heterofobi

 

heterofobi

Heterofobi (İngilizce: heterophobia), heteroseksüellere yönelik ön yargı ve ayrımcılığı ifade eden bir terimdir. Bu terim seksoloji dışında pek kullanılmaz. Hatta, bu alanda da sınırlı bir kullanımı vardır. Terim aynı zamanda karşı cinsle ilişkiye girme korkusunu da ifade eder.

Heteroseksüellere yönelik ispatlanmış ayrımcılık vakalarına çok nadir rastlanır. Daphne Patai'ye göre heterofobi, feminist hareket içerisindeki eleştirileri bünyesinde barındırır. Patai, feminizmin tehlikeli bir biçimde 'erkek karşıtlığı'na dönüştüğünü ve bunun sonucu olarak hareket içerisindeki erkeklere bağlı olan ya da erkekleri seven kadınların dışlandığını iddia eder.

Fernando Savater ve Ascension Barañano gibi isimlere göre; ait olunan grubun dışında kalan, farklıya, ötekine, yabancıya karşı duyulan korku ve nefrettir.

İspanyol filozof Savater'e göre bir toplumu toplum yapan şey imitasyondur; başkalarının istedikleri şeyi sevmeyi öğrenir, bizim gibi olanları severiz. Neticede bu imitasyon jenerasyondan jenerasyona eğitimle bir ritüele dönüşür, böylelikle taklit edilebilen her şey stereotipleri ve "bizden olan vs bizden olmayan"ları belirlediğimiz toplum standartlarını oluşturur. Ait olduğumuz grubun dışında kalan insanlarla benzer olmayı bırakırız. Örneğin, dövme yaptırmak isteyen bir kişi, içinde yaşadığı toplum böyle bir isteğe sıcak bakmıyorsa, diğerleriyle gerçekten de eşit olmaya dair duyduğu arzuyu bastırır. Kısacası çeşitliliğin, farklılığın reddi olarak ele alınabilir.

Bazı homofobikler, heterofobi terimini lezbiyen, gay, biseksüel, transeksüel, queer, intersex, aseksüel ve diğerleri(LGBTQIA+)ne eşit haklar tanınması amacıyla yapılan çalışmaların heteroseksüellere yönelik bir ayrımcılık faaliyeti olduğunu iddia ederler. Bu anlamıyla heterofobi, heteroseksüellere yönelik ön yargı bulunduğuna ve ayrımcılık yapıldığına ilişkin duyulan irrasyonel (mantık dışı) korkudur.

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski