lipofobi

 

lipofobi

Lipofobi, (Yunanca, λίπος lipos "Katı yağ" ve φόβος phobos "korkusu" kelimelerinden türetilen λιποφοβία), kelimenin tam anlamıyla "yağ korkusu", kimyasal bileşiklerin "yağ reddi" anlamına gelen bir kimyasal özelliktir. Lipofobik bileşikler, lipidlerde veya diğer polar olmayan solventlerde çözünmezler. Başka bir bakış açısıyla, yağları emmezler.

"Oleofobik" (Latince oleum "petrol", Yunanca έλαιο Eleo "petrol" ve φόβος phobos "korku" dan türetilen ελαιοφοβικό eleophobico) bir molekülün yağ tarafından itilmesini anlatan fiziksel özelliktir. (Kesin olmak gerekirse, itici bir güç yoktur; çekim yoksunluğu vardır.)

En yaygın lipofobik madde sudur .

Florokarbonlar ayrıca hidrofobik olmanın yanı sıra lipofobik/oleofobiktir.

Kullanımları

3GS'ten beri Apple iPhone'ların, iPad'lerin, ve Nokia N9 ve Lumia, HTC HD2, Hero ve Flyer ve diğer pek çok cihazın dokunmatik ekranlarında parmak izi yağını engellemek ve temizliği kolaylaştırmak amacıyla lipofobik bir kaplama kullanılır. Mobil cihazlarda kullanılan çoğu "oleofobik" kaplamalar floropolimer bazlı katılardır (Teflona benzer, HTC Hero da da kullanılmıştır) hem lipofobik hem hidrofobiktir. Lipofobik veya oleofobik olmanın yanı sıra, perfloropolieter kaplamalar, dokunmatik ekranlara olağanüstü bir kayganlık kazandırmakta ve kullanımlarını kolaylaştıran bir "kayganlık hissi" vermektedir. Ekranı temizlemek için izopropil alkol kullanılması, kaplamaya zarar verebilir veya çıkarabilir.

Kaplaması eksik olan cihazlara lipofobik kaplama eklemek veya yenilemek için bazı ürünler mevcuttur.

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski