hidrofobi (psikoloji)

 

hidrofobi (psikoloji)

    Kelimenin diğer anlamları için Hidrofobi maddesine bakabilirsiniz.

Hidrofobi, iki farklı alanda kullanılmaktadır. Bunlar kimya ve psikolojidir. Kelimenin kökeni kimya olsa da genellikle psikoloji alanında daha çok karşımıza çıkmaktadır. Kimyada bir molekülün sudan kaçınma özelliğidir. Psikoloji biliminde ise kişinin suyla olan ilişkisini anlatmaktadır. Psikoloji alanında kullanılan hidrofobi, kişinin sudan korkması anlamına gelmektedir.

Bu psikolojik durumu yaşayan kişiler, sudan oldukça fazla korkmaktadırlar. Suya temas etmekten çekinirler. Kişinin yaşadığı bu korku, oldukça yüksektir. Bazı kişilerde su korkusu daha farklı boyutlardadır.

Kişilerin su korkusu genellikle boğulma, sudan çıkamama ve su yutma korkuları yüzünden oluşmaktadır. Bu nedenler yüzünden insanlarda suya girememe gibi durumlar yaşanır. Kişiler sudan korktukları için yüzmeyi öğrenmek istemezler.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hidrofobi Neden Olur?

Hidrofobi, kişinin beyninde yarattığı ve kendini inandırdığı bir korkudur. Hayatta yaşadığımız olaylara bazı tepkiler veririz. Tepkilerin farklılığı olaylara yüklenen anlamlara göre değişmektedir. Bu sebeple de öğrenilmiş tepki ve korku denen şey hayatımıza girer.

Su korkusunun temel nedenleri nefes alamama, sudan çıkmama, su yutma ve boğulma düşünceleridir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin düşüncelerinde suda boğulmak kolay ve kesin yaşanacak bir olaydır. Bir başka düşünce de kurtulma ihtimalinin çok az olmasıdır. Bu düşünceler kişiyi korkutur ve suyla temas dahi etmesini engeller.

Hidrofobi Nasıl Yenilir?

Hidrofobi, yani su korkusunun tedavisi mümkündür. Tedavinin başarı oranı da oldukça yüksektir. Su korkusu genellikle psikoterapi yöntemi ile tedavi edilmektedir. Tedavi sürecinde ilk olarak korkunun nedeni belirlenmelidir.

Su korkusunu yenmek için kişiyi korkutan akıldışı ve mantıkdışı düşüncelerin ortaya çıkarılması gerekir. Daha sonra bu düşüncelerin yersiz olduğu kişiye aktarılmaktadır. Bu olumsuz düşüncelerin daha olumlu ve mantıklı düşünceler ile yer değiştirmesi sağlanmalıdır.

Kişiler korkulan bu durumla aşamalı olarak karşı karşıya getirilmelidir. Kişinin korktuğu ortamda yeterli süre kalması gerekir. Bu durum kişinin alışmasını sağlamaktadır. Kişinin alışması yavaş yavaş aşamaları geçmesini sağlamaktadır.

İlk başta yaşanan sıkıntı ve korku veren bu durum, kişinin korktuğu ortamda zaman geçirmesi ile normalleşmeye başlar. Kişilerin daha istekli ve uyumlu olması, kısa süre içinde düzelme elde etmeye yardımcı olmaktadır.

Çocuklarda Hidrofobi Tedavisi

Korkuyu yaşayan kişi bebek veya çocuk ise zorlanmamalıdır. Bu durum çocuğun korkusunu artırabilir. Çocukların yüzen kişileri izlemesi daha iyi etkiler yaratabilir. Daha sonra aşama aşama çocuğun suya girmesi sağlanır. Bu şekilde çocuğunuzu suyu alıştırabilir, korkusunu yenmesini sağlayabilirsiniz.

Su fobisi olanlara ne denmektedir?

Su fobisi olan kişilere hidrofobik denmektedir. Hidrofobi, hastanın kontrolünü elinden alan ve günlük yaşantısını engelleyici düzeyde korku içeren fobidir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler suya girmeyi bırakın temas dahi etmekten kaçınırlar.

Hidrofobik bir insana ne yapılmamalı?

Hidrofobiye sahip olan bir kişinin kesinlikle onun istediği dışında suyla temas etmemesi gerekiyor. Bu rahatsızlık kişide ciddi duygu değişimlerine neden olabilmektedir. Kişide panik, aşırı endişe ve kaygı gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Bir insan sudan neden korkar?

Su korkusunun altında yatan birkaç sebep bulunuyor. Bunlar sudan çıkamama, su yutma, nefes alamama ve boğulma düşünceleridir. Birey tehlike anında bu düşüncelerden birinin gerçekleşeceğini düşündüğü için en baştan suya girmeye çekinir.

Hidrofobi semptomları nelerdir?

Hidrofobiye sahip olan kişiler sudan fazlasıyla korkarlar. Bırakın denize ya da havuza girmeyi bazı vakalarda suya temas etmek bile oldukça zordur. Bu rahatsızlığın semptomları suyla temas halindeyken normalde yaşanmayan duygu değişikliklerini yaşamaktır.

Hidrofobi nasıl tedavi edilir?

Hidrofobi rahatsızlığına sahip olan kişilerin alanında uzman kişilere başvurması gerekiyor. Psikologların ve psikiyatrların yardımıyla bu rahatsızlığın tedavi edilmesi mümkündür. Tek yapmanız gereken cesaretinizi toplamak ve bir uzmanın yardımına başvurmaktır.

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski