ksantofobi

 

ksantofobi

Ksantofobi (aynı zamanda kromatofobi veya kromatofobi olarak da bilinir; İngilizce: xanthophobia), renklere karşı mantıksız bir korku veya isteksizliktir ve genellikle koşullu bir tepkidir. Renklere karşı duyulan gerçek klinik fobiler nadir olmakla birlikte, renkler hormonal tepkileri ve psikolojik tepkileri ortaya çıkarabilir.

Kromofobi, ürünlerde veya tasarımda renk kullanımından kaçınma anlamına da gelebilir. Hücresel biyolojide, " kromofobik" hücreler, hematoksileni çekmeyen hücrelerin bir sınıflandırmasıdır ve kromatoliz ile ilgilidir.

  • Uzmanlık: Psikoloji

{tocify} $title={İçindekiler}

Terminoloji

Kırmızı korkusu için eritrofobi, sarı korkusu için ksantofobi ve beyaz korkusu için lökofobi gibi belirli renklerden korkmayı tanımlayan isimler vardır. Kırmızı renk korkusu, kan korkusuyla ilişkilendirilebilir.

Genel bakış

David Batchelor, 2000 yılında yayınlanan Chromophobia adlı kitabında, Batı kültüründe rengin genellikle yozlaştırıcı, yabancı veya yüzeysel olarak ele alındığını dile getirdi. Michael Taussig, kültürel isteksizliğin bin yıl öncesine dayandığını ifade ederken, Batchelor bunun Aristoteles'in çizgiyi renkten üstün tutmasına kadar uzanabileceğini belirtti.

Bir çalışmada, kuluçkadan çıkan Loggerhead deniz kaplumbağalarının, kendilerini okyanusa yönlendirmeye yardımcı olan bir özellik olduğu düşünülen sarı dalga spektrumundaki ışıklardan hoşlanmadıkları bulundu. Akdeniz kum kokusu, Atherina hepsetus, bir tankın yanına yerleştirilen kırmızı nesnelere karşı bir isteksizlik gösterirken, diğer renkteki nesnelere bu tepkiyi vermez.

Alfred Hitchcock'un Marnie'sindeki baş karakter, çocukluğunda yaşadığı bir travmanın neden olduğu kırmızı renge karşı nefrete sahiptir.

Renk fobisi terimi, kişinin vizyonu ve görsel algısal özelliği üzerinde görüntü işlemeye yönelik bir kavrayışa atıfta bulunmak için veya etimolojik kökenine atıfta bulunmak için de kullanılabilir. Bununla birlikte, terimin ırksal bileşenleri ile olan ilişkisi, Frederick Douglass gibi tanınmış kişiler tarafından kullanılmıştır.

Lökofobi genellikle soluk cilt fobisi olarak ifade edilir. Fobisi olanlar, solgunluğun mutlaka kötü sağlığı veya bir hayaleti temsil etmesi gibi mantıksız varsayımlarda bulunabilirler. Diğer durumlarda, örneğin beyaz rengi iffetle ilişkilendiren ve iffete karşı olan veya iffetten korkan kişilerde lökofobi daha çok beyazlığın sembolik anlamına yöneliktir. Paul Beatty'nin Slumberland adlı romanında lökofobi kelimesi ırkçılığa atıfta bulunur.

Türleri

krizofobituruncu renk korkusu
siyanofobimavi renk korkusu
eritrofobikırmızı renkten korkma, ayrıca kızarmaktan korkma
glokofobigri renk korkusu
kastanofobikahverengi renk korkusu
lökofobibeyaz renk korkusu
melanofobisiyah renk korkusu
porfirofobimor renk korkusu
prasinofobiyeşil renk korkusu
rodofobipembe renk korkusu
ksantofobisarı renk korkusu


Ayrıca bakınız

renk korkusu

renk fobisi


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski