genofobi

 

genofobi

Genofobi veya koitofobi, cinsel ilişkiden fiziksel veya psikolojik korkudur. Terim Grekçe "yavru" anlamına gelen genos (γένος) ve "korku" anlamına gelen phobos (φόβος) sözcüklerinin birleşiminden türetilmiştir. Koitos ise erkeğin penisiyle kadının vajinasını penetre ettiği çiftleşme eylemi anlamına gelir. Genofobi, çoğunlukla panik atak hastalarında korku ve paniğe neden olur. Fobiden muzdarip olan insanlar, cinsel ilişkiye girme düşüncesinden veya buna dair girişimlerden etkilenebilirler. Bu da ikili ilişkilerini olumsuz biçimde etkiler. Sonuç olarak, genofobik insanlar kendini yalnızlığa itilmiş halde bulabilir.

Genofobinin belirtileri temelde panik, korku ve dehşet hissidir. Kalp atışının hızlanması, nefes darlığı, titreme, terleme, kaygı, ağlama ve başkalarından kaçınma diğer belirtiler olarak ortaya çıkar.

Genofobinin oluşumu genellikle tecavüz, taciz, çevreye olan güvensizlik duygusu veya gimnofobi (çıplaklık korkusu), nosofobi (virüs kapma korkusu) gibi altta yatan diğer fobilere bağlanmıştır.

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski