar tarafından ele geçirilen ölüm listesinde adı geçen biriydi.

Mart 2015'te Sedat Şahin'in oğlu ve amcası oğlu, Vedat Şahin'in intikamı için operasyon hazırlığı şüphesiyle tutuklandı. Yapılan operasyonlar sonucunda Şahinlerin, Sarallar için 20 kişilik bir ölüm listesi hazırladığı ortaya çıktı.

25 Aralık 2015: Sedat Şahin'in teslim olması (2015)

2013'te ağırlaştırılmış müebbet cezası alan Sedat Şahin, 2 yıllık firari hayatını son erdirip mahkemeye gitti. Ancak hakkında müebbet kararı bulunan Şahin tutuklanmayıp serbest bırakıldı.

26 Mayıs 2016: Sedat Şahin'in evinin taranması (2016)

26 Mayıs 2016 tarihinde, Sedat Şahin'in kaldığı villa Sarallar tarafından silahlarla tarandı. Sedat Şahin'in kayınvalidesine bir kurşun isabet etmesi sonucu yaralandı.

Şahinler içindeki Saral muhbiri

2016 yılında Sarallar içinde etkili bir konuma gelen Barış Saral; Sedat Şahin'in çekirdek kadrosunun içine M.A.Ş. adında bir muhbir yerleştirdi. Barış Saral tutuklandıktan sonra telefonu incelendiğinde M.A.Ş. ile Barış Saral arasında şu konuşmaların geçtiği tespit edildi;

M.A.Ş.'ın, Sedat Şahin'in yakın adamlarından biri olduğu, üzeri aranmadan Sedat Şahin'in villasına rahatlıkla girip çıkabildiği, Barış Saral'ın, Sedat Şahin'i öldürmesi karşılığında 500 bin dolar vereceği,

M.A.Ş.'ın Sedat Şahin'i öldürme şansı elde etmesine rağmen, villadan sağ çıkmama durumundan dolayı tedirgin olduğu telefon konuşmalarında tespit edildi.

Sarallar üyesi 3 kişinin öldürülmesi (2016)

Sedat Şahin, emniyet içerisindeki bağlantıları sayesinde saldırıda 550 metre mesafeden dürbünlü tüfekle ateş açanın Abbas Ata, olay sırasında keşif ve gözcülük yapanların ise Köpekçi İbo lakaplı İbrahim Akyıldız ve Yakup Çelik olduğunu öğrendi. 2 Haziran'da Kağıthane'de İbrahim Akyıldız, 9 Ağustos'ta Göktürk'te Abbas Ata, 30 Aralık'ta ise Eyüp'te Yakup Çelik öldürüldü.

Sonradan edinilen bilgilere göre bu üç saldırıyı yapan ekibin içinde, vekil Cemal Enginyurt'un yakın koruması E. T. olduğu öne sürüldü. Sedat Şahin'in yeğeni olduğunu öne süren Mustafa adlı kişi Oda TV yazarı Toygun Atilla'ya gönderdiği e-mailde, E. T.'nin 2019'dan itibaren Sedat Şahin tarafından dışlandığı, artık Sedat Şahin ile bir ilişkisinin olmadığını iddia etti.

E.T. 6 Ağustos 2022'de Latif Şimşek adlı gazetecinin darp edilmesiyle gündeme gelmiştir. Demokrat Parti vekili Cemal Enginyurt, bir televizyon programında gazeteci Latif Şimşek ile bir tartışmaya girdi. Tartışma sonrasında Enginyurt'un koruması E.T, Latif Şimşek'e saldırdı.

Örgüt içi infazlar (2017)

31 Ocak 2017'de Hüseyin Saral'ın eski sağ kolu Mehmet Ali Büyüksarıoğlu, Hüseyin Saral'ın oğlu Hüseyin Mert Saral tarafından öldürüldü. Mahkemede cinayeti intikam nedeniyle işlediğini itiraf etmese de, olay yerindeki şahitlere göre; Mert Saral cinayet esnasında "Benim babamı öldürdün. 12 yıldır bu anı bekliyordum." dediği tespit edildi.

M.Ali Büyüksarıalioğlu, Hüseyin Saral'ın 12. yıl dönümünde öldürüldü. İddialara göre 2005'te Sedat Şahin ve ekibi Hüseyin Saral'ı öldürmek için İtalya'ya giderken, Hüseyin Saral'a ait istihbaratı Şahinlere sağlayan M. Ali Büyüksarıoğlu olduğu yöndedir.

2017 mahkemesi

2017 Eylül ayında Şahinler mafyası lideri Sedat Şahin ile Sarallar mafyası lideri Burhanettin Saral ilk defa mahkeme çatısı altında buluştular. Mahkemeye iki örgütün taraftarlarında da büyük katılım vardı. Mahkeme esnasında Burhanettin Saral ile Sedat Şahin arasında karşılıklı sözlü tartışmalar yaşandı. Taraflar arasındaki kitle de mahkeme salonu dışında yüzlerce kişinin karıştığı büyük bir kavgaya döndü.

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski