farmakofobi

 

farmakofobi

Farmakofobi veya ilaç fobisi (İngilizce: medication phobia veya pharmacophobia), farmakolojik tedavileri kullanma korkusudur. Şiddetli, aşırı ve mantıksız durumlarda bir tür özgül fobi olabilmektedir.

Hasta veya doktorun advers ilaç reaksiyonları konusunda farkındalık eksikliği ciddi sonuçlara yol açabilirken, ilaç fobisine sahip olmak (örneğin gerekli farmakolojik müdahalelerin reddedilmesi) hasta sağlığı üzerinde ciddi derecede zararlı etkilere sahip olabilmektedir. İlaç fobisi de ilaç uyuncunda sorunlara yol açabilen; çocuklarına ilaç vermekten endişe duyan, ilaçların yarardan çok zarar vereceğinden korkan ebeveynlerde de görülebilen bir durumdur. İlaç fobisi, bazen aşırı dozlarda veya uygunsuz reçete edilen ilaçlara karşı gelişen advers reaksiyonlar tarafından tetiklenebilir. Hastanın yan etkilere yatkınlığının farkında olunmaması (örneğin, endişeli hastalar ve yaşlılar) ve yan etkilerin ilaçla ilişkilendirilememesi, fobiyi artırabilen faktörlerdir. İlaca düşük dozlarda başlamak ve dozu yavaş yavaş artırmak, bu advers reaksiyonlara bağlı olarak ilaç fobisinin ortaya çıkmasını veya artmasını önleyebilir.

Psikotrop ilaçlar kullandıktan sonra yoksunluk belirtileri yaşayan kişilerde ilaç kullanımı korkuları da yaygındır. Bazen hastalar, akut bir hastalığı veya hastalığın belirtilerini, hastalığı tedavi etmek için kullanılan ilaçlarla yanlış bir şekilde ilişkilendirmektedir. Farmakofobinin bu formu, hastanın bu belirtilerinin ilaçtan değil hastalıktan kaynaklandığına, ilacın düşük dozları veya aynı ilaç sınıfından başka bir ilaç kullanılarak ikna edilmeye çalışılmasıyla aşılabilir.

Ayrıca bakınız

TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü - 2014

İngilizce: pharmacophobia

İlaç almaktan aşırı korkma.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski