asimetrifobi

 

asimetrifobi

Asimetrifobi, simetrik olmayan şeylere karşı duyulan korkudur. Halk arasında simetri hastalığı olarak da bilinmektedir. Genellikle bu fobiye sahip olan kişiler nesnel veya öznel olarak asimetrik olan herhangi bir şeye karşı aşırı kaygı hissederler, simetrik olmayan yerlerden uzak durmaya ve daha çok evden dışarı çıkmamaya çalışabilirler. Onlar için asimetriyi hayal etmek bile korku ve kaygı verici olabilir. Bu fobi bazı insanlar için o kadar çekilemezdir ki kişide panik atağa bile yol açabilir. Böyle bir durumda kalp hızlanması, kan basıncında artış, nefes alıp vermenin hızlanması, terleme ve birçok farklı semptom beklenebilir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Nedenleri

Asimetrifobi'nin herhangi bir nedeni bilinmemektedir. Yine de, kişinin genetiğinde var olması ve bulunduğu çevre bu hastalığın gelişmesinde önemli roller oynayabilmektedir. Örneğin birisinin ailesinde asimetrifobi, kaygı bozukluğu veya akıl hastalığı geçmişi varsa bu fobinin gelişme ihtimali daha yüksek olabilir. Eğer birinin böyle bir genetiği varsa, tam gelişmiş asimetrifobi olmaları için bir travma yaşamaları yeterli olabilir. Yani kısaca uygun genetiğe sahip oldukları sürece, bir şekilde yaşadıkları asimetrifobi ile ilişkili korku ve duygu verici travmalar bu fobiyi rahatlıkla tetikleyebilir.

Her ne kadar asimetrifobi'nin kesin nedenlerini bilmesek de, çoğu ruh sağlığı uzmanının hemfikir olduğu ortak noktalar zihinsel bozukluğun, genetik ve çevresel faktörlerin bu fobinin gelişmesinde önemli rol oynadığıdır.

Belirtiler

Neredeyse diğer tüm fobilerde olduğu gibi, en yaygın belirtisinin anksiyete olduğusöylenebilir. Daha önce de belirtildiği gibi, anksiyeteleri o kadar kuvvetli olabilir ki tam bir panik atak geçirebilirler. Bu panik atakların gücüne göre zaman zaman hastanede yatırılmaları gerekebilir.

İşte aşağıda bu belirtilerden en yaygın olanları;

  • Asimetrik olan şeyleri düşünürken kaygı hissetmek
  • Asimetrik olan şeylerden kaçınmak
  • Simetrik olmayan şeyleri görünce kaygı hissetmek
  • Anksiyete ile başa çıkamamak
  • Kas kasılmaları, terleme ve titreme

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski