türban

 

türban

Türban, ince kumaştan yapılmış başı sıkıca kavrayan özel bir tür kadın başörtüsü. Renkli desenli ve ipek kumaştan yapılan türban, eşarba göre biraz daha büyük boyutludur ve şeffaf değildir. Türban genellikle saçın görünmesini engelleyecek şekilde takılan pamuklu kumaştan bir bonenin üzerinden bağlanır. Geleneksel başörtüsünden farklı olarak, çok sayıda kalın başlı toplu iğne ile sabitlenir. Türbanın bağlanma şeklinin geleneksel başörtüsünden ayrılan en önemli özelliği, saçın tek bir telinin bile gözükmemesine dikkat edilmesidir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Etimoloji

Türkçeye Fransızcadan geçen sözcüğün kökeni Farsça dulbant sözcüğüdür. 1960'lı yıllardan itibaren kullanılmaya başlanan, 1980'li ve 90'lı yıllarda ise yaygınlaşan, genellikle renkli, geleneksel başörtüsünden farklı olarak kendine özgü bağlama şekli olan bu baş örtüsüne "türban" denmekte ve bazı kesimler tarafından siyasi giyim tarzının bir öğesi olarak kabul edilmektedir.

Kelime Kökeni

Fransızca turban "Türk sarığı" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Türkiye Türkçesinde tülbend "kavuk üstüne sarılan sarık" sözcüğünden alıntıdır.

Tarihte En Eski Kaynak

"Batıda 1920'li yıllarda moda olan sarık şeklinde kadın başlığı" [ c (1930) : resimde saçlar türban şeklinde taranmış, sağ kulaktan sola doğru örülmüş saç şeklinde bir kordon ve ortasına bir bukle geçirilmiştir. ]

"bir tür başörtüsünün adı" [ c (1984) : YÖK başörtü yasağına çözüm buldu: İsteyen türban taksın ]

Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve türban kelimesinin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Ayrıca bakınız

  • Başörtüsü

TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, Fransızca turban

İnce kumaştan yapılmış, başı sıkıca kavrayan bir tür başörtüsü.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski